Ανυποχώρητοι στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι με αίτημα αιχμής την στήριξη των εισοδημάτων τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με το στήσιμο νέων μπλόκων αλλά και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα.

«Ραντεβού» στην Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, δίνουν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, ζητώντας άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ώστε να παραμείνουν στην παραγωγή.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με το στήσιμο νέων μπλόκων αλλά και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα

Επίσης, σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τη δράση τους τα μπλόκα της Θεσσαλίας, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας καλεί και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη για την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται να αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να ικανοποιήσει πραγματικά τα ζωτικά αιτήματά μας».

«Οι πόρτες είναι ανοιχτές»

Την ίδια στιγμή ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για να συνεχίσουμε τον διάλογο με τους αγρότες.

Είμαστε πιστοί και συνεπείς σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια.

Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωποι αγωνιούν για το αύριο. Δεν λένε κάτι εξωπραγματικό».

Στον θεσσαλικό κάμπο

Τον τόνο των διεκδικήσεων σε όλη τη χώρα δίνει ο θεσσαλικός κάμπος, ο οποίος αποτελεί και το κεντρικό «στρατηγείο» των αποφάσεων, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν καθημερινά αγρότες από τον Έβρο έως την Κρήτη.

Στο μπλόκο στην Ε65 στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας, έχουν παραταχθεί περί τα 700 τρακτέρ από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσα Κώστας Τζέλλας.

«Η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι από τις λίγες φορές που ανταποκρίνεται το μέγεθος των προβλημάτων με το μέγεθος των συναδέλφων που συμμετέχουμε. Η κυβέρνηση μόνο έτσι καταλαβαίνει.

Το μέγεθος των τρακτέρ που είναι στο δρόμο δείχνει και το μέγεθος των αιτημάτων, δηλαδή στην Καρδίτσα 700 τρακτέρ είχαμε να βγάλουμε από το ’95 κάτι που δείχνει και την αγωνία αλλά πλέον και την πίστη των αγροτών στον αγώνα και το ότι δεν θα επιτρέψουμε για ακόμα μια φορά να μας κοροϊδέψουν και δεν θα επιτρέψουμε να μας διώξουν από τον τόπο μας», δήλωσε σχετικά.

Παραταγμένα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας παραμένουν από το μεσημέρι της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2024 δεκάδες τρακτέρ, τα οποία θα ενισχύσουν σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, το μπλόκο στον κόμβο Πλατυκάμπου.

Στις θέσεις τους, στο μπλόκο στην Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων, παραμένουν και οι αγρότες των Τρικάλων, ενώ στον Ριζόμυλο στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας βρίσκονται οι αγρότες της Μαγνησίας.

Με πληροφορίες από in.gr