Στην τελική ευθεία για την συμμετοχή τους στον Περιφερειακό Διαγωνισμό FLL-2024 βρίσκονται οι RobotExperts, η επιτυχημένη ομάδα ρομποτικής της πόλης μας.

Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, θα ταξιδέψουν στον Βόλο όπου θα λάβουν μέρος για ακόμη μια χρονιά στον διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, μαζί με άλλες 12 ομάδες από την Θεσσαλία, που διοργανώνεται από τον FLL.

Το φετινό project της ομάδας ασχολείται με τα επιτραπέζια παιχνίδια και το πώς αυτά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο προσβάσιμα σε άτομα με δυσκολίες στην ακοή και στην ομιλία. Σε αυτό το πλαίσιο και πατώντας πάνω στο γνωστό παιχνίδι “Μάντεψε ποιος!”, η ομάδα των RobotExperts ανέπτυξε μια εφαρμογή για υπολογιστές που ανιχνεύει τις κινήσεις των χεριών του παίκτη, μέσω κάμερας, και τις μεταφράζει σε κείμενο που θα εμφανίζεται στην οθόνη.

Η εφαρμογή “εκπαιδεύτηκε” από την ομάδα, χρησιμοποιώντας εργαλεία της μηχανικής μάθησης, για να αναγνωρίζει διάφορες φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, πχ. αν η φιγούρα φοράει καπέλο ή γυαλιά.

Έτσι, ο κωφός μπορεί να κάνει την ερώτησή του στην νοηματική και ο συμπαίκτης του θα την δει μεταφρασμένη σε κείμενο! Με αντίστοιχο τρόπο, η φωνητική ερώτηση θα αναγνωρίζεται από το σύστημα, μέσω του μικροφώνου, και θα μεταφράζεται σε νοηματική γλώσσα.

Θα υπάρχει έτσι μια συνομιλία των παικτών με συνεχείς ερωταποκρίσεις, σε πραγματικό χρόνο, μέσω του συστήματος, επιτρέποντάς τους να παίξουν χωρίς να υπάρχει πλέον ο φραγμός της γλωσσικής επικοινωνίας.

Η ομάδα των RobotExperts φιλοδοξεί να δώσει έτσι ένα χρήσιμο εργαλείο σε κόσμο που πιθανόν να νιώθει “αποκλεισμένος” από τέτοιες ομαδικές δραστηριότητες, συμβάλοντας με τον τρόπο της στην κατάργηση φραγμών και αποκλεισμών.

Ταυτόχρονα, θέτει ψηλά τον πήχη των φιλοδοξιών της για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής τον Μάρτιο στην Θεσαλονίκη, όπου ελπίζει να διακριθεί και πάλι. Θυμίζουμε ότι στον περυσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό κατέκτησε την 1η θέση με το καινοτόμο project “Ασύρματη φόρτιση εν κινήσει”!

Η διαγωνιστική ομάδα των RobotExperts αποτελείται από τους: Νίκο Γετερίδη, Παναγιώτη Καρανάσιο, Κάτια Καραστεργίου, Σταύρο Μπάνο, Σεραφείμ Παπαναστασίου, Αναστασία Πλακιά, Κατερίνα Τέγου, Κατερίνα Τζίκα και Σεραφείμ Τσιγάρα, όλοι τους μαθητές από διάφορα Γυμνάσια της πόλης μας, και τους προπονητές τους, Επαμεινώνδα Αγγέλη και Κωνσταντίνο Δημητρίου.