Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη και ως εκπροσώπου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, η τελετή ορκωμοσίας των πρωτοετών σπουδαστών Τάξης 2026 «Υποστράτηγου Δημήτριου Θεοδωράκη».

Tην τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Τρικάλων κ. Αθανάσιος Λιούτας και κ. Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Νίκος Σακκάς, ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητος, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, εν αποστρατεία ανώτατοι Αξιωματικοί διατελέσαντες Διοικητές της ΣΜΥ, συγγενής του Ήρωα της Τάξης 2026, καθώς και οι οικείοι των ορκισθέντων πρωτοετών σπουδαστών.

Η σημερινή μέρα αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την πορεία των πρωτοετών σπουδαστών, όπως επισημάνθηκε και στην Ημερήσια Διαταγή του Διοικητού της Σχολής Ταξίαρχου Ιωάννη Κορέλη, καθώς εισέρχονται στη μεγάλη Στρατιωτική οικογένεια, στην οικογένεια που αποτελεί το φυτώριο του Έθνους, το θησαυροφυλάκιο των αξιών και των αρετών του αρχαιοελληνικού πνεύματος, στην οικογένεια της θυσιαστικής προσφοράς αίματος, τιμής και δόξας και τους προέτρεψε να τιμήσουν με την εν γένει παρουσία τους τον ήρωα της τάξης «Υποστράτηγο Δημήτριο Θεοδωράκη».

Ορκίστηκαν 167 πρωτοετείς σπουδαστές, εκ των οποίων 124 από την Ελλάδα, 38 από την Κύπρο και 5 από την Γεωργία.

Βιογραφικό Υποστράτηγου Δημήτριου Θεοδωράκη

Ο Υποστράτηγος Δημήτριος Θεοδωράκης, γεννήθηκε στο χωριό Αμπλιανή του νομού Ευρυτανίας, στις 12 Οκτωβρίου 1889. Κατετάγη ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό την 01 Οκτωβρίου 1910. Μετά από διετή εκπαίδευση προήχθη στο βαθμό του Λοχία, την 01 Οκτωβρίου 1912.

Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-13), στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1917-18) και στη συνέχεια στη Μικρασιατική εκστρατεία. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έλαβε μέρος ως Έφεδρος Υποδιοικητής του 53ου Συντάγματος Πεζικού της ΙΧ Μεραρχίας του Γ΄ Σώματος Στρατού, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα της περιοχής της Καστοριάς.

Στις 22 Νοεμβρίου 1940, ανέλαβε επιθετική πρωτοβουλία, ηγήθηκε αποσπάσματος καταδίωξης των υποχωρούντων Ιταλών και κατέλαβε την Κορυτσά. Ανακήρυξε την πόλη ελεύθερη και διορίστηκε Φρούραρχος αυτής.