Τα Χριστούγεννα στην πατρίδα είναι πάντα διαφορετικά. Πολλοί οικονομικοί μετανάστες επιστρέφουν τις ημέρες αυτές για να ανταμώσουν με τους δικούς τους ανθρώπους να ξαναδούν έστω και για λίγο τις πατρογονικές εστίες.

Υπάρχουν όμως και χωριά, τα οποία περιμένουν ακόμη τους ανθρώπους τους, που έφυγαν στο εξωτερικό και δεν μπόρεσαν να γυρίσουν φέτος για το ετήσιο xριστουγεννιάτικο αντάμωμα.

Μετά από 44 χρόνια στη Γερμανία ο Νίκος και η Μαρία Κακάλια αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο χωριό τους για να κάνουν Χριστούγεννα.

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι διαφορετικά από αυτά, που έζησαν όλα αυτά τα χρόνια στην Γερμανία υποστηρίζει το ζευγάρι των μεταναστών.

Σχεδόν όλα τα χωριά αυτές τις ημέρες ζωντανεύουν με εξαίρεση την Οιχαλία Τρικάλων όπου μεγάλος αριθμός των μόνιμων κατοίκων ταξιδεύουν στις χώρες όπου βρίσκονται τα παιδιά τους για να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα.

Η ξενιτιά στερεί τη δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες του εξωτερικού να βρεθούν αυτές τις ημέρες εδώ για τα Χριστούγεννα, όχι όμως την αγάπη τους για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.