Το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας κατανοεί και σέβεται τις ανάγκες της κατεστραμμένης Θεσσαλίας αλλά ζητά να μη ξεχαστεί και να συμπεριληφθεί κι αυτό στο σχεδιασμό άμεσης ανάπτυξης της Θεσσαλίας, απορροφώντας πόρους για υποδομές από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσο είναι καιρός, αναφέρει ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΔ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθ. Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου υπογραμμίζει ότι το ΤΕΦΑΑ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής, αφού διαθέτει πάνω από 1200 εργαζόμενους και φοιτητές.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε ότι 6 καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, δηλαδή το 22% των μελών ΔΕΠ του τμήματος, βρίσκονται στο κορυφαίο 2% στον τομέα της αθλητικής επιστήμης παγκοσμίως. Ελάχιστα πανεπιστημιακά τμήματα στη χώρα μας, προσθέτει, έχουν ανάλογες επιδόσεις.

“Όμως εφέτος κανένας δεν το γιόρτασε, αφού λόγω καταστροφών Daniel το ΤΕΦΑΑ φαίνεται ότι θ’ αργήσει να επαναλειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του. Ως τότε εργαστηριακά μαθήματα και το 90% της έρευνας και των διατριβών του ΤΕΦΑΑ δεν θα γίνονται καθόλου. Οι καθηγητές και η διοίκηση χωρίς γραφεία, χρηματοδοτούμενα projects κολλημένα, όμως με ρήτρες παράδοσης αποτελεσμάτων σε ισχύ.

Ζημιές άνω των μισού εκ. Ευρώ σε ερευνητικό-διδακτικό-διοικητικό εξοπλισμό, σημαντικό μέρος του οποίου προήλθε από χρηματοδοτήσεις που προσελκύουν οι καθηγητές του ΤΕΦΑΑ, όμως αυτά τα χρήματα κανένας δεν υποσχέθηκε ότι θα αποδοθούν ποτέ στο ΤΕΦΑΑ.

Σ’ αυτά προσθέστε τις εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ ζημιές σε ηλεκτρομηχανολογικό και κτιριολογικό εξοπλισμό και για υπηρεσίες αποκατάστασης. Προσθέστε και την ψυχική οδύνη διδακτορικών φοιτητών, νέων 25-30 ετών, που είδαν ερευνητικά δείγματα 2-3 χρόνων δουλειάς να καταστρέφονται από την πλημμύρα που κατέστρεψε καταψύκτες κλπ.

Αυτή την εβδομάδα τα μαθήματα θεωρίας και εφαρμογής, αλλά όχι και τα εργαστήρια, ξεκίνησαν σε 15 διαφορετικούς χώρους των Τρικάλων που ευγενικά παρέχει ο Δήμος Τρικκαίων και το τμήμα Διαιτολογίας. Οι 12 από αυτούς τους χώρους είναι αθλητικοί. Διότι το καλύτερο ΤΕΦΑΑ της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι μεταξύ των ελάχιστων που δεν είχε ποτέ δικές του αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να εκπαιδεύονται απρόσκοπτα οι φοιτητές δίπλα στα εργαστήρια και στις αίθουσες διδασκαλίας.

Είναι ίσως το μόνο που δεν έχει φοιτητικές εστίες για να φιλοξενεί Έλληνες ικανούς αλλά οικονομικά αδύναμους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν σε ένα κορυφαίο τμήμα, για να απορροφά περισσότερους αλλοδαπούς φοιτητές για τους οποίους δεν υπάρχει στέγη και μάλιστα για διάστημα ενός εξαμήνου αφού σε κάποιο εξάμηνο χρειάζεται να μετακινούνται και σε άλλα διεθνή ΑΕΙ, για να φιλοξενεί και κάποιους διεθνείς και Έλληνες αθλούμενους σε περιόδους διακοπών (π.χ., καλοκαιρινά σχολεία) για να συνδυάζουν άθληση με εργαστηριακές εξετάσεις, μικρής διάρκειας εντατικές επιμορφώσεις αλλά και διασκέδαση στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει ούτε καν κυλικείο στο ΤΕΦΑΑ στις Καρυές. Εξαιρετικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιοι ανταμείβουν την αριστεία στα δημόσια πανεπιστήμια”.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Αυτό που ζητά ο κοσμήτορας της Σχολής από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες και υπουργούς, τον δήμαρχο Τρικάλων, τους νεοεκλεγμένους αλλά και απερχόμενους περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη που γνωρίζουν το ιστορικό των υποδομών, τον νέο πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να μαζευτούν όσο το δυνατό συντομότερα σ’ ένα τραπέζι μαζί με εκπροσώπους της ΣΕΦΑΔΔ και να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες ενέργειες με χρονοδιαγράμματα που θα αποσκοπούν:

· Στην άμεση επαναλειτουργία του ΤΕΦΑΑ αλλά και στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου ερευνητικού-διδακτικού-διοικητικού εξοπλισμού του αξίας 509.000 Ευρώ λόγω Daniel.

· Στο ξεκίνημα των έργων αθλητικής υποδομής, ειδικά του γυμναστηρίου για το οποίο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί μελέτη στην περιφέρεια ως τον Ιούνιο του 2023, με βάση την οποία η περιφέρεια είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε στην κατασκευή του. Ζητάμε από το νέο περιφερειάρχη να συνεχίσει τον σχεδιασμό και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του προηγούμενη περιφερειάρχη.

· Στην δημιουργία μελετών και στην εύρεση πόρων για άμεση δημιουργία κυλικείου και εστιατορίου, υλοποίηση φοιτητικών εστιών καθώς και κατάλληλου κτιρίου Διαιτολογίας – Διατροφολογίας στα δύο οικόπεδα που ευγενικά παραχώρησε ο δήμος Τρικκαίων στις Καρυές, δίπλα στο οικόπεδο του ΤΕΦΑΑ.

ertnews.gr