Η Ναταλία Κωτσάνη και ο Τάσος Κοφοδήμος, δύο από τους πιο δραστήριους ερμηνευτές και δημιουργούς της νεότερης εγχώριας μουσικής σκηνής, ενώνουν τις δυνάμεις τους μελοποιώντας και ερμηνεύοντας τον Απόκοπο του Μπεργαδή, σε μια πρωτότυπη μουσική παράσταση. Με όχημα τις συνθέσεις τους, τις φωνές τους και τα μουσικά τους όργανα, παρουσιάζουν την πρωτότυπη μελοποίηση του ποιήματος μέσα από συνθέσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ρίζες της ελληνικής μουσικής παράδοσης αλλά και με στοιχεία από παραδοσιακά ιδιώματα της Μεσογείου. Η σύγχρονη ερμηνευτική θεώρηση των δύο δημιουργών αναδεικνύει τον ποιητικό λόγο που διαταράσσει με παιγνιώδη τρόπο τις υπάρχουσες αντιλήψεις, ανακαλώντας λογοτεχνικές, θρησκευτικές και λαϊκές συμβάσεις για να τις ανατρέψει.

Η εικαστικός Ναταλία Μαντά εικονογραφεί σε πραγματικό χρόνο την αφήγηση, μέσω live visuals τα οποία προβάλλονται στον χώρο. Μαζί τους επί σκηνής, τρεις καταξιωμένοι μουσικοί, ο Βασίλης Ρακόπουλος στην κιθάρα, ο Βαγγέλης Ζωγράφος στο κοντραμπάσο και ο Άγγελος Πολυχρόνου στα κρουστά, άλλοτε με διάθεση πειραματική κι άλλοτε αυτοσχεδιαστική, αναδεικνύουν την ανάμειξη ελληνικών και δυτικών στοιχείων του Απόκοπου που τον καθιστά ως ένα από τα κοσμήματα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Στην παράσταση συμμετέχει ο Ross Daly.

Ο Απόκοπος του Μπεργαδή, αποτελεί το σημαντικότερο κείμενο της πρώιμης Κρητικής Λογοτεχνίας και υπήρξε το πρώτο δημώδες ελληνικό λογοτεχνικό έργο που τυπώθηκε στη Βενετία, το 1509. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο ποιητικό κείμενο της κρητικής λογοτεχνίας του 16ου αιώνα και ξεχωρίζει με την αινιγματική του γοητεία, τη δύναμη και τη σύγχρονη ποιητική του αίσθηση που αγγίζει τα όρια της φιλοσοφικής σύλληψης.

 

Ταυτότητα Παράστασης

Απόκοπος

του Μπεργαδή

Ναταλία Κωτσάνη · Τάσος Κοφοδήμος

Ναταλία Κωτσάνη: τραγούδι, πιάνο

Τάσος Κοφοδήμος: τραγούδι, στεριανό λαούτο

Βασίλης Ρακόπουλος: κιθάρα

Βαγγέλης Ζωγράφος: κοντραμπάσο

Άγγελος Πολυχρόνου: κρουστά

Συμμετέχει ο Ross Daly

Live Visuals: Ναταλία Μαντά

Μουσική Σύνθεση: Ναταλία Κωτσάνη - Τάσος Κοφοδήμος

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Βιντεοσκόπηση: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου

7 & 8 Αυγούστου στο Κάστρο Τρικάλων στις 21:30 το βράδυ 

Περισσότερες πληροφορίες: apokopos.gr

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

 

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων.

 

Event: https://facebook.com/events/659187862771756/659187872771755

Κράτηση θέσης: https://www.ticketservices.gr/event/oli-i-ellada-enas-politismos/?eventid=9321&showids=60237,60238#eventpage_tics

 

Χορηγοί

Ταβέρνα Ίανθος, Παναγιώτης Κούτσικος

Πε-πα, Τάκης Παύλος

Trikala River House

COCO - MAT HOTEL NAFSIKA