Συχνά δεν κουμπώνει εύκολα το παντελόνι ή η φούστα μας, όχι επειδή έχουμε πάρει κιλά, αλλά επειδή κάποιες τροφές μάς προκαλούν φούσκωμα. Αυτές τις ημέρες που βγαίνουμε συχνά, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε φουσκωμένη κοιλιά. Επειδή λοιπόν τα 2-3 κιλά που δείχνει η ζυγαριά είναι πλασματικά, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά με συγκεκριμένες κινήσεις που δεν απαιτούν δίαιτα.

Η λαμπερή περίοδος των γιορτών έχει επιτέλους φτάσει και όλοι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και χαράς μαζί με τους αγαπημένους μας. Φυσικά, από το τραπέζι μας δεν λείπουν τα λαχταριστά εδέσματα της περιόδου, που ενώ εντείνουν το αίσθημα της ευτυχίας, μπορεί να μας αφήσουν με ένα έντονο φούσκωμα που δεν υποχωρεί. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να απαλλαγείτε και να μη σας χαλάσει τα πλάνα για τις επόμενες ημέρες (και εξόδους) των γιορτών.

Επιλέξτε μικρότερο πιάτο
Ο έλεγχος των μερίδων σας είναι το «κλειδί» για να απολαύσετε δίχως στερήσεις αλλά και χωρίς να χαλάσετε τη σιλουέτα σας. Επιλέξτε ένα μικρότερο πιάτο και γεμίστε το με τροφές «πλούσιες» σε πρωτεΐνη, που θα μειώσει την όρεξή σας. Ανάμεσα στα γιορτινά γεύματα, προσπαθήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς το στομάχι σας δεν πρέπει να παραμένει άδειο για ώρες.

Μην φτάνετε στο τραπέζι με άδειο στομάχι
Την ημέρα που έχετε προγραμματίσει το εορταστικό τραπέζι, μην προσπαθήσετε να «εξοικονομήσετε» θερμίδες, απέχοντας από το φαγητό την υπόλοιπη ημέρα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε έντονη πείνα, με αποτέλεσμα να δελεάζεστε περισσότερο από ορεκτικά και γλυκά, που μας επιβαρύνουν με πολλές περιττές θερμίδες. Είναι πιο πιθανό να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και ως εκ τούτου να έχετε μεγαλύτερο φούσκωμα.

Δεν ξεχνάμε το νερό
Η καλύτερη μέθοδος για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών είναι η κατανάλωση άφθονου νερού. Κι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το νερό εντείνει το φούσκωμα, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αντιθέτως όταν παρέχουμε λίγο νερό στον οργανισμό, τότε κάνει ακόμα μεγαλύτερη κατακράτηση με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα πιο έντονο φούσκωμα.

Μη βιάζεστε
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μασάτε καλά και αργά για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του εντέρου αλλά και της πέψης. Οταν τρώμε γρήγορα, είναι πιο πιθανό να καταπίνουμε αέρα και τότε διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως το φούσκωμα, οι καούρες και η δυσκοιλιότητα… καραδοκούν. Για αυτό συγκεντρωθείτε στο πιάτο σας και φάτε μικρές μπουκιές.

Αποφύγετε τις εξής τροφές
Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά, μερικές ώρες αφού καταναλωθούν, όπως τα το γάλα, τα λαχανικά, τα όσπρια αλλά και τα φρούτα. Την ημέρα που θέλετε να φορέσετε κάτι στενό αποφύγετε το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αχλάδια, τα ανθρακούχα ποτά αλλά και τους χυμούς φρούτων.

Περπατήστε
Η ήπια φυσική δραστηριότητα, είτε είναι ένας ωραίος περίπατος μετά το γεύμα σας είτε ένα σύντομο τζόκινγκ, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα. Επιδιώξτε τριάντα λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης για να ενισχύσετε την εντερική λειτουργία και την καλύτερη πέψη.

Κάντε πεντάλεπτο μασάζ
Το μασάζ στην κοιλιά σας μπορεί να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα όπως και άλλων συμπτωμάτων όπως οι κράμπες. Ξεκινήστε από τη δεξιά πλευρά του στομάχου σας κάτω από το οστό της λεκάνης σας, τρίβοντας ελαφρά το σημείο με κυκλικές κινήσεις. Συνεχίστε να τρίβετε ελαφρά μέχρι να φτάσετε στο ύψος των πλευρών σας.

Λιγότερο αλάτι
Οποτε μπορείτε αντικαταστήστε το αλάτι στο φαγητό σας με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά, καθώς οι μεγάλες ποσότητες αλατιού εντείνουν την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο εξαιτίας του νατρίου. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφύγετε τροφές γεμάτες νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα ξηρά τυριά, τα αλμυρά μπισκότα και τις σάλτσες.

Δοκιμάστε το πράσινο τσάι ή ρόφημα μέντας
Σας βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένοι, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και αποτρέπει την κατακράτηση υγρών. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, ένωση που διεγείρει την κίνηση του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας το φούσκωμα. Από την άλλη, γνωστή είναι η δράση της μέντας ως αντισπασμωδικού του γαστρεντερικού σωλήνα, καταπραΰνοντας τους στομαχικούς μυς και βελτιώνοντας την πέψη.

vita.gr