Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή, μπροστά σ’ένα πυκνό ακροατήριο,   μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Όπως σημείωσε ο Ελ. Βαγενάς:

«Όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με οργή και θλίψη το έγκλημα, που διαπράττεται αυτήν την ώρα στην παλαιστινιακή γη. Σε όλον τον κόσμο, από το Πακιστάν ως τις ΗΠΑ κι από τη Νότια Αφρική ως τη Σουηδία εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια εργαζόμενοι διαδηλώνουν με το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη!", απαιτώντας τον τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού, που είναι εργαλείο της κατοχής και του καθεστώτος "απαρτχάιντ", που ασκείται από ένοπλους εποίκους με απόλυτη ατιμωρησία και με την προστασία ενός στρατού στην αποκλειστική τους υπηρεσία. Μιλάμε για μια τυφλή βία, μια βαθιά καταπίεση, χιλιάδες εξευτελισμούς, που είναι η καθημερινή μοίρα εκατομμυρίων Παλαιστινίων. Κι όλα αυτά για δεκαετίες πριν την 7η Οκτώβρη και την επίθεση της Χαμάς. Ναι, το ζήτημα και ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τότε, όπως θέλουν να μας πείσουν η ΕΡΤ και τα άλλα ελληνικά κανάλια, που στηρίζουν το Ισραήλ.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο μήνα στην παράνομα κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ιδιαίτερα στη Γάζα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι 10 και πλέον χιλιάδες νεκροί, εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά, οι μαζικοί βομβαρδισμοί, η χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως οι βόμβες φωσφόρου σε βάρος αμάχων, η καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, η διακοπή του ρεύματος και του νερού σε εκατομμύρια ανθρώπους, δείχνουν τους απότερους στόχους του ισραηλινού κράτους, που είναι η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, ο εκτοπισμός του στην έρημο, όπως μαρτυρούν και σχετικά μυστικά έγγραφα, που ήρθαν στο φως.

Το Ισραήλ έχει αναλάβει, σύμφωνα με τα λόγια του Β. Νετανιάχου, να εξαλείψει αυτό που όλη ανθρωπότητα αποκαλεί "υπαίθρια φυλακή" ενός λαού, τη Γάζα, εξαλείφοντας μαζί και τα 2,3 εκατομμύρια των φυλακισμένων Παλαιστινίων. Εχει σκοπό να καταλάβει αυτά τα εδάφη, να "καρπωθεί" όλο το παραλιακό μέτωπο από την Αίγυπτο ως το Λίβανο, βάζοντας στο χέρι την ΑΟΖ των Παλαιστινίων, και αυτό το μικρό κομμάτι γης των 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι 9 φορές μικρότερο από το Νομό Τρικάλων και στο οποίο κατοικούν 17 φορές περισσότεροι άνθρωποι, απ’ ότι στο Νομό σας, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο». 

Ο Ελ. Βαγενάς ανέπτυξε στην ομιλία του ιστορικές και πολιτικές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος και καυτηρίασε την προσπάθεια συκοφάντησης της πάλης ενός λαού που βιώνει την κατοχή, ώστε να δικαιολογηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ.

Επιπλέον, ανέδειξε τους ανταγωνισμούς και συγκρουόμενους σχεδιασμούς πολλών αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενώ στάθηκε και στο επιτακτικό καθήκον να δυναμώσει η πάλη σε όλον τον κόσμο, για να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης.

Σημείωσε πως η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης της και των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, εθνικιστών) έχει τη «ρίζα» της στα συμφέροντα της αστικής τάξης, που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν. Ανέδειξε την εμπλοκή στην Ελλάδα στους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους, και πρόσθεσε: «Αγκάθι στο λαιμό" των επιχειρηματικών σχεδίων για την αύξηση της κερδοφορίας τους είναι το δίκιο ενός λαού, που θέλουν να τον συντρίψουν. Κι εδώ το πρόσχημα, που αξιοποιούν, και διαρκώς παπαγαλίζουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως το Ισραήλ έχει το "δικαίωμα στην αυτοάμυνα". Δηλαδή η κατοχική δύναμη έχει το "δικαίωμα στην αυτοάμυνα". Μην ψάχνετε για λογική, δεν υπάρχει εδώ! […] Τελικά, το λεγόμενο "δικαίωμα στην αυτοάμυνα", που υπερασπίζονται τα κόμματα του συστήματος, είναι ο "φερετζές" για να κρύψουν τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων». 

Ο Ελ. Βαγενάς ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για:

  • Την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, όπως αποφάσισε το 2015 η Ελληνική Βουλή, αλλά όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε αρνούνται να εφαρμόσουν, για να αποσυρθούν οι ελληνικές φρεγάτες και για να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ,
  • Για να σταματήσει κάθε οικονομική - πολιτική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ!
  • Για να σταματήσει εδώ και τώρα το μακελειό στη Γάζα!

Ενώ  μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση με το κοινό.