Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Φαρκαδόνας, αναφορικά με τα πλημμυρισμένα σχολεία τους που δεν επισκευάζονται, τους μαθητές που μεταφέρονται καθημερινά για συνδιδασκαλία στα σχολεία της Οιχαλίας και την ανύπαρκτη κρατική μέριμνα για την καθημερινή επιβίωσή τους.

Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την κα Υπουργό Εσωτερικών και την κα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατέθεσε η Βουλευτής, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας να απαντήσουν στη Βουλή για το χρονοδιάγραμμα επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων της Φαρκαδόνας, δυόμισι μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και για την παροχή άμεσων μέτρων στήριξης των μαθητών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της Φαρκαδόνας, οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση. Πολλές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, ζώντας καθημερινά στην αβεβαιότητα, το κράτος, όμως, εγκατέλειψε και τα σχολεία τους.


Εκατοντάδες μαθητές μεταφέρονται σε άλλα σχολεία εκτός Φαρκαδόνας, για να βρεθούν δύο τάξεις σε μία αίθουσα με το καθεστώς της συνδιδασκαλίας. Γι’ αυτό και ζητούν επίσημη ενημέρωση για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων, χορήγηση σχολικών γευμάτων, μέριμνα για την ψυχική τους υγεία, εξοπλισμό των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και μοριοδότηση των υποψήφιων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς

1. τον κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

2. την κα Υπουργό Εσωτερικών

3. την κα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

ΘΕΜΑ: «Άμεση αποκατάσταση των πληγέντων σχολικών κτιρίων του Δ. Φαρκαδόνας και ειδική μέριμνα για τους μαθητές, ζητούν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη, έχοντας υπόψη της την από 23-10-2023 επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Φαρκαδόνας, την καταθέτει ως Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την κα Υπουργό Εσωτερικών και την κα Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να λάβουν γνώση και να απαντήσουν στη Βουλή αναφορικά με τα ζητήματα στέγασης και μέριμνας των μαθητών της Φαρκαδόνας, τα οποία βιώνουν μία τεράστια φυσική καταστροφή με πολλαπλές επιπτώσεις.

Στην επιστολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Φαρκαδόνας αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

· Η καταστροφική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου άφησε την περιοχή μας αντιμέτωπη με απρόσμενα πρωτόγνωρες δυσκολίες και με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα της καθημερινότητας.

· Μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών οικογενειών έχει εγκαταλείψει τον μέχρι πρότινος τόπο κατοικίας του. Οι περισσότερες εξ αυτών προσωρινά διαμένουν σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, σε γειτονικούς Δήμους, καθώς και στη δομή μεταναστών Κουτσόχερου Λάρισας.

· Τέσσερα από τα πέντε σχολικά κτήρια του δημοτικού διαμερίσματος Φαρκαδόνας έχουν υποστεί βλάβες σε βαθμό που τα καθιστά ακατάλληλα για τη φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών. Ως πρόχειρη λύση οι μαθητές των σχολείων μας μεταφέρονται καθημερινά σε σχολικές μονάδες όμορων δημοτικών διαμερισμάτων με λεωφορεία.

· Αιτούμαστε:

Ø Άμεση και επίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο φορέα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στα σχολικά κτήρια.

Ø Άμεση και επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πλάνο επισκευών των κτηρίων, το χρονοδιάγραμμα για την περάτωση των εργασιών, καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ø Εκπρόθεσμη ένταξη των σχολείων της Φαρκαδόνας στο πρόγραμμα “Σχολικά γεύματα 2023-24” λόγω του κατεπείγοντος της κατάστασης. Η καθημερινή σίτιση των παιδιών είναι μια υπαρκτή καθημερινή πρόκληση.

Ø Μέριμνα για την ψυχική υγεία μαθητών και γονέων μέσω ειδικών ψυχικής υγείας οι οποίοι θα βοηθήσουν στη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας και τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Ø Ειδική μοριοδότηση των πλημμυροπαθών μαθητών της Γ λυκείου.

Ø Ένταξη του Λυκείου Φαρκαδόνας στην λίστα πλημμυροπαθών κτιρίων της ΚΤΥΠ

Ø Αποκατάσταση θέρμανσης στο Λύκειο Φαρκαδόνας.

Ø Αποκατάσταση λειτουργίας των τριών τμημάτων ΕΠΑΛ με εξοπλισμό των εργαστηρίων, αλλά και κτιριακό εξοπλισμό ελαφράς προκατασκευής (ΚΤΥΠ) .

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.