Στους πάγκους της λαϊκής αγοράς εμφανίζονται τα POS αλλά και τα πρόστιμα από 1η Μαρτίου, καθώς πλέον είναι ένας από τους 35 νέους κλάδους για τους οποίους έγιναν υποχρεωτικά στις αρχές του 2024.

Την ώρα που η εγκατάσταση των τερματικών στους πάγκους κινείται σε “χαμηλές πτήσεις”, οι πωλητές προεξοφλούν πως το κόστος της τραπεζικής προμήθειας θα βγει από την τσέπη του καταναλωτή.

Η ΑΑΔΕ προγραμματίζει τουλάχιστον 73.000 ελέγχους το προσεχές διάστημα, ενώ το πρόστιμο για τη μη προμήθεια POS θα φτάνει τα 1.500 ευρώ.

Βαριά πρόστιμα για όσους δεν έχουν διασυνδέσει POS και ταμειακές μηχανές

Στο μεταξύ, κυρώσεις σε επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές μηχανές, καθώς και σε παρόχους POS και ταμειακών μηχανών, εφόσον δεν συνεργάζονται, προβλέπει ρύθμιση που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα και τις 300.000 ευρώ θα φθάνει το πρόστιμο για τους παρόχους ταμειακών μηχανών και τερματικών POS αν δεν αναβαθμίσουν έως τις 29 Φεβρουαρίου τα λογισμικά τους, με τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρόστιμο θα ξεκινά από 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται σε 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ρητά θα προβλέπεται η υποχρέωση απόσυρσης ταμειακών μηχανών και POS που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές από την αγορά.

workenter.gr