Στο περιθώριο της "Πράσινης Εβδομάδας" ο Έλληνας υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε στην Deutsche Welle για τις ζημιές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και για τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

"Είναι σαφές ότι στο σύνολό τους οι αγρότες της Ελλάδας, της Κρήτης, της Θεσσαλίας μπορεί να έχουν αγωνία, δυσκολίες, προβλήματα. Σεβόμαστε, συνεργαζόμαστε, αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που κάνουν".

Την ίδια ώρα, προσθέτει, είναι γνωστά τα "πρόσωπα" που με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Γερμανία επιδιώκουν αντίστοιχες εικόνες και στην Ελλάδα.

"Είναι γεγονός ότι οι αγρότες και στη χώρα μας παρακινούνται με αφορμή αυτές τις εικόνες που βλέπουν. Δεν παρακινούνται έτσι αθώα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι υποκινητές που έχουν κομματικές αποχρώσεις", αναφέρει αποφεύγοντας όμως μετά από σχετική ερώτηση να τους κατονομάσει.

Εστιάζοντας στη Θεσσαλία, ο Λευτέρης Αυγενάκης επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετική τροπολογία για την ελάφρυνση των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες σχετικά με ελαφρύνσεις για οφειλές λογαριασμών ρεύματος.

"Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν. Θέλει υπομονή και κυρίως μια προσπάθεια σε βάθος τετραετίας. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι μεγάλο στοίχημα, προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό της χώρας και για μένα (...) ".

Ο Έλληνας υπουργός υπογραμμίζει ότι "το πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι και ευρωπαϊκό", δεδομένου ότι όσα συνέβησαν στον θεσσαλικό κάμπο μπορούν να συμβούν οπουδήποτε ανά την Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πρόσφατα στη Θεσσαλία βρέθηκε μάλιστα κλιμάκιο της Κομισιόν για να δει από κοντά την κατάσταση, ενώ στις 24 Ιανουαρίου διεξάγεται στις Βρυξέλλες μετά από ελληνική πρόταση η σύνοδος EUMED-9.