Με το μεγάλο θέμα της απολιγνιτοποίησης και των συνεπειών της, στην κορυφή της ατζέντας, διεξάγεται σήμερα στην Πτολεμαΐδα η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μετά από αίτημα του Δημάρχου Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά. Η συνεδρίαση είναι από κοινού με την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, ενώ διεξάγεται στη σκιά του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους που καταπνίγει τους Δήμους όλης της χώρας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα καταλήξει σε μία απόφαση υποστήριξης των  θέσεων που έχουν θέσει κατά καιρούς οι τοπικοί Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, για παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και μετάθεση του σχεδίου της απολιγντιτοποίησης, με τον Προέδρο της Ένωσης, Δημήτρη Παπαστεργίου, να σημειώνει πως σήμερα πρέπει να ακουστούν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε πως αν συνεχιστεί η μεγάλη ενεργειακή κρίση πολλοί Δήμοι και επιχειρήσεις τους ίσως βάλουν λουκέτο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ζήτησε βοήθεια γιατί η κατάρρευση είναι πολύ κοντά.

Σε ότι έχει να κάνει με μετακύληση του κόστους στους πολίτες, τόνισε πως είναι εφιαλτικό σενάριο και δεν αποτελεί επιλογή της αυτοδιοίκησης. Σήμερα πρέπει να κάνουμε γνωστό τι σημαίνει απολιγνιτοποίηση και ζητάμε μία απόφαση ώστε να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, σημείωσε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς και στάθηκε στο κύριο αίτημα της μετάθεσης της απόφασης απολιγνιτοποίησης.   Από πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δασταμάνης, υπενθύμισε πως πάγια θέση των Δημάρχων της περιοχής, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και μετά να προχωράει οτιδήποτε άλλο σχετικά με την απολιγνιτοποίηση. Τέλος, ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Βασίλης Γιαννάκης, υποστήριξε πως πρέπει να δοθεί παράταση λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, ενώ μιλώντας για την ενεργειακή κρίση έκανε λόγο για αδυναμία των Δήμων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Με πληροφορίες από e-ptolemeos.gr