Οσμή σκανδάλου

Μέγα θέμα λέγεται ότι κυοφορείται πίσω από τους υπηρεσιακούς ελέγχους της Περιφέρειας στα φωτοβολταϊκά πάρκα της Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός αδειών που χορηγήθηκαν σε γη “υψηλής παραγωγικότητας” η οποία σκοπίμως βαφτίστηκε “χαμηλής παραγωγικότητας”.
Βρέθηκαν μάλιστα και περιπτώσεις ιδιαίτερα προκλητικές, όπως μιας ξένης εταιρείας η οποία κατέλαβε, έξω από τη Λάρισα, έκταση γεμάτη πομόνες για το πότισμα των χωραφιών.
Αναμένονται εξελίξεις …

ΑΕΛ

Εξόχως αινιγματική η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΛ μετά την εντός έδρας ήττα από την Νίκη Βόλου. Η φράση που …σκοτώνει είναι: « Η εικόνα της ομάδας μας είναι προσβλητική, κάποιοι από τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ούτε ποδόσφαιρο παίζουν, ούτε παίζονται…».
Πράγματι δεν παίζονται, όχι μόνο αυτοί, αλλά η μισή Super league 2…

Άταφοι τις αργίες

Ακατανόητη από κάθε άποψη η απόφαση του Δήμου Λαρισαίων να απαγορεύσει τις κηδείες στη Λάρισα κατά τις ημέρες των Κυριακών και των αργιών, και μάλιστα χωρίς να εξηγεί τον λόγο.
Η τελετή της ταφής έχει τον χαρακτήρα του υπερεπείγοντος, ο πόνος με τον νεκρό να παραμένει άταφος γίνεται πιο βαρύς, το πένθος δεν περνάει στη φάση της συνειδητοποίησης, το μαρτύριο για τους συγγενείς παραμένει οδυνηρό.
Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί μέχρι τώρα η ταφή ήταν εφικτή και τώρα δεν είναι; Φανταστείτε τους ανθρώπους που θα χάσουν κάποιον οικείο τους την Μεγάλη Πέμπτη (χτυπάμε ξύλο) και θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη Τετάρτη που τελειώνουν οι αργίες, για να τον κηδέψουν.
Προφανώς ο Δήμος κάνει χατίρια σε συνδικαλιστές. Νομίζουμε είναι λάθος απόφαση, οφείλει να την ανακαλέσει…


Εξαιρετική από πλευράς οργάνωσης η υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας στη Λάρισα. Ο χώρος του αρχαίου θεάτρου προσέδωσε ξεχωριστή αίγλη στην τελετή. Άξιοι και οι δρομείς, με τον Γιάννη Βαλαώρα να ξυπνά μνήμες από το παλιό καλό ποδόσφαιρο της Θεσσαλίας.
Θα πρέπει όμως να εναρμονίζονται με τις περιστάσεις και οι αξιωματούχοι σεβόμενοι την ιστορική στιγμή και τον ρόλο τους. Να μην προσέρχονται με τζιν και φούτερ (με κουκούλα) για να κάνουν απονομές…

Θεσσαλικό γεωπάρκο

Το ένατο, κατά σειρά, γεωπάρκο της χώρας με τη σφραγίδα της Unesco θα αποκτήσει και επίσημα η Θεσσαλία κάτι που ήδη έχει ανακοινωθεί από το ΥπΕξ στις αρχές του χρόνου. Πρόκειται για το γεωφυσικό σύμπλεγμα Μετεώρων – Πύλης, στο νομό Τρικάλων, το οποίο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους
Ως γεωπάρκα χαρακτηρίζονται από την UNESCO περιοχές που φιλοξενούν γεωλογικά μνημεία διεθνούς σημασίας, η αναγνώριση και αξία των οποίων γίνεται μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού κυρίως σε ορεινές, αγροτικές και νησιωτικές περιοχές.
Στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα οκτώ: Ψηλορείτη, Λέσβου, Χελμού Βουραϊκού, Βίκου-Αώου, Σητείας, Γρεβενών - Κοζάνης, Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Λαυρεωτικής.
Η Ευρώπη τα αγαπάει πολύ, αναμένεται χρήμα…

# Αξία μεγαλύτερη από δυο δισεκατομμύρια ευρώ είχε η βροχή που έπεσε την Παρασκευή. Αυτή είναι η εκτίμηση των ειδικών του θεσσαλικού κάμπου που έβλεπαν σιτηρά και όσπρια να αργοσβήνουν από δίψα …

Το διαµέρισµα

Εφιάλτης για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ η ιδέα του αρχηγού να επιδείξει το πολυτελές σπίτι του, την ώρα που ζητά την ψήφο (και) των φτωχών.
Οπως έλεγε στέλεχος του κόµµατος, η εικόνα ενός αριστερού προέδρου να διαφηµίζει ζωντανά το νέο του διαµέρισµα, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, «είναι αδιανόητη» τόσο για την κουλτούρα του κόµµατος όσο και γενικότερα για τα ήθη της πολιτικής στη χώρα µας. «Φαντάζεστε να έκανε κάτι αντίστοιχο ένας δεξιός πολιτικός τι θα λέγαµε;», έλεγε στην αριστερή οµήγυρη που κουνούσε το κεφάλι…
Θα τους στείλει στον ψυχιάτρο …

Σάλλας στον κάμπο

Curity Fharma ονομάζεται η μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης (Αθηναίων επενδυτών) που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στα ΜΜΕ και τους πολιτικούς παράγοντες στην Βιομηχανικής Περιοχή της Λάρισας. Είναι η πρώτη υδροπονική του είδους, με 5 στρέμματα θερμοκήπια και 1.800 μέτρα παραγωγική εγκατάσταση. Σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να δώσει 60 θέσεις εργασίας.
Έντονη η κυβερνητική παρουσία στην εκδήλωση με δυο υπουργούς και λοιπούς παράγοντες. Εκείνος όμως που έκλεψε τα βλέμματα ήταν ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Άνετος και ευδιάθετος χαιρέτησε τους πάντες και μίλησε με πολλούς.
Προφανώς είναι φίλος των ιδιοκτητών…

Στοργή…

Το πόση ανάγκη έχει τον Περιφερειάρχη η κυβέρνηση, φάνηκε από ένα λάθος των διοργανωτών της Curity Fharma που αδίκησαν στην ταξιθεσία των καλεσμένων την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Κουρέτας έδειξε αμέσως την ενόχλησή του μετακομίζοντας από τις μπροστινές θέσεις των επισήμων, πίσω, στις τελευταίες.
Οι διοργανωτές, με πρώτο τον πρόεδρο της εταιρείας Μάνο Χατήρα, έσπευσαν να τον μεταπείσουν αλλά μάταια. Την ίδια τύχη είχε και η προσπάθεια του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη. Τότε σηκώθηκε από τη θέση του και μετακόμισε στα πίσω καθίσματα, για να καθίσει δίπλα στον περιφερειάρχη, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης.
Ούτε επί Αγοραστού τόση αγάπη…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa