Για την «επιδραστικότερη μεταρρυθμιστική τομή» στον χώρο της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, κατά την παρουσίαση του νέου δικαστικού χάρτη. Το νομοσχέδιο έχει ήδη αναρτηθεί σε διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η υλοποίηση του νέου δικαστικού χάρτη θα τεθεί σε εφαρμογή στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, τονίζοντας πως η ένταξη των Ειρηνοδικείων στα Πρωτοδικεία, ύστερα από 104 χρόνια λειτουργίας τους, «είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη, με την ενοποίηση των ειρηνοδικών στο βασικό σώμα της δικαιοσύνης, αναμένεται να συντομεύσει σε 900 ημέρες από 1.482 που είναι σήμερα τον χρόνο έκδοσης μιας απόφασης.

Με την προτεινόμενη ενοποίηση του α΄ βαθμού δικαιοδοσίας:

Ορίζονται 56 κεντρικά Πρωτοδικεία και 7 παράλληλες έδρες αυτών.

Καταργούνται τα 63 Ειρηνοδικεία που βρίσκονται στις έδρες των 63 Πρωτοδικείων (56 Ειρηνοδικεία των κεντρικών εδρών και 7 Ειρηνοδικεία των παράλληλων εδρών). Τα κτίριά τους θα χρησιμοποιούνται ως χώροι του Πρωτοδικείου.

Από τα εναπομείναντα 91 Ειρηνοδικεία, τα 48 αναβαθμίζονται σε περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείου και τα υπόλοιπα 43 καταργούνται τελείως (κλείνουν και σαν κτίρια).

Θα επέλθει διπλασιασμός των δικαστών Πρώτου Βαθμού (περίπου 2.000 δικαστές α΄ βαθμού),

Ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων

Ισοκατανομή της ύλης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα.

Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων.

Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως:

α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2),

β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15),

γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0),

δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1),

ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2).

Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

Μ.Σ., trikalaenimerosi.gr