Τα Μετέωρα είναι πόλος έλξης κυρίως για τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν τον πολιτιστικό τουρισμό, ο μέσος χρόνος διανυκτέρευσης είναι η μία νύχτα, ενώ η πλειοψηφία επισκέπτεται τον τόπο αυθημερόν.

«Έρχονται κυρίως για ημερήσια εκδρομή. Κάνουν διακοπές στη θάλασσα και μας επισκέπτονται αυθημερόν» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων Γιάννης Κουρούπας εξηγώντας πως ο πολιτιστικός τουρισμός είναι σαφώς πιο ακριβός από το μοντέλο «ήλιος + θάλασσα».

«Εκείνοι που κάνουν πολιτιστικό τουρισμό, θα έρθουν και εδώ, θα πάνε Δελφούς, Ακρόπολη, Πελοπόννησο, θα κάνουν ένα πολυήμερο tour» προσθέτει ο ίδιος κάνοντας λόγο για μια μείωση της τάξεως του 40% στην περιοχή φέτος σε σχέση με το 2019 αλλά και το 2018.

Ο ελάχιστος χρόνος διανυκτέρευσης σε συνδυασμό με σωρεία υποχρεώσεων αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει ως αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι να οδηγούνται μακροπρόθεσμα σε διάλυση.

«Οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο ισχνών καταναλώσεων και μετά από τα πάνω – κάτω που έφερε αρχικώς η πανδημία του COVID 19 και στη συνέχεια η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους οδηγούνται στην απόλυτη εξόντωση» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Κουρούπας παραθέτοντας κάποιες από τις «άδικες και αδικαιολόγητες χρεώσεις» όπως τις χαρακτηρίζει με τις οποίες επιβαρύνεται το ελληνικό ξενοδοχείο.

Συνδρομή για την ύπαρξη τηλεοράσεων στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους

Οι επιχειρηματίες των ξενοδοχείων είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κάθε χρόνο συνδρομή σε διαφορετικούς οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί, για την χρήση τηλεοράσεων, για τις μουσικές κτλ.

«Μόνο για την ύπαρξη τηλεοράσεων στα δωμάτια των ξενοδοχείων μας πληρώνουμε συνδρομή σε μουσικούς, οργανοπαίκτες, συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών σταθμών κλπ., οι οποίοι έχουν συστήσει Οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, και μάλιστα ξεχωριστά η κάθε κατηγορία» δηλώνει με αγανάκτηση ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων, εξηγώντας πως για ένα ξενοδοχείο 35 δωματίων, μόνο για την ύπαρξη τηλεόρασης στα δωμάτια ο ξενοδόχος πρέπει να πληρώνει περίπου 1000 € το έτος, για πνευματικά δικαιώματα.

«Και τα ποσά αυτά αφορούν αποκλειστικά τα δωμάτια και όχι τους κοινόχρηστους χώρους όπως για παράδειγμα την αίθουσα πρωινού, τον χώρο υποδοχής κτλ. Εάν υπολογίσουμε και τα συγγενικά δικαιώματα, τότε το κόστος ανεβαίνει κατά 30%» προσθέτει ο κ. Κουρούπας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι επικρατεί πλήρης αυθαιρεσία στις χρεώσεις και ενώ το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει έρθει σε διαπραγμάτευση για φιλικό διακανονισμό για μειωμένες τιμές με τους περισσότερους Οργανισμούς, «ένα 30% δεν έχει συμφωνήσει και ο καθένας έχει το δικό του τιμολόγιο» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ύπαρξη και μόνο της κάθε τηλεόρασης και ανεξάρτητα από το εάν κάποιος πελάτης κάνει χρήση της ή όχι, «μας ζητάνε αμοιβή οι Οργανισμοί: ‘ΑΘΗΝΑ’, ‘ΔΙΟΝΥΣΟΣ’, ‘GEA (ΑΠΟΛΛΩΝ, ΕΡΑΤΩ, GRAMMO)’, ‘ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ’, ‘ΔΙΑΣ – ΕΡΜΕΙΑΣ – ΗΡΙΔΑΝΟΣ’, ‘ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ’, ‘ΕΔΕΜ’» αναφέρει λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν δυο εταιρίες, μία για τα πνευματικά και μία για τα συγγενικά δικαιώματα. «Είμαστε το εύκολο θύμα» σχολιάζει.

Τα συσσωρευμένα χρέη

Άλλο ένα θέμα που αναδεικνύει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων είναι τα συσσωρευμένα χρέη. «Πώς μπορεί να είναι βιώσιμη μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα που από τον Μάρτιο του 2020, και για περίπου δύο χρόνια, ήταν κλειστή, ενώ όταν λειτούργησε ξανά ήρθε αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, ο οποίος από τη μία αύξησε σε τεράστια ύψη το κόστος λειτουργίας της και από την άλλη ανάγκασε τα ελληνικά νοικοκυριά -στα οποία απευθύνονται κυρίως οι περισσότερες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες- να έχουν ως προτεραιότητα την κάλυψη βασικών αναγκών όπως διαβίωση, υγεία κλπ., και όχι τον τουρισμό;» αναρωτιέται ο κ. Κουρούπας και συνεχίζει «πώς πραγματικά μπορούν οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις των προηγούμενων ετών, όταν τα τελευταία τρία χρόνια έχουν λειτουργήσει στην ουσία λίγους μόνο μήνες;»

Το «αγκάθι» της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ένα ακόμη ζήτημα που αναδεικνύει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης που «πνίγει» τους ξενοδόχους.

Όπως δηλώνει στο GRTimes.gr τα τελευταία χρόνια τα αστικά σπίτια έχουν μετατραπεί σε μικρά «ξενοδοχεία», δίχως καμία προδιαγραφή και ρύθμιση λειτουργίας, δίχως να υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες τους να τα δηλώνουν στον Δήμο, ώστε να συνεισφέρουν δημοτικό φόρο. Σύμφωνα με τον κ. Κουρούπα, μόνο στην Καλαμπάκα, λειτουργούν περίπου 800 σπίτια, ήτοι 2.400 κλίνες, ενώ οι δηλωμένες ξενοδοχειακές κλίνες σε όλο τον νομό Τρικάλων δεν ξεπερνούν τις 4.000.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ρυθμίσει τη βραχυχρόνια μίσθωση. Όλα τα σπίτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης απασχολούν παράνομο προσωπικό καθαριότητας, διότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ασφάλισης (Ιδιωτικό Άσυλο) και το Υπουργείο Εργασίας ‘’σφυρίζει” αδιάφορα, ενώ από την άλλη επιβάλει πρόστιμα ύψους 10.500 € στις επιχειρήσεις για αδήλωτη εργασία» τονίζει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων και ξενοδόχος Γιάννης Κουρούπας εξηγώντας πως εξαιτίας τής συνεχώς αυξανόμενης βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι ξενοδόχοι έχουν απωλέσει το 60% των πελατών τους από αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, «και μάλιστα υπό τη στήριξη του κράτους.»

Το 90% των μονάδων είναι μικρομεσαία ξενοδοχεία

Στην περιοχή του νομού Τρικάλων, όπως επισημαίνεται, το 90% των ξενοδοχείων είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, «άλλοι με 10, άλλοι με 15, άλλοι με 40 ή με 70 κλίνες» λέει ο πρόεδρος προσθέτοντας πως εάν χαθεί η οικογενειακή επιχείρηση θα συμπαρασύρει και την τοπική οικονομία.

Ο ίδιος κάνει λόγο και για τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι και τις επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις τράπεζες, λέγοντας πως για τον φόρο υπέρ των Δήμων, κάθε ξενοδοχείο υποχρεούται να αποδίδει το 0,5% από τον ετήσιο τζίρο του και από τις συνολικές εισπράξεις του, επί του καθαρού ποσού, ισούται άνω του 8%.

«Ο φόρος υπέρ Δήμων είναι διαφορετικός από τον φόρο διαμονής, ο οποίος εισπράττεται για κάθε κατειλημμένο δωμάτιο και αποδίδεται απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε μήνα για να καταλήξει “στον κουβά του χρέους”» σχολιάζει προσθέτοντας πως σ’ όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η επιβάρυνση από την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης καθώς και του Τέλους Επιτηδεύματος.

«Από την άλλη, προστίθενται οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες οι τράπεζες προβαίνουν μονομερώς με ένα απλό email και οι επιχειρήσεις καλούνται να ρυθμίσουν ποσά τα οποία είναι δυσανάλογα του πραγματικού κόστους δανεισμού» συμπληρώνει.

Τιμές από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό

Σχετικά με τις τιμές που μπορεί να βρει κάποιος αυτήν την περίοδο στην περιοχή γύρω από τα Μετέωρα και γενικότερα στον νομό Τρικάλων, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος των Ξενοδόχων του νομού Γιάννης Κουρούπας, «σε ένα ξενοδοχείο 2 αστέρων ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, σε 3 αστέρων ξενοδοχείο από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, σε 4 αστέρων από 70 ευρώ».

Ντέπυ Χιωτοπούλου (grtimes.gr)