Τα ζητήματα των επερχόμενων ευρωεκλογών και η αναγκαιότητας συμμετοχής των νέων σε αυτές, συζητήθηκαν σε εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 2024, νέοι και νέες των Τρικάλων, καθώς και πολίτες, παρακολούθησαν την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Αθηνά», ο Δήμος Τρικκαίων, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και το Europe Direct Θεσσαλίας.

Το θέμα της εκδήλωσης σαφές: «Ο Δρόμος προς τις Ευρωεκλογές μέσα από τα μάτια των νέων».Κύριοι ομιλητές, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο  Ευρωβουλευτής Θεόδωρος Ζαγοράκης, και ο επικεφαλής Europe Direct Θεσσαλίας κ. Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά», που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (Εuropean Parliament Ambassador School).

Σακκάς: Πιο ενεργοί οι νέες και οι νέοι των Τρικάλων

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στάθηκε στην αναγκαιότητα να ψηφίσουν οι νέοι και οι νέες, εάν έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα των εκλογών, εάν έχουν πεισθεί για το ότι με την ψήφο μπορούν να αλλάξουν δεδομένα. Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής, την ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Τρικκαίων, που ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και προωθεί δράσεις. Τόνισε, δε, ότι «η σημερινή εκδήλωση συμπληρώνει μια προσπάθεια, να κινητοποιηθούν δυνάμεις για να μπορέσει το μέλλον της πόλης μας, του Δήμου μας, κάθε νέος και νέα, να είναι ακόμη πιο ενεργοί/ες».

Η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων

Η αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιντή έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα της ψήφου των νέων από τα 18, ζητώντας από τους νέους να παραμένουν ενεργοί, γνωρίζοντας ότι η γνώση είναι μοχλός ανάπτυξης κάθε κοινωνίας.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Δρ. Αλεξ. Καπανιάρης σημείωσε τη στήριξη της Διεύθυνσης σε παρόμοιες προσπάθειες, καθώς ήδη το 6ο Λύκειο επελέγη ως σχολείο – πρέσβης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία των Εκπαιδευτηρίων «ΑΘΗΝΑ», τονίζοντας ότι «μέσω των νέων η πολιτική επιστρέφει, οι νέοι μπορούν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον μας».

Αριστοτέλειο Κολλέγιο

Από το Αριστοτέλειο κολλέγιο, σχολείο πρέσβης, οι senior ambassadors κ.κ. Μαιρη Παπαχρήστου και Γιώργος Ιακωβίδης αναφέρθηκαν στα θετικά της συγκεκριμένης δράσης, που ως αποτύπωμα αφήνει το «σχολείο ανοιχτό στη κοινωνία». Έδωσαν, δε, έμφαση, στη συνεργασία και την έμπνευση με τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά».

«Η ΕΕ σήμερα»

Ο κ. Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, ως επικεφαλής της Europe Direct Θεσσαλίας, εξήγησε ότι ο οργανισμός είναι Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης που λειτουργεί σαν τα «μάτια και τα αφτιά» της ΕΕ. Εθεσε βασικά στοιχεία για τα κυρίως όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), ενώ τόνισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν ως αναγκαιότητα τη διάχυση των καλών πρακτικών στην Ε.Ε. Επεσήμανε ότι είναι σημαντική η ψήφος των νέων γιατί συνδιαμορφώνουν το μέλλον, ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμα για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, και αξιοποιούν την ψήφο για αντιμετώπιση παγκόσμιων εξελίξεων από κοινού ως ενιαία ΕΕ. Τόνισε, δε, ότι το διακύβευμα είναι, να προωθηθεί στους πολίτες το μήνυμα ότι το Ευρωκοινοβούλιο διαδραματίζει κομβικό ρόλο το σύστημα λήψης αποοφάσεων της Ε.Ε.

«Συμμετοχή πάνω απ’ όλα»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στάθηκε στο ότι η συμμετοχή των νέων είναι το πλέον σημαντικό: «Αν δε συμμετέχουμε δεν μπορούμε να ασκούμε κριτική», επεσήμανε. Εδωσε έμφαση σε προσπάθειες της ΕΕ για την καθημερινή της παρουσία στη χώρα και ειδικά στα Τρίκαλα, όχι απλώς με τα γνωστά προγράμματα Erasmus, αλλά με τοπ πλήθος των έργων που χρηματοδοτήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια (αναπλάσεις Ληθαίου, Μύλος Ματσόπουλου, μουσείο Τσιτσάνη κ.α.). Αναφέρθηκε, τέλος, σε τρέχουσες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕ για κλιματική αλλαγή, υποδομές, ασφάλεια, τεχνολογία

«Αναγκαία η συμμετοχή»

Ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης αναφέρθηκε στον ρόλο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ενημέρωση των νέων σχετικά με το ευρωκοινοβούλιο. Τόνισε με έμφαση την ανάγκη της συμμετοχής στης εκλογές του Ιουνίου του 2024, για να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διαδικασία

Ακολούθησαν ερωτήσεις από μαθητές και μαθήτριες του 2ου, 3ου, 6ου ΓΕΛ Τρικάλων και των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» προς τους τρεις ομιλητές, σε σχέση με πλήθος ζητημάτων για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από στάση της σε πολέμους και το προσφυγικό, μέχρι τη διασφάλιση του απορρήτου της επιστολικής ψήφου.

Την εκδήλωση υλοποίησαν μαθητές και μαθήτριες της ομάδας που προωθεί τη δράση για τα σχολεία – πρέσβεις. Η ομάδα αποτελείται από 20 μαθητές/τριες και υποστηρίζεται – καθοδηγείται από τους/τις εκπαιδευτικούς κ.κ. Τζίνα Ατούν, Παρασκευή Βούρλα, Μαρίνα Καρανίκα, Ηλία Κρούπη.

Παρίσταντο στην εκδήλωση, πλην των εκπαιδευτικών, γονέων, κηδεμόνων, μαθητών και μαθητριών, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα ΑμεΑ Βασίλης Τσιούτσιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζωή Παπαναστασίου, Χρήστος Ζαραμπούκας, Λόρεν Κασσοπούλου, Γιάννης Τριγώνης, Στέφανος Βαβύλης, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου νέων Δήμου Τρικκαίων κ.κ. Γιάννης Λάππας, Στέργια Κόκκα, Θεοδ. Παλάσκας, ο πρόεδρος και λυκειάρχης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» κ. Δημήτρης Μανάκος και ο επίτιμος πρόεδρος κ. Βασίλης Γκίμτσας.

Από το γραφείο Τύπου