Σημαντικές απώλειες που αντιστοιχούν σε 189.000 διανυκτερεύσεις και 22,4 εκατ. ευρώ μετρούν οι ξενοδόχοι στη Θεσσαλία λόγω των πλημμυρών από την κακοκαιρία Daniel, εκ των οποίων η μεγάλη πλειονότητα επικεντρώνεται στην περιοχή της Μαγνησίας.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη σχετική έρευνα αποτίμησης έκτακτων γεγονότων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) από την πρόεδρο του ΙΤΕΠ κ. Κωνσταντίνα Σβύνου.

Η έρευνα περιλαμβάνει συνολικότερα συμπεράσματα από τις φυσικές καταστροφές του 2023, τόσο από τις πλημμύρες όσο και από τις πυρκαγιές στη Ρόδο όπου το νησί ανέκτησε μεν απώλειες, ωστόσο υπέστη ένα πλήγμα εσόδων στα ξενοδοχεία του στα πέριξ των 73 εκατ. ευρώ.

Η Θεσσαλία

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Θεσσαλία, η κακοκαιρία Daniel είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων της περιοχής, με τη Μαγνησία, όπως προαναφέρθηκε, να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές με 78% επί του συνόλου των ακυρώσεων.

Ακολουθούν οι Σποράδες με ένα 14%, ενώ χαμηλά μονοψήφια είναι τα νούμερα σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα. Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, το ¼ των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας δεν θα ανοίξει ξανά μέχρι το τέλος του 2023, ενώ συνολικά, ακυρώθηκαν 189.000 διανυκτερεύσεις.

Οι εκτιμώμενες απώλειες εσόδων εξαιτίας των ακυρώσεων διανυκτερεύσεων και εκδηλώσεων ανέρχονται σε 22,4 εκατ. ευρώ, ενώ εκτός από την άμεση απώλεια εσόδων, η επιστροφή προκαταβολών σε μετρητά εκτιμάται σε 1,03 εκατ. ευρώ. 

Ο τζίρος των ξενοδοχείων της Θεσσαλίας, ενώ προβλεπόταν να σημειώσει αύξηση κατά 10%, τελικά εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022. Σε αυτή τη φάση, ενδεικτικά στο Πήλιο οι φορείς της περιοχής καλούν το εγχώριο ταξιδιωτικό κοινό να επισκεφθούν την περιοχή.

Για τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την την Ενωση Ξενοδόχων της Μαγνησίας και τον πρόεδρο κ. Γιώργο Ζαφείρη, έχει υπάρχει κινητικότητα με πληρότητα κοντά στο 50%, η οποία έστω κι αν είναι χαμηλή για την εποχή συγκριτικά με άλλες χρονιές, εντούτοις εκτιμάται ότι θα βαίνει αυξανόμενη.

Ωστόσο, κρίσιμη γενικότερα για τους φορείς της περιοχές, οι οποίοι ζητούν άμεσα οικονομικές ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης από το κυβερνητικό επιτελείο, είναι η ανάκτηση μεριδίων και εκτός των ημέρων των Χριστουγέννων, π.χ. σε επίπεδο εκδηλώσεων, συνεδρίων, σχολικών εκδρομών κ.τ.λ.

Οι πυρκαγιές στη Ρόδο

Σε σχέση με τον απολογισμό του άλλου, μεγάλου, έκτακτου γεγονότος του φετινού καλοκαιριού, από τις πυρκαγιές στη Ρόδο, η συνολική απώλεια εσόδων στα ξενοδοχεία της Ρόδου εξαιτίας των ακυρώσεων κατά την φετινή σεζόν εκτιμάται γύρω στα 73 εκατ. ευρώ με βάση τη σχετική έρευνα του ΙΤΕΠ, με αντίστοιχη μείωση και στη μέση πληρότητα: Ετσι, η πληρότητα τον Αύγουστο του 2023 διαμορφώθηκε τελικά στο 86% έναντι 94% τον Αύγουστο του 2022.

Σημειωτέον ότι στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές βρίσκεται το 17% των ξενοδοχείων της Ρόδου, ενώ οι ακυρώσεις κρατήσεων τόσο στις πληγείσες όσο και στις μη πληγείσες περιοχές, έλαβαν χώρα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές (τελευταία Ιουλίου και πρώτη Αυγούστου).

Συνολικά πάντως το νησί κλείνει την τουριστική σεζόν έχοντας ανακτήσει τις απώλειες σε επίπεδο αφίξεων (όχι και κερδοφορίας), με δεδομένες και τις πολύ καλές επιδόσεις του φθινοπώρου. Ειδικότερα, η σεζόν έκλεισε μέσα στο Νοέμβριο με ένα εκτιμώμενο νούμερο κοντά στα 2,6 εκατ. ξένους επισκέπτες, νούμερο που υπολογίζεται αυξημένο κατά 3% έναντι του 2022.

newmoney.gr