Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τίθεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 στις Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στις Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας και στις Σποράδες προβλέπεται Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, με εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που εμπλέκονται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Με ανάλογες ενέργειες καλούνται, σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα, να δράσουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Π.Ε. Λάρισας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αύριο Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας εκδίδεται για περιοχές όπου προβλέπεται κατηγορία κινδύνου 3 (Υψηλή), κατηγορία κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή) ή κατηγορία 5 (κατάσταση συναγερμού), βάσει του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π..

Στην Π.Ε. Λάρισας η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά τις παρακάτω περιοχές:

-Δήμος Αγιάς: δάσος Πολυδενδρίου

-Δήμος Ελασσόνας: περιαστικό δάσος της Ελασσόνας

-Δήμος Κιλελέρ: Άγιος Νικόλαος- Βούναινα, Άγιος Σπυρίδωνας- Νέες Καρυές, Αγία Παρασκευή- Ζάππειο, Δασάκι στο Κιλελέρ, Άγιος Ραφαήλ- Νέα Λεύκη, Προφήτης Ηλίας- Νέο Περιβόλι, Άλσος Χάλκης

-Δήμος Φαρσάλων: περιαστικό δάσος Φαρσάλων

-Δήμος Τεμπών: δάση Καλλιπεύκης, Ραψάνης, Κρανέας, Aιγάνης, Αμπελακίων και Σπηλιάς

-Δήμος Τυρνάβου: περιαστικό δάσος ''Προφήτη Ηλία''

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους προκειμένου να αποφευχθούν ενέργειες πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες υπαίθρου.

Οι πολίτες καλούνται:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.