Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στην υγεία, ειδικά όσων κατοικούν στη Θεσσαλία, και στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε χθεσινή της συνέντευξη.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η κυρία Αγαπηδάκη ανέφερε πως η επιδημιολογική εικόνα από τις πλημμυρισμένες περιοχές έχει βελτιωθεί.

«Έχουμε αποτρέψει έξαρση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία, αλλά θα πρέπει ακόμα να προσέχουμε», είπε.

«Υπάρχει μία ανησυχία σε σχέση με τα κουνούπια. Παίρνουμε συχνά δείγματα από κουνούπια για να ελεγχθούν. Ψεκασμούς δεν κάνουμε παρά μόνο εάν έχουμε 30% και πάνω κουνούπια σε μία περιοχή».

Όπως εξήγησε, συνεχίζεται η εντατική επιτήρηση και στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

«Ο λόγος που τις επιτηρούμε είναι επειδή είναι το πρώτο στάδιο της λεπτοσπείρωσης. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας αλλά όχι και εφησυχασμού. Παίρνουμε πολύ περισσότερα δείγματα από αυτά που θα παίρναμε σε άλλες περιπτώσεις», τόνισε.

Αναφερόμενη στη διατροφή των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, η κυρία Αγαπηδάκη επισήμανε ότι κατ’ αρχάς «δεν πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που βρίσκονταν στα λασπόνερα. Δεν κινδυνεύει ο κόσμος από τα φρούτα και τα λαχανικά που δίνονται στην αγορά».

Όσον αφορά τα ψάρια τόνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την κατανάλωσή τους.

Αναφερόμενη, τέλος, στους δυνητικούς κινδύνους που αφορούν την κατανάλωση ζώων από τη περιοχή της Θεσσαλία, η κ. Αγαπηδάκη είπε πως το υπουργείο έχει δώσει σχετικές οδηγίες και για τα ζώα αλλά και για τα αγροτικά προϊόντα.

«Τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά και τα τρόφιμα να καταναλώνονται ψημένα. Είναι μία αφορμή να υιοθετήσουμε νέες κανόνες υγιεινής», τόνισε.

iatropedia.gr