Το όραμα του ομότιμου καθηγητή Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Επιδαύρου, Βασίλειου Λαμπρινουδάκη για τα Ασκληπιεία, τα πρώτα θεραπευτήρια της αρχαιότητας, ήταν παλιό και περιλαμβάνει και τα Τρίκαλα.

Στην Επίδαυρο, όπου είναι διευθυντής των ανασκαφών, λειτουργούσε το διασημότερο Aσκληπιείο. Ενα από τα τελευταία ευρήματα είναι το υπόγειο κτίριο που χρονολογείται τον 7ο αι. π.χ. και αποδεικνύει ότι η λατρεία του Ασκληπιού, με τη διπλή υπόσταση της χθόνιας και ουράνιας θεότητας, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε. Οσο για το αρχαίο θέατρο, ήταν μέρος της λατρείας του θεού και άσκησης της ιατρικής. Μέρος της θεραπείας των ασθενών ήταν η παρακολούθηση παραστάσεων και η ίαση στο πλαίσιο της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Ασκληπιεία λειτούργησαν και σε άλλους τόπους –200 υπολογίζεται ότι ιδρύθηκαν στην αρχαιότητα, άλλοι υποστηρίζουν 300–, που έφταναν μέχρι τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Μικρά Ασία κ.α.

Ετσι ξεκίνησε η ιδέα του κ. Λαμπρινουδάκη για το δίκτυο πόλεων και επιστημονικών φορέων, το «Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων - Οι δρόμοι της ίασης» με τη συνεργασία δήμων που συνδέονται με τον θεό Ασκληπιό: Επιδαύρου, Τρίκκης και Κω. Με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, του ΕΚΠΑ και του Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω, το δίκτυο θα αγκάλιαζε και άλλους τόπους, αλλά μας πρόλαβε η πανδημία.

Το Δίκτυο συνδέεται με τον θεματικό ιατρικό τουρισμό, την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης, την προώθηση της έρευνας γύρω από την αρχαία ιατρική και τα θεραπευτήρια, την ανάδειξη της κληρονομιάς του Ασκληπιού. Πόσο επίκαιρα είναι όλα αυτά ύστερα από όσα ζήσαμε στην πανδημία με τον κορωνοϊό, που δεν έφυγε ακόμη από τη ζωή μας...

Η πανδημία καθυστέρησε κάποια σχέδια. Μόλις πρόσφατα εντάχθηκε και ο δήμος της Αθήνας στο δίκτυο. Ασκληπιείο είχε και η αρχαία Αθήνα και λειτουργούσε δίπλα στο θέατρο του Διονύσου. Στο δίκτυο εντάχθηκε επίσης η Πάφος, στην Κύπρο, ο πρώτος δήμος από το εξωτερικό. Είναι μια καλή αρχή. Διότι η συνεργασία των μελών των δικτύων διεθνώς έχει σημασία σε πολλά επίπεδα.

Ζ.Η. trikalaenimerosi.gr (με πληροφορίες από Γιώτα Συκκά Καθημερινή)