Τα παιχνίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο διαχρονικά στην ιστορία του ανθρώπου, λειτουργώντας ως μέσο διασκέδασης, επικοινωνίας, ακόμα και ανταγωνισμού. Στην Ελλάδα τα παιχνίδια έχουν μακρά ιστορία και λειτουργούν επίσης με τον ίδιο τρόπο, έχοντας μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ανθρώπων. Αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και έχουν ιστορική σημασία. Από τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα τα παιχνίδια στην Ελλάδα εξελίχθηκαν και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό ενός ολόκληρου λαού και μιας ολόκληρης χώρας. 

Παίζοντας online παιχνίδια στην Ελλάδα και στον κόσμο

Τα τελευταία χρόνια τα βιντεοπαιχνίδια εξελίχθηκαν ακόμα περισσότερο ακολουθώντας τη δημιουργία και ανάπτυξη του διαδικτύου. Ενώ αρχικά παίζονταν καθαρά τοπικά σε κάποιον συγκεκριμένο υπολογιστή ή έστω σε φυσικούς χώρους όπου πραγματοποιούνταν τοπικά τουρνουά, το διαδίκτυο άλλαξε τα πάντα. Οι παίκτες πλέον είχαν πρόσβαση σε ένα νέο μέσο που τους επέτρεπε να παίξουν απομακρυσμένα όπου κι αν βρίσκονταν, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Σταδιακά έκαναν την εμφάνισή τους τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο μέσω των online καζίνο, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά. Στην αρχή η αγορά ήταν ελεύθερη και για αρκετά χρόνια μέχρι τη ρύθμιση με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα το 2011 και μετά. Σήμερα οι Έλληνες παίκτες μπορούν να παίξουν σε κορυφαίους ιστότοπους με δωρεάν online παιχνίδια, πληροφορίες για τους οποίους μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον ιστότοπο, αλλά και με πραγματικά χρήματα εφόσον το επιθυμούν. Η τεχνολογία του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών συνεχίζει να εξελίσσεται και αυτό σημαίνει νέες δυνατότητες και λειτουργίες που ενισχύουν την τάση των παιχνιδιών online.

Τα παιχνίδια στη σύγχρονη Ελλάδα

Στη σύγχρονη εποχή και τη νεότερη Ελλάδα μετά την απελευθέρωση της από την οθωμανική αυτοκρατορία δημιουργήθηκαν νέα παιχνίδια κατά κύριο λόγο.Όσον αφορά τα αθλήματα, το ποδόσφαιρο έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα και αγαπήθηκε ιδιαίτερα. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το μπάσκετ πουήταν μεν αγαπητό από παλιά, αλλά γνώρισε τεράστια ανάπτυξη από το 1987 και μετά. Παράλληλα αναπτύχθηκαν και άλλα αθλήματα όπως το βόλεϊ, το τένις, το χάντμπολ, τα οποία ακολούθησαν μία διεθνή πορεία ανάπτυξης.

Στην ελληνική επαρχία διατηρήθηκαν κάποια παραδοσιακά παιχνίδια όμως κατά κύριο λόγο στις πόλεις ακολουθήθηκε η εξέλιξη που συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση μετά την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Τα παιχνίδια της τράπουλας εξελίχθηκαν πάρα πολύ και έγιναν αγαπημένη δραστηριότητα στα καφενεία, αλλά και στα σπίτια των νεοελλήνων.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές από τη δεκαετία του 1980 και μετά έφεραν νέα δεδομένα στη σύγχρονη Ελλάδα. Οδήγησαν στα βιντεοπαιχνίδια τα οποία εξελίχθηκαν παράλληλα με την εξέλιξη της νέας τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα συγκεκριμένα παιχνίδια αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τις νεότερες ηλικίες και ακολούθησαν μία παγκόσμια τάση που δημιούργησε νέες αγορές και νέες δραστηριότητες.

Κοινωνική και εκπαιδευτική σημασία

Πέρα από τα αθλήματα και τα βιντεοπαιχνίδια υπάρχουν και εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται γενικότερα με το παιχνίδι και το ρόλο του στην ελληνική κοινωνία. Παιχνίδιαόπως το σκάκι και το τάβλι μπορεί ναπαραμένουν κλασικά, αλλά η ψηφιοποίησή τους και η χρήση του διαδικτύου επιτρέπει ευρύτερη διάδοση. Τα παιχνίδια αυτά έχουν παράλληλα και κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αυτό δεν είναι βέβαια κάτι το πρωτοφανές, καθώς πάντα υπήρχαν παιχνίδια τα οποία παίζονται με πολλούς παίκτες και έδιναν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και κοινωνικοποίησης. Αυτός άλλωστε είναι έναν από τους κύριους παράγοντες και χαρακτηριστικά των παιχνιδιών διαχρονικά.

Τα παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα

Τα παιχνίδια στην Ελλάδα υπήρχαν ήδη από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν τη φυσική δύναμη, αλλά και τις δεξιότητες και τα παιχνίδια αποτελούσαν καθημερινή διαδικασία για μικρούς και για μεγάλους. Η πιο μεγάλη εκδήλωση που αφορούσε αθλητικά παιχνίδια ήταν φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκίνησαν στην αρχαία Ολυμπία το 776 π.χ.Οι αγώνες αυτοί και παρόμοιες άλλες εκδηλώσεις μικρότερου βεληνεκούς ήταν αφιερωμένοι στους θεούς και αποτελούσαν μια ευκαιρία ανταγωνισμού ανάμεσα στις πόλεις-κράτη όσον αφορά τις αθλητικές επιδόσεις. Οι συμμετέχοντες ανταγωνίζονταν ο ένας τον άλλο σε διάφορα αθλήματα προσδοκώντας να κερδίσουν τιμή και φήμη. Αντίστοιχοι αγώνες ήταν τα Πύθια, τα Ίσθμια κλπ. που είχαν πιο τοπικό χαρακτήρα.

Οι αρχαίοι Έλληνες όμως ασχολούνται παράλληλα και με παιχνίδια σκέψης και στρατηγικής, αλλά και με τυχερά παιχνίδια. Το ζατρίκιο για παράδειγμα ήταν μία μορφή σκακιού που αναπτύχθηκε στα μινωικά χρόνια, ενώ γνωρίζουμε από την ομηρική εποχή ήδη πώς οι Έλληνες ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια όπως ήταν τα ζάρια. Επιπλέον υπήρχε και αθλητικό στοίχημα, το οποίο πραγματοποιούνταν παράλληλα με τους μεγάλους αθλητικούς αγώνες όπως περίπου συμβαίνει άλλωστε μέχρι και σήμερα.

Η εξέλιξη στη ρωμαϊκή-βυζαντινή εποχή και στην τουρκοκρατία

Οι Ρωμαίοι αγαπούσαν τα παιχνίδια ακόμα περισσότερο από τους αρχαίους Έλληνες. Οι αθλητικοί αγώνες όπως οι Ολυμπιακοί διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν, ενώ υπήρχαν αγώνες που πραγματοποιούνταν σε αρένες σε όλη την ρωμαϊκή επικράτεια, και στην Ελλάδα, με μονομάχους, άγρια ζώα κλπ. Δημιουργήθηκαν αντίστοιχα οι αρματοδρομίες και αγώνες ιππασίας στους ιπποδρόμους που δημιουργήθηκαν στη ρωμαϊκή εποχή και διατηρήθηκαν και αναπτύχθηκαν και στη Βυζαντινή.

Τα τυχερά παιχνίδια αναπτύχθηκαν αντίστοιχα και αυτά στη ρωμαϊκή εποχή, όμως παρουσίασαν μία κάμψη στα βυζαντινά χρόνια και ακόμα περισσότερο στην τουρκοκρατία, λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων του χριστιανισμού και του ισλαμισμού, που ήταν κατά των τυχερών παιχνιδιών, σε αντίθεση με το δωδεκάθεο που πολλές φορές είχε άμεση σχέση με τα τυχερά παιχνίδια.

Το τάβλι ήταν ένα παιχνίδι το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη βυζαντινή εποχή και εξελίχθηκε σταδιακά μέχρι τις μέρες μας, παραμένοντας ιδιαίτερα δημοφιλές. Παρόμοια παιχνίδια ήταν αυτά της “πεττείας”,που παιζόταν επίσης με πουλιά πάνω σε μία χαραγμένη επιφάνεια. Το ζατρίκιο εξελίχθηκε και αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο, ενώ υπήρχαν κι άλλα παιχνίδια τα οποία έπαιζαν μικροί και μεγάλοι, είτε με χρήματα είτε απλά για διασκέδαση. Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας τα τυχερά παιχνίδια περιορίστηκαν στο ελάχιστο και πραγματοποιούνταν κυρίως στα κρυφά.