Του Κώστα Τόλη

Ορθώς ο Δημήτρης Παπαστεργίου αποδέχτηκε την ομολογουμένως τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει υπουργός ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
Ούτε ο ίδιος περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά οι ευκαιρίες στη ζωή παρουσιάζονται αναπάντεχα. Έφυγε αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη, καθιστώντας το όνομά του συνώνυμο της πόλης. Κατόρθωσε, δουλεύοντας μεθοδικά, να θέσει τον Δήμο σε αναπτυξιακή τροχιά, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους, αφού πρώτα αποπλήρωσε τις δανειακές υποχρεώσεις του παρελθόντος. Μπροστά του διαγράφονταν η τρίτη και πιο παραγωγική θητεία, με προγραμματικό σχέδιο και βροχή κονδυλίων. Αλλά είπαμε, όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος, το έργο του έμεινε στη μέση.
Ο Δήμος Τρικκαίων έχει τώρα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη μιας στιβαρής διαδοχής και όχι μιας εμβαλωματικής λύσης. Δεκάδες τεχνικά έργα παραμένουν ημιτελή. Η πόλη θυμίζει εργοτάξιο αλλά αν δεν υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση για την ολοκλήρωσή τους σε λίγο θα μοιάζει με εγκαταλειμμένο νταμάρι. Τα προβλήματα θα βγουν στην επιφάνεια, το μέλλον δεν περιμένει.
Η διαδοχή του πρώην δημάρχου προδιαγράφεται, λόγω των συνθηκών, μια εσωτερική γραφειοκρατική διαδικασία παρά ένας διαγωνισμός ικανοτήτων και προγραμματικών θέσεων μεταξύ των αιρετών μελών της παράταξής του.
Έστω κι έτσι, οι σύμβουλοί του καλούνται να σεβαστούν την επιθυμία του και να ομονοήσουν εκλέγοντας τον διάδοχό του μέσα από την δημοτική τους ομάδα. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε μοιραία το παιχνίδι της διαδοχής θα ανοίξει και θα μεταφερθεί στην κοινωνία.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο καθένας νομιμοποιείται να διαδεχτεί τον Παπαστεργίου με την ψήφο των δημοτών στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου.
Οι πληροφορίες του trikalaenimerosi.gr, αναφέρουν ότι οι παραπάνω προβληματισμοί έχουν ήδη κινητοποιήσει ομάδα Τρικαλινών πολιτών, με σημαντική επιρροή και βαρύνουσα γνώμη. Πρόκειται για παράγοντες του κεντροδεξιού χώρου που συμμερίζονται την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά πρωτίστως ανησυχούν για τα Τρίκαλα.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι αν η διαδικασία διαδοχής του Παπαστεργίου δεν καταλήξει σε επιλογή αξιώσεων και μακράς πνοής, τότε εκείνος που θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κατέλθει στον εκλογικό στίβο είναι ο Χρήστος Μιχαλάκης. Η περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη φαντάζει ως η καταλληλότερη καθώς είναι πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, με μακρά πολιτική και διοικητική εμπειρία, το οποίο, λόγω της ιδιαίτερης απήχησης που διαθέτει μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν, τέλος, ότι αν παραστεί ανάγκη “επιστράτευσης” του Χρήστου Μιχαλάκη, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θα είναι εκείνος που θα ανάψει το πράσινο φως διευκολύνοντας την κάθοδο του συνεργάτη του στον Δήμο Τρικκαίων.