Στο πρώην ΤΕΙ

Με είδηση που υπερβαίνει το τοπικό ενδιαφέρον ξεκινάει σήμερα η στήλη: Η δίκη του τρένου, για το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών, θα γίνει στη Γεώπολη, το κάμπους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου παλαιότερα στεγάζονταν το θεσσαλικό ΤΕΙ.
Η επιλογή του χώρου στον οποίο θα μετακομίσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, έγινε αφού προηγουμένως εξετάστηκαν άλλες λύσεις, όπως το Λαογραφικό Μουσείο ή το αμφιθέατρο της Πινακοθήκης, οι οποίες απορρίφθηκαν.
Το Γεώπολις διαθέτει ευρυχωρία και εύκολη πρόσβαση, καθώς οι κατηγορούμενοι αναμένεται να υπερβούν τους τριάντα, ενώ δικηγόροι, αστυνομικοί, συγγενείς των θυμάτων και δημοσιογράφοι, υπολογίζονται σε έναν πληθυσμό που θα ανέλθει σε εκατοντάδες άτομα.
Επιπλέον – και ιδιαίτερα σημαντικό -, δεν πρόκειται να διαταραχθεί η καθημερινότητα του κέντρου της πόλης. Άλλωστε η δίκη, που υπολογίζεται ότι να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιρού, αναμένεται να διαρκέσει μήνες…


Τουαλέτες

Μόλις ένα άτομο είχε στην Πολιτική Προστασία η Περιφέρεια Θεσσαλίας όταν χτύπησε ο Daniel. Το κατήγγειλε με έμφαση από το βήμα του προσυνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Κουρέτας. Ο περιφερειάρχης αναρωτήθηκε: «φανταστείτε αυτό το άτομο την κρίσιμη στιγμή να είχε …διάρροια», και αμέσως όλοι το έκαναν εικόνα…
Μαθαίνουμε ότι ο νέος επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, στρατηγός Λεοντάρης (προς τον παρόν κάτοικος Imperial) θα επικουρείται από κάνα δυο επιτελικούς. Ενδεχομένως ο νέος σχεδιασμός να περιλαμβάνει ασκήσεις με προσομοίωση κινδύνων (ακόμα και για διάρροια). Σίγουρα θα αυξηθούν και οι τουαλέτες …


Μυδράλιο

Ο περιφερειάρχης, τώρα τελευταία, πυροβολεί αδιακρίτως προς την πλευρά της κυβέρνησης. Ειδικά από την ημέρα που άφησαν την Περιφέρεια έξω από τον νέο Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Θεσσαλίας:
«Ας μας εξηγήσει κάποιος πώς είναι δυνατόν ένα έργο σαν το Φράγμα Σκοπιάς (Φάρσαλα) η κατασκευή του οποίου έχει αποδειχτεί πως θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο νέας καταστροφικής πλημμύρας, δεν εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά στη θέση του προκρίνεται η κατασκευή ενός… Mall στην Αθήνα».
Και μια γερή ριπή προς Αγοραστό: Στη Θεσσαλία, αυτή που πνίγηκε, δεν υπήρχε ούτε μια αντιπλημμυρική μελέτη… Η Περιφέρεια, είπε, ήταν σαν «ένα αυτοκίνητο που κινείται σε δρόμο υψηλής ταχύτητας, χωρίς φώτα, χωρίς φρένα και χωρίς καθρέφτες».
Τα χάπια μου …


#Οι Coldplay, το δημοφιλές Βρετανικό συγκρότημα που θα εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ στις 8 και 9 Ιουνίου, κυκλοφόρησαν 130.000 εισιτήρια τα οποία εξαφανίστηκαν σε μια ημέρα. Στην μαύρη αγορά βρίσκεις, αλλά με 300 ευρώ έκαστο …

Αγωγές

Προς νέα αναβολή, λόγω της εποχής των δικηγόρων, οδεύει, αύριο Τρίτη, η δίκη των εκφοβιστικών αγωγών (SLAPP) που κατέθεσαν οι ιθύνοντες της εφημερίδας "Ελευθερία" κατά πληθώρας τοπικών ΜΜΕ από τα οποία ζητούν (συνολικά) 1.590.000 ευρώ για…ηθική βλάβη.
Οι εναγόμενοι αμάρτησαν διότι έκαναν τη δουλειά τους, ενημερώνοντας το αναγνωστικό κοινό για τις εξελίξεις στη χρόνια διαμάχη των κληρονόμων της "Ελευθερίας" για τα περιουσιακά της στοιχεία.
Η πρωτοβουλία των αγωγών ανήκει στον διευθύνοντα την εφημερίδα - λογιστή Γιώργο Μιχαλόπουλο. Είναι αυτός που την περασμένη εβδομάδα καταγγέλθηκε δημοσίως από την Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας ότι έκοψε στη μέση το μισθό των δημοσιογράφων της "Ελευθερίας", επικαλούμενος ότι η εφημερίδα δεν έχει λεφτά να τους πληρώσει …ολόκληρο μισθό. Πρόκειται για καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με τρείς μέρες δουλειά την εβδομάδα. Όλα αυτά στην άλλοτε κραταιή "Ελευθερία" Λάρισας του Τάκη Δημητρακόπουλου …


  

Η φωτογραφία προέρχεται από αναγνώστρια της στήλης (από τις φανατικές). Χθες Κυριακή, κάνοντας οικογενειακή βόλτα στην Αγριά του Βόλου, έπεσε πάνω στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον σύζυγό του, την ώρα που έκαναν διάλλειμα (παρά θίν' αλός) από την κομματική περιοδεία. Έπιασαν κουβέντα και δέχτηκαν ευχαρίστως να τους φωτογραφίσει. Η αναγνώστρια παρατήρησε με λύπη ότι το σκυλί, η Φάρλυ, δεν έμαθε ακόμα Ελληνικά, look the ducks της έλεγε ο πρόεδρος…


Πετροδολάρια

Ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποίησε πρόσφατα ο Δημήτρης Παπαστεργίου και επέστρεψε κουβαλώντας …Data Centers. O Θεσσαλός υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, εκτός των άλλων, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον CEO του κρατικού αραβικού fund ADQ, για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα.
Λέγεται ότι οι Άραβες θα ρίξουν κοντά στα 500 εκ. ευρώ…


Ούτε college Λαρίσης

Εντύπωση προκάλεσε, τουλάχιστον σε όσους είχαν μεγάλες προσδοκίες, η ελάχιστη απαιτούμενη επένδυση για τη δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εκ., δηλαδή 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και 500.000 για το κτήριο. Μπορεί άραγε να μπει ταμπέλα «πανεπιστήμιο» σε ένα παράρτημα που θα έχει στηθεί με μια τόσο χαμηλή επένδυση; Ακόμη και για ένα καλό ιδιωτικό δημοτικό σχολείο αυτό το κεφάλαιο είναι μικρό.
Η προχειρότητα του εγχειρήματος φαίνεται και σε ένα ακόμα σημείο: ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από τον Σεπτέμβριο του 2025. Δηλαδή, σε 16 μήνες. Οπότε όσοι περίμεναν μοντέρνες υποδομές - campus, εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.λπ.- θα πρέπει να αρκεστούν σε τίποτα …οροφοδιαμερίσματα.
Τα γνωστά ιδιωτικά ΙΕΚ, στη Λάρισα και αλλού διαθέτουν ακριβότερες υποδομές…


@ Αντιδήμαρχο …Κλιματικής Αλλαγής όρισε ο δήμαρχος Λαρισαίων τον Κωνσταντίνο Καλαμπαλίκη, στη θέση του Δημήτρη Γεωργάκη. Μα δεν υπήρχε μια αντιδημαρχία που να συνάδει με τον “βετεράνο” της εποχής Τζανακούλη που ήταν ο μόνος που έβαζε σε υποδειγματική τάξη τις παράγκες του παζαριού; Απορώ πως ο Θανάσης δεν του φόρτωσε και το sustainability…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa