Η δίψα (ως εφιάλτης)

Οι θερμοκρασίες καλοκαιρινές, η φύση στην Πίνδο άνθισε και η πανδαισία των χρωμάτων μάγεψε τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Οι ντόπιοι όμως δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, καθώς το νερό στα ποτάμια λιγόστεψε, τα χιόνια φέτος ήταν ελάχιστα.
Πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που ο αείμνηστος διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή Αντώνης Καρκαγιάννης (από τα Αμπελάκια Λαρίσης) έγραφε για τον κίνδυνο η Θεσσαλία να διψάσει: «η αγροτική χρήση ανέρχεται στο 86% του προσφερόμενου νερού στην Ελλάδα (η οικιακή στο 11% και η βιομηχανική στο 3%). Από αυτό το σύνολο του 86% της αγροτικής ζήτησης, η Θεσσαλία αποσπά τη μερίδα του λέοντος, το 25% της αγροτικής και το 21,7% της συνολικής ζήτησης». Σημείωνε δε ότι οι πολιτικοί «δεν τολμούν να πουν στους αγρότες την αλήθεια: ότι η υδροβόρος βαμβακοκαλλιέργεια δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους (γιατί δεν εγγυάται σταθερό εισόδημα) ούτε τη χώρα και ειδικά τη Θεσσαλία, γιατί την καταστρέφει ανεπανόρθωτα» (Καθημερινή 16.7.2006)…

Smile

Στην οικογένεια Καλόγηρου - θεσσαλοί από το Βελεστίνο με καταγωγή από το Περιβόλι Γρεβενών-, ανήκει το Smile TV που θέλει να αγοράσει ο Μελισσανίδης. Στην ουσία πρόκειται για δυο κανάλια, τον παιδικό τηλεοπτικό σταθμό 0-6 Smile TV με έδρα την Αθήνα και εμβέλεια σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία, καθώς και το Smile+ (πρώην Zεύς TV) με έδρα στη Λάρισα και εμβέλεια σε όλη τη Θεσσαλία. Η τιμή λέγεται ότι κινείται πέριξ των 3 εκ. ευρώ.
Στόχος του επιχειρηματία και προέδρου της ΑΕΚ, ήταν από την πρώτη στιγμή να αποκτήσει κανάλι, τοπικής εμβέλειας αρχικά, για να μεταδίδει το Naftemporiki TV.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη διαδρομή που ακολούθησαν οι ιδιοκτήτες της Intrakat, οι οποίοι απέκτησαν τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Action 24 και Attica TV και κατόπιν τους «ανέβασαν» στα μπουκέτα των Cosmote TV και Nova ώστε να εκπέμπουν και πανελλαδικά.
Τα κανάλια, για κάποιους επιχειρηματίες, είναι σαν τα εξοπλιστικά προγράμματα…

% Δεν χωρούσαν τρεις Λαρισαίοι στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ, άλλωστε και δυο (Σαχινίδης, Τσιλιμίγκας) πολλοί είναι. Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Γαλλιού την οποία αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη σχεδίαζε να συμπεριλάβει μεταξύ των υποψηφίων (φρονίμως ποιούσα) δεν αποδέχτηκε την πρόταση. Για να έχει και το κεφάλι της ήσυχο…

Αγωγή

SLAPP (Strategic lawsuits against public participation). Πρόκειται για διεθνή ορολογία που περιγράφει αβάσιμες ή υπερβολικές αγωγές και μηνύσεις κατά δημοσιογράφων και γενικά πολιτών που ασκούν κριτική.
Τέτοια είναι η αγωγή της τοπικής εφημερίδας «Ελευθερία» κατά δέκα τριών δημοσιογράφων και ΜΜΕ που αναμένεται να εκδικαστεί αύριο Τρίτη στο Πρωτοδικείο Λάρισας, ύστερα από δυο αναβολές.
Οι ιθύνοντες της εφημερίδας ήτοι: ο λογιστής - διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μιχαλόπουλος και οι κυρίες Δανάη – Ισαβέλλα Δημητρακοπούλου και Maria Amelia Diz Pino ζητούν από τους εναγόμενους, συνολικά, το ποσό του 1.590.000 ευρώ.
Ισχυρίζονται ότι εθίγησαν επειδή τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν δημοσίευση, σχετική με είδηση που ανάρτησε δημόσια, στο facebook, ο κληρονόμος της εφημερίδας Γιώργος Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με την οποία, στους τρείς ενάγοντες και έναν υπάλληλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Είδηση που δεν διαψεύστηκε ποτέ από τους εμπλεκόμενους…
Όλα αυτά από μια εφημερίδα την οποία η Ένωση Συντακτών κατήγγειλε ότι έθεσε τους δημοσιογράφους της σε καθεστώς τριήμερης (εκ περιτροπής) εργασίας …


Δυστοπικό τοπίο η σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Οι επιβάτες, μετά την πλημμύρα του Σεπτεμβρίου, εξυπηρετούνται, ως γνωστόν, με λεωφορεία. Οι πρώτοι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση των ζημιών (όπως και στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα) θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι…

Μπετά…

Στην διημερίδα για την Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη της Θεσσαλίας, που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο η Περιφέρεια, ρωτήθηκε ο εκ των ομιλητών, πρώην πρόεδρος του ΣΘΕΒ Απόστολος Δοντάς (Κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος) από τον γνωστό γεωπόνο Ντίνο Μπλιάτσο: «Αν, για παράδειγμα, διέθετα κάποια εκατομμύρια ευρώ θα με συμβουλεύατε να τα επενδύσω στην αγροτική οικονομία ή στα φωτοβολταϊκά;». Η απάντηση: «Να βρεις καλά οικόπεδα στη Λάρισα και να φτιάξεις πολυκατοικίες…»
Η θλιβερή πραγματικότητα από το στόμα ενός βιομηχάνου…

# Μετά το κάστανο, στο οποίο καταγράφει ζηλευτές επιδόσεις, η ARTION A.E., του δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου, εισέρχεται και στο φιστίκι Αιγίνης. Η συσκευασία θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Γερακάρι Αγιάς.

ΜΜΕ

Η εποχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης φτάνει στο τέλος της, παρατηρεί ο Σάιμον Κούπερ στους «Financial Times». “Επιστρέφουμε στην εποχή όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενημερώνονται για τίποτα. Κι αυτό συνοδεύεται από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης. Είναι λογικό: οι πολίτες δεν έχουν κανέναν λόγο να αναθέτουν σε δημοσιογράφους τους οποίους δεν εμπιστεύονται να τους ενημερώνουν για πολιτικούς τους οποίους δεν εμπιστεύονται”.
Βοήθειά μας…

«Τυφώνας»

Αποχώρησε, πρόσφατα, από τον Παγασητικό το πλοίο «Τυφώνας» του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο είχε σπεύσει αμέσως μετά την καταστροφή για να συνδράμει τις πληγείσες περιοχές.
Το 35μελές πλήρωμά του παρέμεινε εκεί επί 178 ημέρες, καθαρίζοντας τις ακτές της Μαγνησίας, στις οποίες, μετά τις πλημμύρες, είχαν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες ξύλων, καθώς και ένας τεράστιος όγκος απορριμμάτων και φερτών υλικών.
Ο απολογισμός του έργου επιβεβαιώνει τη σοβαρή επιβάρυνση που δέχτηκε το θαλάσσιο περιβάλλον: από 112 παραλίες συλλέχθηκαν περισσότερα από 6,1 εκατομμύρια τεμάχια απορριμμάτων, κυρίως κομμάτια από μικρά πλαστικά που απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, με συνολικό βάρος μεγαλύτερο των 51 τόνων και όγκο ίσο με 16 εμπορευματοκιβώτια…

@ Τον Πύρρο Δήμα που κατέρχεται υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία “κοουτσάρει” ο γνωστός θεσσαλός (Σαμαρικός και global) Νίκος Ράπτης. Προσεχώς μάλιστα ο Ολυμπιονίκης θα περιοδεύσει και στη Θεσσαλία.
Η μητέρα του, ωστόσο, του το ξεκαθάρισε: «Νίκο εγώ τον πρώτο σταυρό θα τον βάλω στον Γιώργο», «ποιον Γιώργο ρε μάνα», «τον …Αυτιά»…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa