Όλοι γνωρίζουμε τον μεγάλο πονοκέφαλο που έχουν οι ιδιοκτήτες μιας μηχανής: Μην ξυπνήσουν το πρωί και το αγαπημένο τους όχημα έχει κάνει φτερά!
Τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια κάλυψη η προστασία που να τους δίνει μια σιγουριά ώστε να κοιμούνται ήσυχοι όλοι οι ιδιοκτήτες μηχανών. Η μόνη σιγουριά ήταν αν υπήρχε ιδιόκτητο κλειστό parking – ειδάλλως η μηχανή γινόταν στόχος και εύκολα θα μπορούσε να κλαπεί από έναν δράστη.

Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν ασφάλεια μηχανής με κλοπή και δίνουν μια προστασία και σιγουριά στους ιδιοκτήτες μηχανών!

Σε ποιους όμως απευθύνεται αυτή η ασφάλεια μηχανής; Καλύπτει όλα τα μοντέλα και όλες τις εμπορικές αξίες; Ποιους κινδύνους αποζημιώνει;

Τι μηχανές συνήθως καλύπτει μια ασφάλεια κλοπής

Συνήθως για να ασφαλίσει μια ασφαλιστική εταιρεία τη μηχανή σας για κίνδυνο κλοπής, θα πρέπει η αξία της να είναι άνω ενός ποσού (συνήθως 3-5 χιλιάδες) ,δεν ασφαλίζονται όλα τα μοντέλα και μπορεί να υπάρχει και απαλλαγή στην κλοπή – δηλαδή αν κλαπεί, ένα ποσό θα το πληρώσετε εσείς και το υπόλοιπο η ασφαλιστική εταιρεία.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική ιστοσελίδα https://www.asfaleies24.gr/, δεν καλύπτονται συνήθως μικρά μηχανάκια έως 250cc, τα «παπάκια» καθώς και μοντέλα που είναι ιδιαίτερα «αγαπητά» στους διαρρήκτες.

Ποιοι κίνδυνοι αποζημιώνονται

Με μια ασφάλεια κλοπής συνήθως αποζημιώνεται η ολική κλοπή του οχήματος (όχι η μερική κλοπή εξαρτημάτων όπως ισχύει στην ασφάλεια αυτοκινήτου) αν αυτό δε βρεθεί εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος που στις περισσότερες εταιρείες ορίζεται στους 3 μήνες.

Μια ασφάλεια για τη μηχανή σου μπορεί να περιέχει κι άλλες καλύψεις όπως προστασία έναντι πυρκαγιάς ή φυσικών καταστροφών και φυσικά όλες τις βασικές και απαραίτητες εκ του νόμου καλύψεις – δηλαδή την αστική ευθύνη έναντι τρίτων για υλικές ζημιές και τραυματισμούς.

Για να ισχύει η ασφάλεια κλοπής και να ξεκινήσουν οι ημέρες μέχρι την αποζημίωσή σας σε περίπτωση κλοπής, θα πρέπει όταν διαπιστώσετε ότι λείπει η μηχανή σας να επικοινωνήσετε άμεσα με την ασφαλιστική εταιρεία και να προχωρήσετε σε μήνυση στο ασφαλιστικό τμήμα καθώς και να εκχωρήσετε όλα τα δικαιώματα σε περίπτωση που βρεθεί η μηχανή, στην ασφαλιστική εταιρεία.

Πόσο κοστίζει μια ασφάλεια μηχανής με κλοπή

Αν και η βασική ασφάλεια μηχανής είναι πολύ οικονομική και ξεκινάει από μόλις 19€ / εξάμηνο για τις μηχανές των 50 κυβικών, η ασφάλεια μηχανής με κλοπή είναι πιο ακριβή και συνήθως ξεκινάει από τα 180-200€ / εξάμηνο.

Βέβαια το κόστος εξαρτάται από τη μηχανή που θέλετε να ασφαλίσετε, την εμπορική αξία που έχει και την εταιρεία που θα επιλέξετε! Όμως, μπροστά στην απώλεια της περιουσίας σας και στην κλοπή της, το κόστος ίσως να θεωρείται και αμελητέο.

Από ‘κει και πέρα το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα και τις εξτρά καλύψεις που ίσως να θελήσετε, όπως οδική βοήθεια ή νομική προστασία που προστίθενται στις καλύψεις της βασικής και υποχρεωτικής ασφάλειας.

Πως θα ασφαλίσετε τη δική σας μηχανή με κλοπή

Ο τρόπος ασφάλισης της δικής σας μηχανής με ασφάλεια κλοπής είναι πολύ εύκολος και γρήγορος, αρκεί να αφιερώσετε λίγη ώρα στη διαδικασία!

Οι περισσότερες εταιρείες, αν το μηχανάκι δεν είναι καινούργιο από την αντιπροσωπεία, θα σας ζητήσουν να κάνετε την αίτηση ασφάλισης και αφού εγκριθεί, να πραγματοποιήσετε μια βιντεοκλήση με την ασφαλιστική εταιρεία ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της μηχανής και ότι όντως υπάρχει την στιγμή της ασφάλισης.

Η όλη διαδικασία δεν ξεπερνάει τα 10’ και αμέσως μετά θα είστε ασφαλισμένοι τόσο για τις βασικές καλύψεις όσο και για την εξτρά κάλυψη κλοπής.

Η ασφάλεια μηχανής με κλοπή σίγουρα αξίζει τα περισσότερα χρήματα που πρέπει να δαπανήσετε για να την αποκτήσετε, καθώς σας προσφέρει μια σιγουριά και προστασία σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να σας κλέψει τη μηχανή.