Το κακό είναι πλέον κοντά…

«Τα έχετε βάλει με το βαμβάκι;», ρωτάει η δημοσιογράφος της Καθημερινής τον επικεφαλής των Ολλανδών επιστημόνων της HVA. «Δεν τα έχουμε βάλει με το βαμβάκι, όπως πολλοί λένε. Εμείς προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το νερό που διαθέτουμε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στη Θεσσαλία πάμε σε μια οικολογική καταστροφή τεραστίου μεγέθους. Δεν συζητάμε λοιπόν για απόψεις τι προτιμάμε ή θα θέλαμε, ούτε είμαστε στο στάδιο του “θα ήταν καλύτερα να ξοδεύουμε λιγότερο νερό”. Μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία η Θεσσαλία θα γίνει μια έρημος και δεν θα μπορεί να φυτρώσει τίποτα». Η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή μας και η ερημοποίηση εκτάσεων συζητούνται εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, οπότε λογικά κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει χρόνος. Ο Μιλτιάδης Γκουζούρης δίνει πολύ μικρά περιθώρια χρόνου για να προληφθεί το κακό. «Οπως μου είπαν οι ειδικοί επιστήμονες, αν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει, μέσα σε μια 15ετία θα έχει συντελεστεί η καταστροφή η οποία θα είναι μη αναστρέψιμη. Και τα 15 χρόνια ξέρετε περνάνε πάρα πολύ γρήγορα…».
Η λύση είναι μία (το λένε και οι Ολλανδοί): Εκτροπή Αχελώου ΤΩΡΑ...

Ακίνητα

Κινητικότητα στο χώρο της φιλοξενίας στη Λάρισα. Παλιά ξενοδοχεία αλλάζουν χέρια και ανακαινίζονται, παρέχοντας δυνατότητα διαμονής σε φοιτητές και άλλους. Η αγορά ψάχνει διαρκώς λύσεις.
Ακόμα και το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο Εντελβάις, στην εθνική οδό πριν τη Λάρισα (Δήμος Κιλελέρ), άλλαξε χέρια και θα αξιοποιηθεί.
Νέος ιδιοκτήτης ο εργολάβος Ηλίας Πρίφτης. Από τους νοικοκυραίους, Βορειοηπειρώτες Αλβανούς του μεροκάματου, που τώρα χτίζει δικές του πολυκατοικίες.

«Καταθέσεις Πολιτισμού», ονομάζονται οι ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στο χώρο της στην Αθήνα. Προσκεκλημένη αυτή τη φορά η Λαρισαία διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα.
«Μιλάμε την ίδια γλώσσα με την τέχνη;», ήταν το θέμα της συζήτησης με την δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ Μαίρη Αδαμοπούλου.
«H τέχνη μιλάει τις δικές της γλώσσες, έχει τα δικά της εκφραστικά μέσα που είναι διαφορετικά από τέχνη σε τέχνη και από εποχή σε εποχή...» η απάντηση της Συραγούς η οποία, ως γνωστόν, έχει επιμεληθεί και τα έργα της Πινακοθήκης – Μουσείο Κατσίγρα στη Λάρισα.


Η σήραγγα

Πολύ ακριβό και αχρείαστο έργο χαρακτηρίζει τη σήραγγα της Κάρλας προς το Αιγαίο, ο επικεφαλής των Ολλανδών Μιλτιάδης Γκουζούρης. «Γιατί να έχεις μια τρύπα για να φεύγουν νερά που δεν θα φτάσουν ποτέ εκεί; Γιατί αυτός είναι ο στόχος να μην πλημμυρίζει η περιοχή της Κάρλας». Ωστόσο, διευκρινίζει, η ομάδα το εξέτασε ως πιθανή λύση. «Η σήραγγα –13 χιλιόμετρα– έχει πάρα πολλά προβλήματα. Κατασκευαστικά θέλει πολύ καιρό για να γίνει και πολλά χρήματα. Επίσης από πού θα έρχεται το νερό, θα περνάει μέσα από τα σπίτια; Θα πρέπει λοιπόν να φτιάξεις ένα κανάλι. Κανάλι για μια τέτοια σήραγγα σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσεις μέσα από υφιστάμενες υποδομές και άρα να κάνεις απαλλοτριώσεις. Ούτε σε 20 χρόνια δεν θα τελειώσουμε. Εμείς με βάση τις μετρήσεις που έχουμε κάνει για να κατασκευαστεί μια σήραγγα πιο μικρής διατομής και να βγαίνει στο Αιγαίο, υπολογίζουμε το κόστος στα 230 εκ. ευρώ, ένα νούμερο που θεωρώ ρεαλιστικό...»

Αυθαίρετο …

Μοιάζει με ανέκδοτο αλλά δεν είναι. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας κατασκευάστηκε χωρίς …οικοδομική άδεια. Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στις δαπάνες του ΓΝΛ υπάρχει κονδύλιο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου.
Ελλαδάρα…


Νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην Ουκρανία ωστόσο πρόκειται για την γέφυρα στον Παλαιόπυργο, κοντά στο Στόμιο, την …βομβάρδισε ο Daniel. Oι κάτοικοι λένε ότι κάποιος πρέπει να μαζέψει τα ερείπια, μέχρι να ξαναχτιστεί η καινούργια…

Ευρώπη και Τέμπη

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της Ευρωπαίας εισαγγελέως, Λάουρα Κοβέσι για την άδοξη κατάληξη των ερευνών της για την τραγωδία των Τεμπών. Τόνισε χθες (στο Star) ότι η έρευνά της για τα Τέμπη μπλοκαρίστηκε από τη Βουλή. «Μας εμποδίζουν να βρούμε την αλήθεια», είπε. «Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».
Στην περίπτωση των Τεμπών η ευρωπαϊκή εισαγγελία ζήτησε δίωξη πολιτικών προσώπων επειδή δεν προώθησαν την περιβόητη σύμβαση 717, που οι εισαγγελείς θεωρούν ότι θα είχε αποτρέψει το τραγικό δυστύχημα. Όμως, η Βουλή την έθεσε στο αρχείο…
Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης στην Ευρώπη αδυνατούν να κατανοήσουν την περίεργη συνταγματική μας διάταξη και τον σχετικό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ότι έγιναν ακριβώς για να προστατεύονται οι πολιτικοί. Κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου…

# Μας δουλεύουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ή καλύτερα δουλεύουν τους αγρότες. Ανάρτησαν για διαβούλευση τις προτάσεις των Ολλανδών, μόνο που το μεγαλύτερο μέρος είναι …στα αγγλικά. Πολλή εύστοχη επιλογή, ο Μαρούδας, ο Σιδερόπουλος και οι λοιποί του κάμπου έχουν αγγλόφωνη παιδεία. Πριν ανεβούν στα τρακτέρ είχαν περάσει από την Οξφόρδη…

Καλό τριήμερο

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa