Εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Τρικάλων "Τα Κονάκια", την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες λαογράφους την Αγγελική Χατζημιχάλη που πρώτη αυτή με επιστημονικό τρόπο, μελέτησε το βιος των Σαρακατσαναίων κι ανέδειξε τη καθημερινή ζωή, τον πλούσιο κι ιδιαίτερο πολιτισμό τους, ζώντας για αρκετό καιρό στις σαρακατσάνικες στάνες της Ηπείρου. Με το έργο της αυτό η Αγγελική Χατζημιχάλη έγινε η "μάνα" των Σαρακατσαναίων.

Η Αγγελική Χατζημιχάλη έκανε τους Σαρακατσάνους γνωστούς σ' όλο τον κόσμο. Η Αγγελική Χατζημιχάλη, μια αριστοκράτισσα των Αθηνών, ήρθε κοντά μας κι έγραψε σωστά την ιστορία μας. Καταδέχτηκε να μείνει στα αχυρένια καλύβια μας, να ζήσει μαζί μας, έγινε κοινωνός των ταλαιπωριών της νομαδικής μας ζωής. Βίωσε τις χαρές και τις λύπες μας, άκουσε τα τραγούδια μας, τα μοιρολόγια μας, έμαθε όλα όσα η παράδοση μας διέσωσε μέχρι τις μέρες της για την ιστορία μας, για τη συμμετοχή μας στους αγώνες του Έθνους, για την απώτατη καταγωγή μας. Και τα απέδωσε στο έργο της ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ με απλότητα και σαφήνεια, "τέλεια και ολόκληρα και εν μηδενί λειπόμενα".

Για τη Αγγελική Χατζημιχάλη και το έργο της θα μιλήσουν ο Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Σταυρούλα Πισιμίση, υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης " Αγγελική Χατζημιχάλη " κι η Μαρία Φερεντίνου, εικαστικός -εκπαιδευτικός.

Στα πλαίσια του εορτασμού για τη συμπλήρωση 40 χρόνων θα τιμηθούν πρόσωπα που προσέφεραν στο σύλλογο και συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθεια του συλλόγου διάσωσης της σαρακατσάνικης παράδοσης στην περιοχή μας. Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο γνωστός σαρακατσάνος τραγουδιστής Νίκος Γιαννακός.