Δυναμική συμμετοχή είχε η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων στο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα. Πληγέντες απ’ όλη τη Θεσσαλία ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους μετά τις καταστρoφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη.

Στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, στο οποίο, πέραν των επιτροπών πλημμυροπαθών, συμμετείχαν ή στήριξαν σχεδόν 100 μαζικοί φορείς (το Εργατικό Κέντρο Λάρισας που είχε την πρωτοβουλία, το Εργατικό κέντρο Καρδίτσας Συνδικάτα, Αγροτικοί Σύλλογοι κ.α.) δόθηκε μία μαζική απάντηση στην εχθρική πολιτική κράτους και κυβερνήσεων που αφήνει τον λαό μόνιμα εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές, που τσακίζει το εισόδημά του και προσθέτει νέες δυσκολίες επιβίωσης αντί να ανακουφίζει και να στηρίζει ουσιαστικά. Πέραν της Επιτροπής των Μ.Καλυβίων συμμετείχαν με δυναμική και πανό οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, συνοικίας Αμπελακίων Τρικάλων, Νέας Σμύρνης Λάρισας, Φαλάνης, Αγίου Θωμά Λάρισας, Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης κ.α αλλά και η Επιτροπή Σεισμοπαθών Δαμασίου. Δυναμική ήταν και η συμμετοχή βιοπαλαιστών αγροτών, οι οποίοι κατέφθασαν με μηχανοκίνητη πορεία τρακτέρ από το μπλόκο του Πλατύκαμπου (είναι αγρότες των περιοχών γύρω από τη λίμνη Κάρλα, όπου υπάρχουν ακόμη και τώρα 180 χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένα, με το νερό να προβλέπεται να υποχωρήσει σε 500 μέρες περίπου!).

Ενδεικτικά του κλίματος ήταν τα πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Πλημμυρισμένοι όχι μόνο από τις λάσπες αλλά και από οργή» και «τέρμα πια στον εμπαιγμό, αποζημίωση 100% τώρα», ενώ ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, Πριν μας πνίξουν πάλι όλους τα νερά», «πράσινη ανάπτυξη - πράσινα λεφτά κι εμείς ανυπεράσπιστοι σε μπόρες και φωτιά» και «πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές»,κ.α.

Η σημερινή κινητοποίηση ήταν βήμα κλιμάκωσης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη δυναμική και διάφορες μορφές με την έναρξη της νέας χρονιάς ,όπως θα αποφασίσει η συντονιστική επιτροπή που έχει δημιουργηθεί. Στη συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία Λάρισας χαιρετισμούς απηύθυναν αρκετοί εκπρόσωποι πλημμυροπαθών και φορέων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Με την ολοκλήρωση των ομιλιών πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που σταμάτησε έξω από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκεί οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν τα αιτήματά τους στον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Λάρισας, Βασίλη Πινακά, απαιτώντας και από την Περιφερειακή Αρχή έργα και απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση, την αποζημίωση, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αλλά και την αντιπλημμυρική θωράκιση, και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβιών Τρικάλων στη συγκέντρωση μίλησε η Μαριλένα Χαχάμη, η οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν ξεχνάμε τις μέρες που μείναμε εγκλωβισμένοι, χωρίς ρεύμα, νερό και φαγητό... ...Χορτάσαμε ευχολόγια και τσάμπα υποσχέσεις. Δεν χωράνε αναμονές. Γι’ αυτό είμαστε εδώ ! ....3 μήνες μετά την καταστροφή το κράτος η περιφέρεια ο δήμος είναι απόντες από τα μεγάλα μας προβλήματα. Αλήθεια, πώς γίνεται, την ίδια ώρα που στο χωριό μας υπάρχουν 40 οικίσκοι για την προσωρινή στέγαση πληγέντων, με τη ΔΕΗ να ζητά 300€ να συνδέσει το ρεύμα, ο δήμος να λέει ότι δε μπορεί να συνδράμει οικονομικά και την ίδια ώρα αυτός ο ¨γιορτινός» κι «έξυπνος» δήμος μας φωταγωγεί την πόλη (5χλμ από το χωριό μας), διεκδικώντας τον καλύτερο στολισμό, την καλύτερη φωταγώγηση, διεκδικώντας τα Τρίκαλα ως κορυφαίο Χριστουγεννιάτικο τουριστικό προορισμό;

Για τις άγριες μέρες και τον Γολγοθά που ζήσαμε υπάρχουν υπεύθυνοι. Αυτοί που ψηφίσανε και στηρίζουνε πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, που υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ που χαρακτηρίζει μη επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα. (…) Η καταστροφή μας για κάποιους είναι ευκαιρία, όπως φαίνεται στο masterplan της κυβέρνησης, ένα σχέδιο εξαθλίωσης του λαού για τα κέρδη των λίγων. Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Οι ζωές μας έχουν αξία!

Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων