Στον έναν χώρο (μύλος Ματσόπουλου) το Trikala Street Food Festival 2023. Στον άλλον (δημοτικός κινηματογράφος) και παράλληλα, μια εξαιρετική εκδήλωση για τη διατροφή.

Για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Τρικκαίων πρωτοτύπησε και σε πλήρη συνεργασία με το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της ΣΕΦΑΑ του Δήμου Τρικκαίων, πραγματοποίησε εκδήλωση – ημερίδα για τη διατροφή.

Ετσι, το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιουνίου 2023 οι παριστάμενοι/ες άκουσαν και έμαθαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιστημονικές εισηγήσεις για πλήθος θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου, στη διατροφή, σε σχέση με την προσωπική υγεία.

Τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές υποδέχθηκαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γιάννης Λάππας ως αντιπρόεδρος του προεδρείου και η κ. Σιώμου, ενώ παρίστατο και ο γραμματέας του προεδρείου κ. Γ. Κουτής, καθώς και πολλοί νεολαίοι.

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων, Μιχάλης Λάππας, η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη και εκ μέρους της ΠΕ Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ντίνος Μπάρδας. Παρών και ο πρόεδρος του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφολογίας κ. Θαν. Μανούρας.

Οι εισηγήσεις

Το βασικό στοιχείο που αναδείχθηκε από την ημερίδα, ήταν η ανάγκη της ενημέρωσης για πλήθος ζητημάτων που αφορούν και σχετίζονται με τη διατροφή.

Για παράδειγμα, τις επιστημονικές μελέτες και έρευνες που καταδεικνύουν συσχέτιση του ροδιού με τη μείωση των εξαρτήσεων. Θέμα που ανέλυσε με παραδείγματα ο κ. Αρης Βεσκούκης, Επίκουρος Καθηγητής στην Οξειδοαναγωγική Βιολογία της Διατροφής και της Άσκησης.

Τα πιο ειδικά ζητήματα που δε γνωρίζουμε για τη Μεσογειακή Διατροφή, τις αναγκαιότητες, την υπάρχουσα κατάσταση και τα οφέλη από την εφαρμογή της, ανέπτυξε και ανέλυσε η κ. Καλλιόπη Γεωργακούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Κλινική διατροφή και Άσκηση για Εθιστικές Καταστάσεις.

Θέματα επιστημονικής προσέγγισης στο πλήθος των παραγόντων που επηρεάζουν τη ζωή και τη διατροφή, σε σχέση, τόσο με τη διατροφή, όσο και με τη συσχέτισή της με την ψυχική υγεία, στο πλαίσιο νέων επιστημονικών πεδίων, ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Μωρρές, Επίκουρος Καθηγητής στην Ψυχική Υγεία, Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής – Διατροφική Συμπεριφορά.

Για την “άγνωστη” ασθένεια κοιλιοκάκη μίλησε η κ. Νικολέτα Τζιωρτζιώτη, μέλος του συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη», αναφερόμενη στις αιτίες, τα συμπτώματα, τις προοπτικές, τους τρόπους αντιμετώπισης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης απευθύνθηκαν ερωτήματα στους ομιλητές/τριες, για να εξειδικευθούν τα θέματα που αναπτύχθηκαν.