Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αφήνει πίσω του την τοπική αυτοδιοίκηση για να αναλάβει κυβερνητικό πόστο και να διαδεχθεί τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο κ. Παπαστεργίου ήταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ενώ έχει αφήσει σημαντική παρακαταθήκη στα Τρίκαλα.

Επί δημαρχίας του, ο κ. Παπαστεργίου μετέτρεψε τα Τρίκαλα σε «έξυπνη» πόλη, ενώ ακόμα και ο Guardian μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την πόλη και την ψηφιακή της καινοτομία.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στις δύο θητείες του στον δημαρχιακό θώκο των Τρικάλων είχε φιλοξενήσει πολιτικούς αρχηγούς, πολιτικά στελέχη και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Δημήτρη Παπαστεργίου πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα Τρίκαλα, και οι δυο τους είχαν συζήτηση με κεντρικό θέμα «Οι πόλεις που θέλουμε».

Με δήλωσή του σε προσωπικό τόνο, σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με σαφήνεια ως προς το πολιτικό σκέλος και για τον δήμο Τρικκαίων, ο μέχρι σήμερα Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρεται στην υπουργοποίησή του.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων ασχολήθηκε με τα μαθητικά συμβούλια. Συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης του ΤΕΦΑΑ καθώς και σε άλλες μαθητικές κινητοποιήσεις. Το 1991 αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων. Την ίδια χρονιά πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας σε σχολή της Αθήνας.

Διατηρεί δυνατούς δεσμούς με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σχέση που ενδυναμώθηκε στο Εργαστήριο πολυμέσων του ΕΜΠ. Το 2001 μέσω του Hot Mix κατασκεύασε και παρουσίασε μαζί με την ομάδα του την πρώτη ολοκληρωμένη σελίδα για το Νομό Τρικάλων, το 3kala.gr

Η συμμετοχή του στα κοινά ξεκίνησε το 2002 όταν εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και συνεχίστηκε το 2006 όταν οι Τρικαλινοί τον επέλεξαν και πάλι να τους εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Διατέλεσε Αντιδήμαρχος έργων, Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, μέλος του ΔΣ του Πολ. Οργανισμού και του Δημ. Θεάτρου, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατα καθώς και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού.

Τα χρόνια αυτά -χάρη σε μία κοινή προσπάθεια- έδωσε ζωή στο Μύλο Ματσόπουλου με τον χειμερινό και θερινό Δημοτικό κινηματογράφο, με το στούντιο ηχογράφησης για νέους καλλιτέχνες, με τα μουσικά φεστιβάλ και τις συναυλίες. Παράλληλα συνέβαλε στο να στηθεί το πρώτο ελεύθερο ασύρματο δίκτυο wifi πανελλαδικά, κάτι που πολύ αργότερα έκαναν δεκάδες άλλοι δήμοι. Μέσω τις ΔΕΚΑ δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές όπως το Κέντρο απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του Ηλ. Μηχανικού στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολείται με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software).

Το 2007 μπήκε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι συνιδιοκτήτης της εταιρίας Green Project η οποία μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει πάνω από 230 φωτοβολταϊκά πάρκα στην κεντρική Ελλάδα. Είναι παντρεμένος με τη μηχανικό Σούλα Μπράκη και δηλώνω ευτυχής πατέρας της Φαίης, του Κώστα και του Νίκου.

ethnos.gr