Ο πανεπιστημιακός, υπέρμαχος της εφαρμοσμένης πολιτικής, δεινός ποδηλάτης, που έχει μια απόλυτα ισορροπημένη ζωή και κατάφερε να λύσει τις «φραστικές αρρυθμίες» που ειπώθηκαν εναντίον του προεκλογικά είναι ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς, με λίγες λέξεις, τον Δημήτρη Κουρέτα, που έφερε την αλλαγή στον… Κάμπο! Ο ίδιος αναλαμβάνει καυτό πόστο, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τις θεομηνίες και, ως εκ τούτου, θέτει ως προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της περιοχής του.

«Λύθηκαν οι φραστικές αρρυθμίες» λέει, μεταξύ άλλων, ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στην «Espresso», στην πρώτη του συνέντευξη σε έντυπο μετά την εκλογή του, λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και ύστερα από τις «προεκλογικές απειλές» Αυγενάκη ότι χωρίς Αγοραστό δεν παίρνουν οι Θεσσαλοί αποζημιώσεις

«Ημουν βαθύτατα πεπεισμένος ότι ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη στην έντονη κομματικοποίηση που επιχειρήθηκε με πολιτικά μάλιστα άκομψο τρόπο από την απερχόμενη περιφερειακή Αρχή» παρατηρεί ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος θέλει να δουλέψει με όλους για την «ανάσταση» της Θεσσαλίας, ανεξαρτήτως πολιτικών χρωμάτων.  Ο νέος περιφερειάρχης ζει μόνιμα στη Λάρισα και είναι παντρεμένος με τη γιατρό κυτταροπαθολόγο Χαριτίνη Νέπκα, με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη, 28 ετών σήμερα.

Η σύζυγός του και η κόρη του Αναστασία, γιατρός επίσης, ειδικευόμενη στην Ψυχιατρική, συνιστούν για αυτόν μια ισορροπημένη ζωή, μια ισορροπημένη οικογένεια.
«Δεν παρέλειψαν να μου υπενθυμίσουν σύζυγος και κόρη ότι τα μυαλά πρέπει να συνεχίσουν να είναι στη θέση τους, παρότι συνειδητά “παραβίαζαν ανοιχτές θύρες”, αφού γνωρίζουν άριστα τον χαρακτήρα μου» συμπληρώνει στη συνέντευξή του ο Δημήτρης Κουρέτας.

Πώς φτάσατε σε αυτό το επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα; Επαιξε ρόλο η αρνητική συγκυρία της θεομηνίας ή όχι;

Στην κατάληξη ενός εκλογικού αποτελέσματος συντελούν διάφορες παράμετροι. Κατά συνέπεια θεωρώ πως και η ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση βαθμολογήθηκε με αρνητικό πρόσημο από τον Θεσσαλό πολίτη. Ομως αυτό δεν είναι νομίζω αρκετό για να ερμηνεύσει κανείς το αποτέλεσμα, το οποίο αθροίζει για εμάς κοινωνικά και όχι κομματικά ποσοστά. Επαιξε ρόλο και η δική μας καθαρά αυτοδιοικητική πρόταση, η οποία αξιολογήθηκε με θετικό πρόσημο.

Ποια τα πρώτα συναισθήματα της νίκης; Το περιμένατε μέσα σας ή είχατε δεύτερες σκέψεις;

Θα σας μιλήσω από καρδιάς. Βεβαίως σε κατακλύζουν η χαρά και η ικανοποίηση όταν οι προτάσεις σου προς την κοινωνία επιβραβεύονται από τους συμπολίτες σου. Ταυτόχρονα όμως η ενσυναίσθηση δεν σου επιτρέπει να το χαρείς, με τη Θεσσαλία πληγωμένη και πολλούς συμπολίτες μας να έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους. Στο ερώτημά σας αν περίμενα αυτό το αποτέλεσμα, χωρίς ίχνος εγωισμού, ανυπόκριτα σας λέω ότι ήμουν τις τελευταίες ημέρες βαθύτατα πεπεισμένος ότι ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη στην έντονη κομματικοποίηση που επιχειρήθηκε με πολιτικά μάλιστα άκομψο τρόπο από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή, σε μια καθαρά αυτοδιοικητική αναμέτρηση. Το εισέπρατταν οι συνεργάτες μου, το εισέπραττα και προσωπικά αυτό το κλίμα. Συνεπώς, δεν είχα δεύτερες σκέψεις.

Αναλαμβάνετε την Περιφέρεια στην πιο δύσκολη στιγμή της, έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή. Ποια η πρώτη ανάγκη των συμπολιτών σας που θα ικανοποιήσετε;

Μακάρι να ήταν μόνο μία η πρώτη ανάγκη των ανθρώπων. Βλέπετε, συμπολίτες μας ξεσπιτώθηκαν και δεν έχουν πού να μείνουν. Πρέπει με τον γρηγορότερο τρόπο να ξαναβρούν μια ασφαλή στέγη. Εχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, οι οποίες ισχύουν στο ακέραιο. Ταυτόχρονα, και εννοώ ταυτόχρονα, πρέπει να αποζημιωθούν με ποσά που να ανταποκρίνονται στις ζημιές που υπέστησαν τα χωράφια, το ζωικό κεφάλαιο, το φυτικό κεφάλαιο, ο μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός, οι επιχειρήσεις τους, για να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και να γίνουν και πάλι δημιουργικοί. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους γεωργούς, πρέπει άμεσα να μελετηθεί η κατάσταση των χωραφιών για να γνωρίζει ο γεωργός πότε και τι μπορεί να καλλιεργήσει. Υπάρχει και μια ψυχολογική διάσταση στην όλη υπόθεση που δεν πρέπει να υποτιμούμε. Ο πολίτης πρέπει να αισθανθεί ότι το κράτος με τις όποιες εκφάνσεις του είναι δίπλα του.

Με την σύζυγό του και την κόρη τους

Ο Αγοραστός είχε «κατηγορηθεί», μεταξύ άλλων, για την έλλειψη έργων υποδομής. Αφού βρίσκεστε τώρα στη θέση ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, προτίθεστε να κάνετε έργα ισχυρών υποδομών εσείς;

Ενα πράγμα υπογραμμίζω διαρκώς και ας γίνομαι μονότονος. Οτι πρέπει να γίνουν, επιτέλους, τα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της Θεσσαλίας. Διαφορετικά, όσα χρήματα και αν επενδυθούν στη Θεσσαλία, θα κινδυνεύουν πάλι να χαθούν με την πρώτη θεομηνία. Είναι μια εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα.

Πιστεύετε ότι μπορεί να σας δυσκολέψουν τη ζωή με τις αποζημιώσεις, όπως «απείλησε» προεκλογικά τους ψηφοφόρους ο Αυγενάκης; Μπορεί η κυβέρνηση να υπονομεύσει έναν περιφερειάρχη;

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του κ. πρωθυπουργού, συζητήσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν τους Θεσσαλούς πολίτες και, μεταξύ των άλλων, λύθηκαν και αυτού του τύπου «φραστικές αρρυθμίες». Αλλωστε, ο κάθε εκλεγμένος περιφερειάρχης είναι ο δημόσιος παραστάτης όλων των συμπολιτών του. Αυτούς εκπροσωπεί και όχι τον εαυτό του. Συνεπώς δεν χωρούν τέτοιες μικροψυχίες σε βάρος πολιτών και μάλιστα πολιτών που δοκιμάζονται τόσο σκληρά από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Πολιτικά πώς αυτοπροσδιορίζεστε;

Δεν ξέρω πόση σημασία έχει ο αυτοπροσδιορισμός, αλλά, αφού επιμένετε, θεωρώ πως βρίσκομαι κοντά στην εικόνα του ενεργού πολίτη με ανησυχίες και ενδιαφέροντα που αφορούν τον άνθρωπο, την κοινωνία, την ανάπτυξη και πάντα με ανησυχίες περιβαλλοντικές. Ολα αυτά μπορείς όμως να τα υπηρετήσεις αποτελεσματικά μέσα από αυτό που λέμε «εφαρμοσμένη πολιτική».

Με τον Αχιλλέα Μπέο πώς θα συνεργαστείτε; Εχετε άποψη για το στιλ του;

Επιτρέψτε μου να εστιάσω στην ουσία. Οι πολίτες του Βόλου έκαναν δημοκρατικά την επιλογή τους και θεσμικά είμαστε υποχρεωμένοι αμφότεροι να συνεργαστούμε παραγωγικά για το καλό των πολιτών που εκπροσωπούμε. Με ευσυνειδησία και επίγνωση.

Πώς από τα προσφυγικά της Πάτρας φτάσατε να πάρετε τη Θεσσαλία;

Τα αγαθά κόποις κτώνται! Δεν προέρχομαι από πολιτικό τζάκι, δεν είμαι καν επαγγελματίας πολιτικός. Με φέρνετε, ομολογώ, σε δύσκολη θέση να μιλήσω για τον εαυτό μου και την πορεία μου. Επιτρέψτε μου να περιοριστώ στη διαπίστωση ότι πίσω από κάθε επιτυχία για τον καθένα μας μπορεί κάποιες φορές να συμβάλλει και ο παράγοντας τύχη, όμως αυτό δεν συντελείται χωρίς να προηγηθεί επίμονη και σκληρή προσπάθεια. Η τύχη ανήκει στις εξαιρέσεις των όποιων επιτυχιών, η προσπάθεια όμως είναι ο κανόνας τους.

Μιλήστε μου λίγο για την οικογένειά σας. Τι σας είπαν το βράδυ της νίκης;

Με δύο λέξεις θα σας περιγράψω το αυτονόητο: Ισορροπημένη ζωή, ισορροπημένη οικογένεια. Νομίζω ότι δύσκολα μπορείς αλλιώς να προχωρήσεις δημιουργικά. Το βράδυ των εκλογών, με διάχυτη την ικανοποίηση στα πρόσωπά τους, μεταξύ μιας χαρούμενης ανθρώπινης συμπεριφοράς, μεταξύ χαμόγελων και πολλών ευχών δεν παρέλειψαν να μου υπενθυμίσουν σύζυγος και κόρη ότι τα μυαλά πρέπει να συνεχίσουν να είναι στη θέση τους, παρότι συνειδητά «παραβίαζαν ανοιχτές θύρες», αφού γνωρίζουν άριστα τον χαρακτήρα μου.

Ο ποδηλάτης Κουρέτας

Είστε ποδηλάτης. Πιστεύετε ότι τώρα με τις τόσες ευθύνες μπορεί να «γίνει η ζωή σας ποδήλατο»; Πώς θα ανταποκριθείτε;

Δεν λύγισα ποτέ από την υπερβολική προσπάθεια. Ελπίζω όμως να αποδειχτώ χρήσιμος για όλους, κυρίως για εκείνους τους συμπολίτες μας των οποίων η ζωή «έγινε ποδήλατο», χωρίς μάλιστα τη δική τους ευθύνη.

Τι υπόσχεστε στους ψηφοφόρους σας;

Δεν τους κορόιδεψα και ούτε πρόκειται να το κάνω ποτέ. Υπόσχομαι να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν στο πολλαπλάσιο. Με ενσυναίσθηση, με επίγνωση των δυσκολιών, με πολλή δουλειά. Δεν παραλαμβάνω μια «κανονική» κατάσταση, αλλά μια Θεσσαλία πληγωμένη βαριά. Ζητώ κατανόηση και τη βοήθεια όλων όσοι μπορούν να βοηθήσουν. Τα προβλήματα στην παρούσα φάση δεν έχουν μπλε, πράσινα, κόκκινα ή ροζ χρώματα. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Μπορούμε και μας αξίζει.

Bίβιαν Μπενέκου (espressonews.gr)