Ο Δήμος Τρικκαίων παίρνει άμεσα την πρωτοβουλία να κινηθεί αποτελεσματικά σε δύο επίπεδα μετά τη θεομηνία και την κατάσταση που διαμορφώθηκε για συμπολίτες και επιχειρήσεις. Το πρώτο, μέτρα στήριξης των πληγέντων συμπολιτών. Το δεύτερο, οι υποδομές και το μέλλον σε σχέση με πλημμυρικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό και με εισήγηση του Δημάρχου Τρικκαίων Νίκου Σακκά, κατόπιν αλλεπάλληλων συσκέψεων, με βάση την κατάσταση πο διαμορφώθηκε, ο Δήμος αναλαμβάνει να στηρίξει ξανά την κοινωνία.

Όπως τονίζεται σχετικά:

Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Αποδείξαμε ότι  τα καταφέρνουμε στα δύσκολα.

Το αποδείξαμε στην κρίση με το προσφυγικό, στην αντιμετώπιση της φτώχειας, στην υγειονομική κρίση.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κερδίζουμε και τη μεγάλη μάχη των φυσικών καταστροφών.

  1. Διεκδικούμε με άμεσες παρεμβάσεις μας προς την κεντρική εξουσία την επιτάχυνση των διαδικασιών για να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά και πρόσθετα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Αυτά είναι:
  • ταχεία ΚΑΤΑΒΟΛΗ όλων των αποζημιώσεων (πρώτη αρωγή και οικοσκευή) στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.
  • κατά παρέκκλιση ΕΝΤΑΞΗ όλων των περιοχών του Δήμου που πλημμύρισαν, στην κατηγορία των περιοχών που επλήγησαν «καθολικά».
  • άμεση ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, εντός των ιδιοκτησιών, λυόμενων οικίσκων για την προσωρινή στέγαση των οικογενειών που η πρώτη τους κατοικία θα χαρακτηριστεί από τις αυτοψίες των δευτεροβάθμιων επιτροπών ως «Βαριές βλάβες (επικίνδυνο)» και «Σοβαρές βλάβες (προσωρινά ακατάλληλο)».
  • κατεπείγουσα ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ δράσεων και έργων για να ανασυγκροτηθούν όλες οι πληγείσες δημοτικές υποδομές: σχολεία, αποκατάσταση αναχωμάτων, καθαρισμοί υδατορεμάτων, οδοποιία, στατικότητα γεφυρών κ.α.
  • ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ για ένα (1) έτος κρατικής επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των ΔΕΥΑ που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές, προκειμένου να καλυφθεί το άμεσο κόστος αποκατάστασης των βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης & αποχέτευσης.
  1. ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕ την δημιουργία ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, για τις οικογένειες που αδυνατούν να επιστρέψουν άμεσα στις κατοικίες τους ή δεν δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής. Η Δομή θα είναι μεγαλύτερης δυναμικότητας από την υπάρχουσα. Θα στεγαστεί σε κτήριο που ήδη συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί για όσο διάστημα απαιτείται.
  2. ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ από τα δημοτικά τέλη όλα τα ακίνητα που θα χαρακτηριστούν με «Βαριές βλάβες (επικίνδυνο)» και «Σοβαρές βλάβες (προσωρινά ακατάλληλο)» για όλο το διάστημα που θα απαιτηθεί για την πλήρη αποκατάστασή τους.
  3. ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΥΜΕ από την καταβολή των δημοτικών τελών για 16 μήνες (1/9/2023 – 31/12/2024) όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και έλαβαν εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των ζημιών. Η απαλλαγή αφορά και πάσης φύσεως άλλα τέλη που έχουν καθοριστεί με κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου.
  4. Δίνουμε ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στη φιλοξενία των βρεφών και των παιδιών όλων των οικογενειών που επλήγησαν από την πλημμύρα σε όλες τις δημοτικές δομές Παιδικής Φροντίδας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
  5. ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ κατά προτεραιότητα τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά. Η επιδότηση γίνεται με τη διεύρυνση του υπάρχοντος συστήματος στάθμευσης «Παρκάρω & Volt-άρω». Το μέτρο ήδη υλοποιείται από τον Δήμο Τρικκαίων και την ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. για συμπολίτες – μέλη ευπαθών ομάδων.
  6. ΑΠΑΛΛΑΣΟΥΜΕ για δύο (2) έτη τους μισθωτές από την καταβολή των μισθωμάτων των δημοτικών καταστημάτων και των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων στις περιοχές που επλήγησαν καθολικά. Επίσης απαλλάσσουμε από τα μισθώματα των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων και όσους θα λάβουν αποζημιώσεις για το ζωικό και το φυτικό τους κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ.
  7. ΑΠΑΛΛΑΣΟΥΜΕ πλήρως για δύο (2) έτη από την πληρωμή τιμολογίων της ΔΕΥΑΤ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των καθολικά πληττόμενων περιοχών. Για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έλαβαν ή αναμένουν «αποζημίωση οικοσκευής» ή «ενίσχυση επιχείρησης» στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές η απαλλαγή από την πληρωμή τιμολογίων της ΔΕΥΑΤ αφορά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
  8. ΧΩΡΟΘΕΤΟΥΜΕ άμεσα νέες περιοχές για την οργανωμένη μετεγκατάσταση όλων των κτηνοτροφικών μονάδων σε ζώνες εκτός πλημμυρών των ποτάμιων συστημάτων που διατρέχουν τη χωρική ευθύνη του Δήμου Τρικκαίων.
  9. ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ εξ αρχής και ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΜΕ όλα τα προτεινόμενα έργα και δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Δίνουμε έμφαση και προτεραιότητα στον σχεδιασμό έργων και δράσεων ενίσχυσης του πάγιου εξοπλισμού, της ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ και της διαχείρισης των υδατορεμάτων που διατρέχουν τις οικιστικές περιοχές του Δήμου Τρικκαίων.

Από το γραφείο Τύπου