Με κάθε επισημότητα, παρουσία εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος, τέλεσε σήμερα την ορκωμοσία του νέου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας.

Μετά την ορκωμοσία του ο κ. Κουρέτας διεξήγαγε την τελετή του πολιτικού όρκου για τους νέους Περιφερειακούς Συμβούλους που το επιθυμούσαν.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, στη σύντομη ομιλία του ο νέος Περιφερειάρχης έθεσε τους στόχους της νέας περιφερειακής αρχής στο δύσκολο διάστημα που ακολουθεί, τονίζοντας ότι οι επιλογές της νέας θητείας δεν φτάνει μόνο να είναι δημοκρατικές, αλλά πρέπει να είναι και δίκαιες, «Να είναι δικαιοκρατικές» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πως σ’ αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες, χρειάζονται «πρωτόγνωρες συναινέσεις, σύνθεση, ιλιγγιώδεις ρυθμοί και απόλυτη διαφάνεια.

«Η νέα περιφερειακή αρχή πρέπει να λειτουργήσει "ως ειδικός επιταχυντής" που θα κάνει τη Θεσσαλία να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να της δώσει ταυτόχρονα τα εφόδια που απαιτούνται για τον αναπτυξιακό της βηματισμό».

Ο κ. Κουρέτας εξήγησε πως οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στη Θεσσαλία οδήγησαν τη νέα περιφερειακή αρχή να επισπεύσει τις διαδικασίες και να παρουσιάσει πολύ νωρίς τους πρώτους άξονες της δράσης της, τόσο στην Αγροτική Ανάπτυξη, όσο στην Πολιτική Προστασία, αλλά και στον Πολιτισμό, δίνοντας το στίγμα της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ποιότητας, «όχι απλώς ως αξίωση των πολιτών, αλλά ως δική μας υποχρέωση απέναντι τους».

Αναλύοντας τους άμεσους στόχους της νέας θητείας ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως τη νέα περιφερειακή αρχή είναι η δημιουργία. «Η πραγματική ανάπτυξη. Η διαδικασία που αυξάνει το τοπικά παραγόμενο προϊόν και μειώνει την ανεργία. Μας ενδιαφέρει σε μια εποχή ανασφάλειας να οδηγήσουμε με ασφάλεια τους θεσσαλούς πολίτες σε μια νέα απαιτητική εποχή».

Ο κ. Κουρέτας πάντως δεσμεύτηκε πως η πληγωμένη Θεσσαλία δεν θα ορθοποδήσει ξανά απλώς, αλλά «με τον κόσμο της, τους πόρους, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και με την ακάματη προσπάθεια όλων μας, σύντομα πρέπει να είναι και, πράγματι θα καταστεί θετική πρωταγωνίστρια στη νέα ανταγωνιστική εποχή».

Τέλος ο κ. Κουρέτας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της διατροφικής επάρκειας τονίζοντας πως «πρέπει να πάρουμε τα σωστά μηνύματα, να σκεφτούμε ξανά από την αρχή» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την ομιλία του Περιφερειάρχη ακολούθησε η υπογραφή του πρακτικού, ενώ η το προγραμματισμένο μουσικό πρόγραμμα της χορωδίας InDONNAtion του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη ακυρώθηκε εκτάκτως λόγω του τριήμερου πένθους που κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις για το θάνατο του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα μετά την πτώση του αεροσκάφους του.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκης, ενώ παρόντες ήταν επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, οι βουλευτές Λάρισας Χρ. Καπετάνος, Μαξ. Χαρακόπουλος, Β. Κόκκαλης και Ευαγ. Λιακούλη, Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρος και Αλ. Μεϊκόπουλος, και Καρδίτσας Κ. Κωτσός, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, Ελασσώνος κ.κ. Βασίλειος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητος και Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάν. Τσιόπλος, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Γ. Φασούλας, το σύνολο των Δημάρχων της Θεσσαλίας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων απ’ όλη τη Θεσσαλία και πλήθος κόσμου.