«Η κοινότητα αυτή την περίοδο βράζει. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ένα με δύο τουλάχιστον περιστατικά με συμπτώματα γρίπης.

Από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο οι ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν πενταπλασιαστεί εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης, η οποία συνήθως κορυφώνεται μετά τις γιορτές, φέτος όμως αυτό έγινε αρκετά νωρίτερα.

Μέσα στις γιορτές, η κίνηση στα επείγοντα ήταν ακόμη πιο αυξημένη και αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ενώ ο κορονοϊός κινείται στα συνήθη «κύματα», υπάρχει έξαρση της γρίπης.

Τα περιστατικά κορονοϊού διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όμως τα περιστατικά γρίπης έχουν εικοσαπλασιαστεί» και ασθενείς με συνοσηρότητες καταλήγουν σε νοσηλεία».

Τα παραπάνω αναφέρει στον Ταχυδρόμο ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης για την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και κορονοϊού που ταλαιπωρεί από την περίοδο πριν τις γιορτές τον πληθυσμό.

Ο ίδιος μάλιστα με παρέμβασή του τονίζει την ανάγκη ύπαρξης επικαιροποιημένων δεδομένων για το φορτίο άλλων λοιμώξεων, πέραν του κορονοϊού για την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος υγείας και τη λήψη έγκαιρα στοχευμένων μέτρων πρόληψης.

Όπως μάλιστα σημειώνει, «ενώ για τον κορονοϊό καταγράφονται κάθε εβδομάδα μερικές δεκάδες χιλιάδες τεστ, για τη γρίπη αντίστοιχα γίνονται μόνο λίγες εκατοντάδες, με αποτέλεσμα να υποδιαγγιγνώσκεται σε όσους με συμπτώματα γρίπης γεμίζουν αυτές τις μέρες κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αλλά και τις πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές της χώρας».