Στις 20 και στις 21 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιομονάστηρο Τρικάλων για 12η χρονιά η περίφημη Γιορτή Κρεμμυδιού, διοργάνωσης του Πολιτιστικού Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Παλαιομονάστηρου.

Πρόκειται για μία σειρά εκδηλώσεων οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν  χορευτικές, θεατρικές παραστάσεις και πλούσιες παραδοσιακές γεύσεις με βασικό προϊόν το κρεμμύδι, προσελκύοντας πάνω από 2.500 επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής.

Το κρεμμύδι, είναι ένα από τα βασικότερα προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας, που δεν λείπει από καμία σχεδόν παραδοσιακή συνταγή.

Σε κάθε γιορτή, την τιμητική του έχει το παραδοσιακό στιφάδο, το οποίο προσφέρεται στους επισκέπτες από τους παραγωγούς του χωριού.

Σημειώνεται ότι το χωριό έχει και έντονο ιστορικό ενδιαφέρον για τους περιηγητές, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή των αρχαίων Γόμφων. Εδώ ανακαλύφθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ στις θέσεις Ζευγαρολίβαδο και Φούρλα Αμπέλι εντοπίστηκαν τάφοι Ελληνιστικών χρόνων.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο αρματολός Χατζηπέτρος ως πολέμαρχος έδωσε στην περιοχή μάχες με τους Τούρκους πριν απελευθερωθεί η Θεσσαλία από τον Τουρκικό ζυγό. Ερχόμενος στο χωριό ένας επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφθεί το μικρό και παλιό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία όπου κατά την εορτή του Προφήτη στις 20 Ιουλίου συγκεντρώνεται πλήθος πιστών.

tornosnews.gr