Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία για μία ακόμα χρονιά τα 23α Τσιαβαλιάρεια στην Πιαλεία την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και ώρα 10.45 στην πλατεία του Χωριού όπου βρίσκεται ο Ανδριάντας του Βασίλη Τσιαβαλιάρη, του πρώτου πεσόντα Ήρωα στρατιώτη την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Πύλης σε συνεργασία με το σύνολο των Συλλόγων της Πιαλείας.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την Επιμνημόσυνο Δέηση μπροστά στον Ανδριάντα Βασίλη Τσιαβαλιάρη και στην συνέχεια η κατάθεση στεφάνων, από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κων/νο Μαράβα, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κων/νο Σκρέκα, τους βουλευτές κ. Αθανάσιο Λιούτα, κ. Κατερίνα Παπακώστα, από τον κ. Αγγελάκη Ευθύμιο (Ταξίαρχο Ε.Α.) Κεντρικό Ομιλητή της εκδήλωσης, από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Κων/νο Πατσιούρα, τον Υποδιοικητή του Α.Τ. Πύλης κ. Λάμπρο Μπούζα (Αστυνόμο Α’). από τον εκπρόσωπο του Π.Κ. Πύλης Πυρονόμο κ. Βασίλειο Τσιούτσια, από τον Γραμματέα της Ένωσης Στρατού Ξηράς του Παραρτήματος Ν. Τρικάλων Μιχαήλ Μαστοράκη Συν/ρχη Ε.Α., από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Αντισμήναρχο Ε.Α. κ. Δημήτριο Ζιώγα, από το Προεδρείο Συνδέσμου Εφέδρων Αξ/Κων Ν. Τρικάλων κ. Γεώργιο Ράπτη, από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Ασφαλείας Ν. Τρικάλων κ. Ιωάννη Διαμαντή ,από τον Πρόεδρο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων κ. Αθανάσιο Δημητρίου, από τον Σύνδεσμο Πολεμιστών Κύπρου 174 κ. Γεώργιο Καπέλο, από τον εκπρόσωπο της οικογένειας του αείμνηστου Βασίλη Τσιαβαλιάρη κ. Χρήστο Νάκο, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Πιαλείας κ. Φανή Υφαντή, τον Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιαλείας (ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ), κ. Ευθύμιο Ζάχο, από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πεζοπορίας –Ορειβασίας (ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ) κ. Κων/νο Κανδύλη, από το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Πιαλείας και του Συλλόγου Γονέων των παραπάνω Σχολείων.

Ακολούθησαν οι σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κώστα Μαράβα, του Υπουργού κ. Κων/νο Σκρέκα, των Βουλευτών κ. Λιούτα Αθ. Και την κ. Κατερίνα Παπακώστα.

Επιστολή έστειλε η βουλευτής κ. Μαρίνα Κοντοτόλη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κώστα Μαράβα για την πρόσκληση, αλλά δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω υποχρεώσεων.

Αμέσως έγινε η παρουσίαση του πρώτου Πολεμικού Ανακοινωθέντος του Έπους της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και ακολούθησε το προσκλητήριο πεσόντων στρατιωτών στον πόλεμο του 1940.

Στην συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής κ. Αγγελάκης «Ταξίαρχος Ε.Α. «αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκδήλωσης επικεντρώνοντας τον λόγο του στον ‘Ήρωα Βασίλειο Τσιαβαλιάρη, που έπεσε στην Μάχη του Ελληνοιταλικού Πολέμου πρώτος Έλληνας στρατιώτης.

Τέλος έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Επίσης μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κώστας Μαράβας έδωσε δώρο μία Τιμητική πλακέτα στον Κ. Αγγελάκη, που φιλοτέχνησε η Καλλιτέχνης συντοπίτισσα μας κ. Δήμητρα Μαγκούτη.