Ο τρόπος που είναι τοποθετημένα τα πράγματα γύρω μας είναι καθοριστικός για το πώς βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Όταν παντού δίπλα μας επικρατεί ακαταστασία και χάος το πιθανότερο είναι πως έτσι αισθανόμαστε και μέσα μας, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε την ψυχική μας υγεία, φροντίζοντας ο χώρος που μας περιβάλλει να είναι τακτοποιημένος και καθαρός.

Αυτό επισημαίνει και η Myriam Portais, Home Organizer και ιδρύτρια της εταιρείας En Équilibre, που παρέχει συμβουλές και μεθόδους οι οποίες μας στρέφουν στο declutter. Από την ποιότητα του ύπνου μέχρι τις διατροφικές συνήθειες, η τακτοποίηση και το ξεκαθάρισμα στο σπίτι, το γραφείο και το αυτοκίνητο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον τρόπο που κινούμαστε καθημερινά, ανεβάζοντας τη διάθεση και ενισχύοντας το επίπεδο ζωής μας. Αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αξίζει να το δοκιμάσετε, τους συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Καλύτερη διατροφή
Μια ακατάστατη κουζίνα προκαλεί στρες και και τάση για κακές και πρόχειρες επιλογές τροφίμων. Από την άλλη ένας καθαρός και άνετος πάγκος μας καλεί να μαγειρέψουμε περισσότερο, να υιοθετήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες και να ακολουθούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής . Οι άνθρωποι που στρεσάρονται από τα ακατάστατα περιβάλλοντα τείνουν να χάνουν τον έλεγχο της διατροφής τους και να παίρνουν βάρος . Απελευθερώνοντας χώρο για την προετοιμασία και την αποθήκευση των τροφίμων ωστόσο, είναι πιο πιθανό να μαγειρέψετε στο σπίτι αντί να τρώτε γρήγορο ή πρόχειρο φαγητό, ενώ αποφεύγεται και η σπατάλη τροφίμων.

Πιο ήρεμος ύπνος

Ένα τακτοποιημένο υπνοδωμάτιο είναι ένα ασφαλές μέρος για το μυαλό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα, χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα και ένταση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος σε μια καθαρή και τακτοποιημένη κρεβατοκάμαρα διευκολύνει τη χαλάρωση, επιβεβαιώνοντας πως οι άνθρωποι που στρώνουν το κρεβάτι τους κάθε μέρα έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να αποκοιμηθούν γρηγορότερα και καλύτερα από εκείνους που αφήνουν τα σεντόνια τους μπερδεμένα.

Κοινωνική ζωή
Ένα καλά οργανωμένο και τακτοποιημένο σπίτι είναι σίγουρα πιο φιλόξενο και φιλικό από ένα γεμάτο άχρηστα αντικείμενα. Η κοινωνική αλληλεπίδραση με φίλους και οικογένεια μπορεί να ενισχυθεί σε έναν προσεγμένο χώρο και συνεπώς να εξαλείψει τα αγχώδη συναισθήματα και να συμβάλει στον ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Παραγωγικότητα και δημιουργικότητα
Όταν περιβαλλόμαστε από ακαταστασία και σύγχυση, το μυαλό μας αποσπάται και η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε μειώνεται. Ένας τακτοποιημένος εσωτερικός χώρος βοηθά στην απελευθέρωση του μυαλού και προάγει τη δημιουργικότητα, προσφέροντάς μας ένα ήρεμο και γαλήνιο πεδίο για να εργαστούμε και να εξελίξουμε τις ιδέες μας.

Οικονομία
Η ικανότητα να ξεκαθαρίζουμε τι χρειαζόμαστε και τι όχι ανά περιόδους μπορεί να συμβάλει σημαντικά στα οικονομικά μας πλάνα. Προσέχοντας τι βάζουμε στο σπίτι μας, δεν επενδύουμε σε περιττά αντικείμενα, ούτε σπαταλάμε τα χρήματά μας σε πράγματα που μόνο χώρο θα πιάσουν.

Εξοικονόμηση χρόνου
Εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων, η τακτοποίηση μας βοηθά να εξοικονομήσουμε και χρόνο. Σε ένα καθαρό background όλα γίνονται πιο εύκολα και ομαλά, χωρίς να χρειάζεται να χάσουμε ώρες για να βρούμε κάτι που ψάχνουμε ή για να καθαρίσουμε ένα δωμάτιο.

vogue.gr