Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, και τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών για την στήριξη των επιχειρήσεων στην Διάβα Καλαμπάκας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, από τις οποίες κατέρρευσε η γέφυρα απομονώνοντας ουσιαστικά το χωριό. Η απαγόρευση, πλέον, της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων έχει στραγγαλίσει οικονομικά την περιοχή, αφού, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, η τοπική οικονομία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.  

Ο κ.Γιαγιάκος ζητά την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μέσω μέτρων όπως αποζημιώσεων και αναστολής οικονομικών υποχρεώσεων, μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας. 

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, η οποία έχει κοινοποιηθεί προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Δημήτρη Παπαστεργίου και τους βουλευτές των Τρικάλων, αναφέρονται τα εξής:  

Κύριοι Υπουργοί, 

Με την παρούσα επιστολή εστιάζουμε στο υπαρκτό και μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Διάβας, μετά την καθίζηση που υπέστη η μοναδική γέφυρα που συνδέει τη Διάβα με την Καλαμπάκα, από την κακοκαιρία Daniel. Ο αποκλεισμός της Διάβας μετά την απαγόρευση της διέλευσης των οχημάτων και πεζών έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των επιχειρήσεων και των κατοίκων.

Η Διάβα, χωριό της Δημοτικής Ενότητας Καλαμπάκας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Μετέωρα εξαρτάται οικονομικά και σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό. Μετά το γεγονός λοιπόν, σημειώνουμε ότι παρατηρείται μείωση της επισκεψιμότητας στην περιοχή και κατά συνέπεια στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, τουλάχιστον κατά 80%. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στη Διάβα δραστηριοποιούνται παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες όπως κυλινδρόμυλοι, αρτοποιεία, οινοποιεία, βιοτεχνίες επίπλων, αλουμινοκατασκευών κλπ. που η διακοπή της οδικής σύνδεσης μέσω της γέφυρας, έχει δυσκολέψει σε τεράστιο βαθμό την μεταφορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων, εκτοξεύοντας παράλληλα και τα κόστη. 

Κύριοι Υπουργοί, 

Επιβάλλεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις της Διάβας και παρακαλούμε θερμά όπως σκύψετε στο πρόβλημα αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες για:   

  1. Αναστολή όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων τους, μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας.   
  2. Οικονομική Στήριξη των επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης, ικανής για την αποζημίωση των διαφυγόντων κερδών τους.  

trikalaenimerosi.gr