Ο νεοσύστατος Σύλλογος Πλημμυροπαθών Δημοτικής Ενότητας Μεγάλων Καλυβίων "καλεί τους Πλημμυροπαθείς της Δημοτικής Ενότητας σε Γενική Συνέλευση και εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, την Κυριακή 14/1/2024, στις 11:30 η ώρα το μεσημέρι, στο κτίριο του ΚΑΠΗ, στα Μεγάλα Καλύβια.

Συζητάμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των πλημμυροπαθών με σκοπό να αναδειχθούν και να προωθηθούν σε κάθε αρμόδιο.

ΖΗΤΑΜΕ: να δοθεί άμεσα η αποζημίωση για την οικοσκευή, δηλαδή τα 6.600 ευρώ, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί σε αρκετούς συγχωριανούς μας.

Tον καθαρισμό των χώρων από τα γκρεμισμένα σπίτια και τις αποθήκες, από το κράτος.

Να επισπευστούν όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, κίτρινα, κόκκινα. Οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν για την ανακατασκευή σπιτιού. Η κρατική Σ.Σ ανέρχεται στα 800 εύρω ανά m² ενώ κοστίζει 1.500 ευρώ ανά m².

Να υπάρξει μέριμνα για τους άστεγους πλημμυροπαθείς με ευθύνη του Δήμου, της Περιφέρειας, του Κράτους και της Κυβέρνησης για να υπάρχει αξιοπρεπής στέγαση μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Να αναλάβει το Κράτος την ρευματοδότηση και το κόστος του ρεύματος για τους οικίσκους, που έχουν τοποθετηθεί στα οικόπεδα των άστεγων πλημμυροπαθών.

Η ΔΕΗ ζητάει 300 ευρώ για να τοποθετήσει πίνακα και να δώσει ρεύμα στα κοντέινερ το κόστος του οποίου θα βαραίνει τους πλημμυροπαθείς.

Να ασκηθεί πίεση σχετικά με την άμεση καταβολή των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης διότι η καθυστέρηση της καταβολής τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους άστεγους πλημμυροπαθείς.

Να καθαριστούν τα κανάλια, οι αγροτικοί δρόμοι και εγκαταστάσεις, να επισκευαστούν άμεσα οι πομόνες και το αρδευτικό δίκτυο.

Να ενημερωθούμε για το αν υπάρχει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης και ποιο είναι αυτό.

Να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για να υπάρξουν νέες ειδικές ρυθμίσεις για τους πλημμυροπαθείς για χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες.

Να δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις και καταστήματα, στο ύψος των ζημιών που υπέστησαν."