Σε σειρά φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων προχωράει η γερμανική κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες η νομιμοποίηση της χρήσης και κατοχής κάνναβης μέχρι την ποσότητα των 30 γραμμαρίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει τη νόμιμη πώλησή της σε καταστήματα υπό αυστηρούς ελέγχους. Το σχέδιο νόμου πρόκειται να κατατεθεί προς διαβούλευση στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές της επομένης, μόνον εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διασφαλιστεί ότι δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Την ανακοίνωση έκανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο δεν προσπαθεί να αντιγράψει το ολλανδικό μοντέλο, επειδή εκεί η αγορά είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η πώληση κάνναβης θα επιτρέπεται μόνο σε ενηλίκους από καταστήματα, τα οποία θα έχουν ειδική άδεια γι’ αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και θα υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Βασικός στόχος του μέτρου είναι η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που διακινεί σήμερα την κάνναβη και η εξάλειψη της «μαύρης» αγοράς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, την αποποινικοποίηση των οικιακών καλλιεργειών κάνναβης, εφόσον δεν ξεπερνάει το όριο των τριών δενδρυλλίων ανά ενήλικο. Η πώληση του επεξεργασμένου προϊόντος πιθανολογείται ότι θα γίνεται, εκτός από εξειδικευμένα καταστήματα, και από τα φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία η πώληση θεραπευτικής κάνναβης νομιμοποιήθηκε το 2016.

Εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)