Έντεκα μέρες με ηλιοφάνεια και καλοκαιρία και δεκαπέντε μέρες από το ξέσπασμα της κακοκαιρίες Daniel, χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν έχουν πρόσβαση ακόμη στα βασικά αγαθά.

Ολόκληρα χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ακόμη πλημμυρισμένα. Ο κάμπος της Αγιάς και του Κιλελέρ, ο μεγαλύτερος κάμπος της Λάρισας δηλαδή, εξακολουθεί να είναι κάτω από το νερό, ενώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας που δεν έχουν νερό ή που το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Θεσσαλίας εξακολουθούν να εντείνουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Μεγάλο ερώτημα, βέβαια εξακολουθεί να παραμένει το πότε θα φύγει το νερό από κατοικημένες περιοχές και από τον κάμπο. Η καταστροφή δε είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και η συζήτηση για αποζημιώσεις μοιάζει εκτός πραγματικότητας, υπό την έννοια ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους, έχασαν τη γη και το βιός τους και αυτό που ζητούν στην παρούσα φάση είναι τουλάχιστον να μάθουν πότε θα πατήσουν στη γη τους και τι θα γίνει με την οικιστική τους αποκατάσταση.

Τρίκαλα

Στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και συγκεκριμένα στις περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας που επλήγησαν από την κακοκαιρία οι δρόμοι, τόσο στην Φαρκαδόνα όσο και στα γύρω χωριά εξακολουθούν να έχουν νερά και λάσπες.

Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί σπίτια σε αυτές τις περιοχές, ενώ στο Κεραμίδι τα σπίτια είναι ακόμη σκεπασμένα με νερό. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας φιλοξενούνται, άλλοι σε συγγενικά σπίτια στην Οιχαλία και στο Πετρωτό και άλλοι σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πότε. Δεδομένου του μεγάλου όγκου νερού που μπήκε στα σπίτια, πολλά από αυτά είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές των Τρικάλων που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως στον Παραπόταμο, το Γλίνος, το Βαλομάνδρι, τα Μεγάλα Καλύβια, τη Φωτάδα, την Φανερωμένη και τους Γεωργανάδες.

Προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, όπου σε αρκετά υπόγεια γίνονται ακόμη αντλήσεις νερού, ενώ σε σημεία της πόλης το νερό αναβλύζει. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις συνοικίες γύρω από την πόλη των Τρικάλων. Αφόρητη μέχρι και χθες η δυσοσμία ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Μεγάλο πρόβλημα δε ότι υπάρχουν περιοχές που παρότι επλήγησαν έντονα, όπως η Φαρκαδόνα δεν έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη ζώνη», ώστε ο κόσμος να αποζημιωθεί για τα σπίτια που έχασε. Αν και εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα οικιστικής αποκατάστασης για εκείνους που τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα.

Στο μεταξύ, η οδική σύνδεση Κεραμιδίου και Βλοχού του δήμου Καρδίτσας δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ στο χωριό Βλοχός έχει ακόμη νερά.

ertnews.gr (Eλπίδα Κουτσογιάννη)