Με στόχο το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή  Δευτέρα στη Θεσσαλία συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης. Από τα 1036 σχολεία, αναμένεται να ανοίξουν σχεδόν όλα, ενώ 30 από αυτά θα στεγαστούν σε άλλα κτίρια.

Οι ζημιές στις σχολικές μονάδες ήταν σημαντικές και οι αρμόδιοι καθαρίζουν τους χώρους από τη λάσπη, απομακρύνουν κατεστραμμένα αντικείμενα και προχωρούν σε απολυμάνσεις. Πρόβλημα υπάρχει με τα σχολεία στην περιοχή της Φαρκαδόνας (Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ), των Τρικάλων αλλά και στα σχολεία της Καλαμπάκας, εξαιτίας του ότι γέφυρες έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει πρόσβαση.

«Υπήρξε ένα κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας στην περιοχή και της ΚΤΥΠ. Από τα 1036 σχολεία θα ανοίξουν σχεδόν όλα, πλην 30, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να ανοίξουν. Ο υπουργός θα βρεθεί και την επόμενη εβδομάδα εκεί. Καταβλήθηκε τιτάνια προσπάθεια… οι ζημιές στις υποδομές ήταν σημαντικές και στις σχολικές μονάδες…» ανέφερε ο υπουργός στο πρωθυπουργό Θ. Κοντογεώργης.

Τα σχολεία που δεν θα ανοίξουν για την περιφερειακή ενότητα για την Λάρισα είναι εκείνα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές στην Γιάννουλη και συγκεκριμένα το δημοτικό και το νηπιαγωγείο καθώς και το γυμνάσιο και λύκειο Φαλάνης. Οι καταστροφές που έχουν συντελεστεί εδώ είναι πολύ μεγάλες.

Τα παιδιά από αυτές τις περιοχές θα μοιραστούν σε άλλα σχολεία ανάλογα βέβαια και από τον τόπο στον οποίο φιλοξενούνται. Κάποια για παράδειγμα φιλοξενούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα στον Τύρναβο κάποια στην Λάρισα.

Κανονικά θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα γυμνάσια και Λύκεια στον Παλαμά Καρδίτσας, ωστόσο το πρώτο κουδούνι ενδέχεται να καθυστερήσει λίγο ακόμα για σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς κάποια κτήρια, έχουν υποστεί ζημιές. Τα δημοτικά σχολεία σε Ιτέα, Φύλλο και Προάστιο είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.

Ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών, ζητά η πολιτεία σε συνεργασία με τους δήμους να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές που έχουν υποστεί τα διδακτήρια και παράλληλα για να διαφυλάξουν και τη δημόσια υγεία, να προσχωρήσουν στην απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώνουν την έναρξη διεξαγωγής μαθημάτων για τουςμαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023.

Το ΥΠΑΙΘΑ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την καθημερινή  χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης σε επίπεδο υγειονομικών συνθηκών, οδικής προσβασιμότητας και απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές.

Σταδιακά ολοκληρώνεται ο έλεγχος των 1.034 σχολικών μονάδων, καθώς πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας. Με βάση τα έγγραφα των δήμων σχετικά με την καταλληλότητα και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων ευθύνης τους, προβλήματα παρουσιάζονται σε 28 από τις συνολικά 1.034 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας (2,7%) και αφορούν 1.226 από τους συνολικά 90.181 μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας (1,36%).

Η λίστα που ακολουθεί μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις αποφάσεις των Δήμων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κατάσταση έχει ως ακολούθως:

Α. Θα μεταστεγαστούν προσωρινά σε κτίρια σχολικών μονάδων στον ίδιο ή σε όμορους δήμους και σε πρωινή βάρδια (εκτός δύο περιπτώσεων όπου ρητώς αναφέρεται απογευματινή βάρδια) οι παρακάτω σχολικές μονάδες ή τάξεις σχολικών μονάδων:

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ/ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

ΕΠΑΛ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ - ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ) /ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ/ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ/ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΡΗΝΗΣ /ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΤΡΟΠΟΡΟΥ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ /ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

30ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ/ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΑΣΟΧΩΡΙΟΥ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ (ΤΑΞΗ Α ΚΑΙ ΣΤ): ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ (ΤΑΞΗ Β ΚΑΙ Γ): ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ (ΤΑΞΗ Δ ΚΑΙ Ε): ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 31Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΚΙΛΕΛΕΡ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΜΕΝΙΟΥ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΛΕΛΕΡ /ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΛΚΗΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΗΣ/ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ/ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ(ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ)/ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΗΠΙΑΔΟΣ ΜΗΛΙΝΑΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 3ο Δ.Σ. ΣΗΠΙΑΔΟΣ ΜΗΛΙΝΑΣ/ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

ΒΟΛΟΥ

9ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΛΟΥ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 9ο Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ/ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

1ο ΚΑΙ 4ο ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (ΤΑΞΗ Γ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ): ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ- ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ 1ο Ε.Κ. ΒΟΛΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ(1) ΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΙΩΛΚΟΥ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΩΛΚΟΥ/ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

ΣΟΦΑΔΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΦΑΔΩΝ/ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΥΨΕΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΟΦΑΔΩΝ/ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ

ΠΑΛΑΜΑ

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΜΑ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ 4ο Ν/Γ ΠΑΛΑΜΑ/ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΛΟΧΟΥ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΜΑ/ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΣΚΙΝΑ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ/ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΡΑΘΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ/ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΣΚΙΝΑ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ Ν/Γ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ/ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΡΑΘΕΑ: ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΣΤΟ Ν/Γ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ/ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Η μεταφορά των μαθητών των παραπάνω σχολείων έχει προβλεφθεί και θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Β. Ακόμα, θα λειτουργήσει το «Ψηφιακό Σχολείο» για τους μαθητές όλων των βαθμίδων των χωριών Πουρί, Κισσός, Αγ. Δημήτριος και Ανήλιο του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου της Μαγνησίας εξ’αιτίας δυσκολίων μετάβασης των μαθητών λόγω προβλημάτων του οδικού δικτύου.

Το ΥΠΑΙΘΑ εξασφάλισε και θα παραχωρηθούν στις σχολικές μονάδες tablets για να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω του ψηφιακού σχολείου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή των μαθημάτων θα σταλούν από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Γ. Οι μαθητές των οποίων οι οικογένειες έχουν μετακινηθεί λόγω των καταστροφικών συνεπειών της πλημμύρας, μπορούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε σχολείο της περιοχής που τώρα κατοικούν. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα αποστείλουν σχετικές οδηγίες στις Σχολικές Μονάδες. Είναι αυτονόητο πως οποιαδήποτε στιγμή καταστεί εφικτό να επιστρέψουν στον αρχικό τόπο κατοικίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σχολική μονάδα.

Το ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους επιχειρούν να εξομαλύνουν όλα τα προβλήματα, ώστε να καταστήσουν εφικτή την ομαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με τη μέγιστη ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι έλεγχοι, εκτός από τα σχολικά συγκροτήματα, επεκτείνονται στους δρόμους που οδηγούν από και προς αυτά, ενώ θα έχουν απομακρυνθεί έως τη Δευτέρα οι πιθανές εστίες μόλυνσης κοντά στα σχολεία.
  • Στις περιοχές όπου με βάση τις εκθέσεις των υγειονομικών αρχών υπάρχει προβληματισμός για την ποιότητα του νερού, υπάρχει μέριμνα ώστε να παρέχεται στους/ις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς εμφιαλωμένο νερό.
  • Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα παιδιά, όπου χρειάζεται, να έχουν στη διάθεσή τους μάσκες προστασίας για πάσα χρήση και αντισηπτικά.
  • Θα υπάρξει μέριμνα για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών εντός του τρέχοντος σχολικού έτους. Αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
  • Το ΥΠΑΙΘΑ δρομολόγησε τις διαδικασίες για την άμεση αντικατάσταση του κατεστραμμένου εκπαιδευτικού υλικού και σχολικού εξοπλισμού.

Τα σχολεία θα ανοίξουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές να είναι έτοιμοι να στηρίξουν μαθησιακά αλλά και ψυχολογικά τους μαθητές. Ήδη, ειδικοί επιστήμονες έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές ώστε να παρέχουν την βοήθεια τους, όπου αυτή χρειαστεί.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ έχει ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να συνδράμει στο να λυθούν τα τελευταία προβλήματα πριν από το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για 90.181 μαθητές και τους 11.500 εκπαιδευτικούς. Το ΥΠΑΙΘΑ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται διαρκώς στη διάθεση της σχολικής κοινότητας με στόχο την απρόσκοπτη έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Θεσσαλία.