«Μια μεγάλη οικογένεια». Αυτός είναι ο τίτλος του ιστορικού ντοκιμαντέρ, διάρκειας 69 λεπτών, που δημιούργησε ο Βασίλης Λουλές για την εταιρία αναψυκτικών Κλιάφα που βρίσκεται στα Τρίκαλα και λειτουργεί από τις αρχές του 20ου αιώνα. 

Μια σειρά σπάνιων ντοκουμέντων, εγγράφων, φωτογραφιών, ηχογραφήσεων και μικρών φιλμ αρχείου, σύγχρονων μαρτυριών από ανθρώπους που εργάστηκαν παλαιότερα, κινηματογραφικών λήψεων κτηρίων και μηχανημάτων, ανασυνθέτουν το πρόσωπο της εταιρείας αναψυκτικών που ίδρυσε το 1926 ο Θόδωρος Κλιάφας στα Τρίκαλα. Μιας εταιρείας που άλλαξε την ιστορία της εμφιάλωσης στην Ελλάδα και δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί.
Τεκμηριωμένο σε βάθος, αυτό το Ιστορικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη δυναμική της επιχειρηματικότητας και το ήθος της εργασίας μιας ολόκληρης εποχής.
Με την ανθρωποκεντρική του ματιά, το ντοκιμαντέρ, παράλληλα με την ιστορία της εταιρείας, αναδεικνύει και τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων της: τα προσωπικά τους χαρίσματα και τις αδυναμίες, την οικογένεια και τη φιλία, τις παιδικές αλάνες, τη γειτονιά και την πόλη, τα οράματα και τις δυσκολίες, το ρίσκο, τον μόχθο και την αφοσίωση, την αλληλεγγύη, τη δημιουργία και την προσφορά.
Μια ταινία για όλα αυτά τα "υλικά" μέσα από τα οποία οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι απλοί εργαζόμενοι της εταιρείας Κλιάφα έχτισαν, όλοι μαζί, «…μια μεγάλη οικογένεια».



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία–Σενάριο–Έρευνα–Κείμενα: Βασίλης Λουλές
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Ηχοληψία: Άρης Καφεντζής
Ενδυματολογική επιμέλεια: Κική Μήλιου
Σχεδιασμός & Μίξη ήχου: Βάλια Τσέρου
Εργαστήρια εικόνας: DCS
Χρωματικές διορθώσεις εικόνας: Αποστόλης Άρχοντας
Video Effects & Επεξεργασία φωτογραφιών: The End Post Production
Τα κείμενα αφηγείται ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης

Προσωπικές μαρτυρίες:
Ηλίας Ευαγγέλου, Γιάννης Ευαγγέλου, Ζωή Διδασκάλου, Βούλα Αγγελάκη, Ντίνα Ναζάρη-Βράκα, Σωτήρης Τόγελος.
Ακούγονται και παλιές ηχογραφημένες συνεντεύξεις της Μαρούλας Κλιάφα με τους: Κώστα Ντόγκα, Βασίλη Κρομμύδα.

Παραγωγή: ΚΛΙΑΦΑΣ Α.Ε. - © 2022

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους «μικροφίλμ» και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην τεκμηρίωση, ταξινόμηση και αξιοποίηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων. 

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων, με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, της καθολικής Ιστορίας.

Φιλμογραφία (επιλογή)

2014 Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’

2012 Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

2000 Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

1993 Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990 Απών / μυθοπλασία 15’

trikalaenimerosi.gr