Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε. Είναι απαραίτητοι –σ’ εκείνους εκμυστηρευόμαστε τα προβλήματά μας, εκείνοι είναι πλάι μας, όταν είμαστε στα χειρότερά μας. Το κακό είναι πως, ακριβώς όπως κάθε σχέση, έτσι κι οι φιλικές, μπορεί να γίνουν τοξικές. Κι όταν μία φιλία είναι τοξική, πρέπει να παίρνουμε τη δύσκολη απόφαση και να την τερματίζουμε.

Η ψυχολόγος Ντανιέλ Μπέιαρντ-Τζάκσον μίλησε στο CNBC και έδωσε 5 φράσεις που, αν λένε οι φίλοι μας, είναι ώρα να προβληματιστούμε. Δείχνουν ότι, στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουμε διαλέξει, μας κάνουν κακό.

«Έχεις γίνει υπερβολικά ευαίσθητος». Όταν οι φίλοι μας λένε ότι παραείμαστε ευαίσθητοι, υποτιμούν τα συναισθήματά μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε τύψεις που τα εκφράσαμε. Αυτό δεν είναι υγιές.

«Πλάκα έκανα, όλο παρεξηγείσαι». Οι καλοί φίλοι ξέρουν πού να σταματούν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη, τις στιγμές που ξεπερνούν τα όρια. Δεν χρειάζεται να αμύνονται.

«Καλά που έχεις κι εμένα». Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην ισότητα. Με αυτήν τη φράση, μας λένε ξεκάθαρα ότι είναι καλύτεροί μας.

«Άλλαξες. Μου λείπει ο παλιός σου εαυτός». Οι καλοί φίλοι μας αφήνουν ελεύθερους να γίνουμε όποιοι νομίζουμε. Η συγκεκριμένη φράση είναι αποδεκτή μόνο όταν «ο νέος εαυτός» είναι τοξικός και κακός για εμάς τους ίδιους.

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι». Μοιάζει λίγο με το «πλάκα έκανα», μόνο που εδώ αναγνωρίζουν ότι πληγωθήκαμε. Δεν αναγνωρίζουν ότι εκείνοι είναι που μας πλήγωσαν και το παρουσιάζουν λες και το πρόβλημα είναι τα συναισθήματά μας, κι όχι οι πράξεις τους.

jenny.gr