Κυβέρνηση, αστυνομία και πολίτες θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με περίπου 150 τρακτέρ και δεκάδες πούλμαν με χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται προ των πυλών και το μεσημέρι αναμένεται να εισέλθουν κομβόι στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο έχει καταρτίσει η αστυνομία κινητοποιώντας πάνω από 2.000 αστυνομικούς, με την Κυβέρνηση να παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την κάθοδο των αγροτών ελπίζοντας πως θα αποφευχθούν ακρότητες και πως αμέσως μετά την διαμαρτυρία τους, θα πάρουν τον δρόμο της σποράς…

Από χθες, τα τρακτέρ ξεκίνησαν το πολύωρο ταξίδι για την Αθήνα και αυτή την ώρα βρίσκονται μία ανάσα από την πρωτεύουσα. Στο Κάστρο, τερματικό σταθμό χθες το βράδυ, συγκεντρώθηκαν τα τρακτέρ από τη Βόρεια Ελλάδα με τους αγρότες να διανυκτερεύουν στο σημείο. Το ταξίδι για την Αθήνα διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και οι αγρότες πιθανότατα θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί.

«Η ώρα της Αθήνας έφτασε και πιστεύουμε ότι θα γίνει ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, από αυτά που δεν έχουν ξαναγίνει» λένε αγρότες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας οι οποίοι φόρτωσαν τρακτέρ σε νταλίκες για να φτάσουν στην Αθήνα.

«Είναι δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε στην πρωτεύουσα της χώρας μας, ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας» έλεγαν αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα οι οποίοι χθες το βράδυ με 80 τρακτέρ, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης κατέφθαναν στο Κάστρο.

Κ. Μητσοτάκης: Θα μεταφέρω τα αιτήματα στην Ευρώπη

Σε μία κίνηση με ξεκάθαρη στόχευση να οδηγήσει στην εκτόνωση των κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός μέσω της συνέντευξής του στο Star καλωσόρισε τις κινητοποιήσεις δηλώνοντας πως το να γίνονται αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης το οποίο μπορεί και ο ίδιος να χρησιμοποιήσει προς τις Βρυξέλλες ενώ πρόσθεσε πως «έχουν πολλά αιτήματα και πολλά από αυτά είναι δικαιολογημένα»

«Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη η Ελλάδα έχει προτείνει τροποποιήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε έξι σημεία τα οποία αφορούν ζητήματα άμεσων ενισχύσεων, οπωροκηπευτικών και παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη.

Η Κυβέρνηση μπροστά στην ογκώδη διαμαρτυρία του πρωτογενή τομέα δηλώνει μεν τώρα θετική αλλά προειδοποιεί ότι προϋπόθεση είναι να μην διαταραχθεί στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορίας της πόλης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε βία και ακρότητα.

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι συζήτησε το ζήτημα της καθόδου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και κατέληξαν στο ότι αν και τυπικά με το νόμο μία τέτοια κάθοδος δεν θα έπρεπε να επιτραπεί, ωστόσο θα σεβαστούν το ότι οι αγρότες επιθυμούν να προχωρήσουν σε μία συντεταγμένη κινητοποίηση.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω»

Πάντως παρά τις αντιδράσεις των αγροτών, οι οποίοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν ενώ είχαν ήδη συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, η κυβέρνηση επιμένει πως άλλος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές δεν υπάρχει.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο STAR με την Κυβέρνηση να εκτιμά πως στη σκιά αυτής της κλιμάκωσης, θα έρθει η αποκλιμάκωση και θα αρχίσει η περίοδος της σποράς…

Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως αποτελεί δέσμευση πως από το 2025 θα υπάρξει μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί ανοικτούς διαύλους διαλόγου, συνεννόηση και συναινετική διάθεση, την οποία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αποδεδειγμένα διαθέτουν λένε από το Μαξίμου.

48ωρο για γερά νεύρα - Η συμφωνία Κυβέρνησης - Αστυνομίας

Περίπου 2.000 αστυνομικοί, δηλαδή το σύνολο της Τροχαίας Αττικής, θα βρεθούν επί ποδός μετά από εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και θα συνοδεύσουν το αγροτικό κομβόι σε κάθε μέτρο. Την Τροχαία θα συνδράμουν τα περιπολικά της άμεσης δράσης, μοτοσυκλετιστές, ακόμη και δυνάμεις της ασφάλειας Αττικής σε μία επιχείρηση δύσκολη, περίπλοκη και πολιτικά κρίσιμη.

Κυβέρνηση και αγρότες συμφώνησαν σε δύο πολύ κρίσιμες παραμέτρους. Η πρώτη συμφωνία προβλέπει πως όλοι οι δρόμοι από όπου θα περάσει το κομβόι θα έχουν τουλάχιστον μία ανοιχτή λωρίδα διέλευσης (π.χ. στην Πανεπιστημίου) ώστε αν χρειαστεί να περάσει πυροσβεστικό όχημα, ασθενοφόρο ή κάποιος πολίτης που θα θελήσει να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο να μπορεί να το πράξει και να μην σημειωθούν απρόοπτα. Αν οι αγρότες επιλέξουν να κλείσουν το ρεύμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

Η δεύτερη συμφωνία έχει να κάνει με τους όρους διανυκτέρευσης στην πλατεία Συντάγματος. Οι αγρότες έχουν ζητήσει να περάσουν τη νύχτα με τα τρακτέρ στην πλατεία, έτσι συμφωνήθηκε με την ΕΛΑΣ στα τρακτέρ να μπει χειρόφρενο και κανένας να μην διανοηθεί να κάνει βόλτες με το τρακτέρ στο βράδυ της Τρίτης, μετά το συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

«Μπλόκο» σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας

Σε ισχύ μπαίνουν από σήμερα έκτακτα μέτρα της αστυνομίας για την άφιξη των αγροτών και προβλέπουν την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματιστεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Xρύσανθος Κοσελόγλου (cnn.gr)