Πρόκειται ομολογουμένως για ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή, έχει διάφορες μορφές, όμως ο ορισμός της εξακολουθεί να είναι περίπλοκος. «Κρύβεται» στο ζεστό φαγητό που μας περιμένει στο σπίτι στο τέλος μιας πολύ δύσκολης ημέρας, στην αγκαλιά που μας παρηγορεί από παιδιά, στα ενθαρρυντικά λόγια που μας παρακινούν να συνεχίσουμε την προσπάθεια παρά τα εμπόδια. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η αγάπη… κάνει τον κόσμο να γυρίζει.

Τώρα οι ερευνητές από το Aalto University έχουν φτιάξει έναν χάρτη με τα σημεία του σώματος που αισθανόμαστε διαφορετικά είδη αγάπης ενώ έχουν παρατηρήσει και πόσο έντονα τα βιώνουμε.

«Ενώ δεν μας εκπλήσσει τόσο, παραμένει αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα είδη της αγάπης που συνδέονται με τις πιο στενές σχέσεις στην ζωή μας είναι αυτά που βιώνουμε πιο έντονα και πιο συχνά» αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Η επιστημονική ομάδα μίλησε με τους συμμετέχοντες για το πώς βίωσαν 27 διαφορετικά είδη αγάπης, όπως ρομαντική, γονική, φιλική, σεξουαλική, αγάπη για την φύση, τους ανθρώπους, τον εαυτό τους ή τον θεό. Η ομάδα ρώτησε τους συμμετέχοντες πού ένιωθαν τους διαφορετικούς τύπους αγάπης στο σώμα τους και πόσο έντονο ήταν το συναίσθημα σωματικά και ψυχικά.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Philosophical Psychology, υποδεικνύουν ότι διαφορετικοί τύποι αγάπης σχηματίζουν ένα φάσμα από το ασθενέστερο προς το ισχυρότερο συναίσθημα.

Οι πεταλούδες δεν… μένουν στο στομάχι

Όλοι οι τύποι έγιναν αισθητοί έντονα στο κεφάλι, αλλά διέφεραν σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Μερικοί απλώνονταν μόνο στο στήθος, ενώ άλλοι γίνονταν αισθητοί σε όλο το σώμα. Οι πιο δυνατές μορφές αγάπης ήταν πιο αισθητές σε ολόκληρο το σώμα.

Για να σχηματίσουν τον χάρτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από εκατοντάδες συμμετέχοντες μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας. Οι περισσότερες απαντήσεις ήταν από νεαρές γυναίκες, από τις οποίες ζητήθηκε να να χρωματίσουν μια σιλουέτα σώματος για να δείξουν που νιώθουν κάθε είδος αγάπης.

Ρωτήθηκαν επίσης για το πώς ένιωθαν τους διαφορετικούς τύπους σωματικά και ψυχικά, πόσο ευχάριστο ήταν το συναίσθημα και πώς συνδέθηκε με το άγγιγμα. Τέλος, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την εγγύτητα των τύπων αγάπης.

Ενδιαφέροντα ήταν επίσης τα ευρήματα αναφορικά με την σωματική και ψυχική ένταση του συναισθήματος και της ευχαρίστησης που αντλούμε από αυτό. Όσο πιο έντονα γίνεται αισθητό ένα είδος αγάπης στο σώμα, τόσο πιο έντονα γίνεται αισθητό στο μυαλό και τόσο πιο ευχάριστο.

Γιατί χρειαζόμαστε την αγάπη;

Σίγουρα έχετε νιώσει την γλυκιά ένταση των πρώτων ραντεβού ή την ικανοποιητική άνεση που προσφέρει ένας μακροχρόνιας δεσμός…

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε και περισσότερο. Όπως αποκαλύπτει επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό American Psychologist, εάν είστε σε μια ευτυχισμένη, αφοσιωμένη σχέση, έχετε 49% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Η αγάπη φαίνεται πως προστατεύει την καρδιά σας, κυριολεκτικά. Σε έρευνα, δημοσιευμένη στο JAMA Internal Medicine, επισημαίνεται ότι περίπου το 48% των ανδρών και το 50% των γυναικών που ήταν σε σχέση, αποφάσισαν να κόψουν το κάπνισμα μόλις  το έκανε ο σύντροφός τους.

Τα δύο τρίτα των ανδρών και των γυναικών αύξησαν επίσης την σωματική τους δραστηριότητα, αφού ο σύντροφός τους έκανε το ίδιο. Η διακοπή της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας πρόκειται για τους πιο σημαντικούς τρόπους βελτίωσης της καρδιαγγειακής σας υγείας.

vita.gr