Ο καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, μαζί με ομάδα επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων ασχολείται με την έρευνα αρχαίων κρανίων πάνω από 30 χρόνια. Εδώ και μια πενταετία έχει αναπλαστεί το πρόσωπο της Μύρτιδας, του 11χρονου κοριτσιού από την Αθήνα που έζησε τον 5ο π.Χ. αιώνα και πέθανε από τυφοειδή πυρετό, όπως και το ένα τρίτο των συμπολιτών της (50 χιλιάδες), στον μεγάλο λοιμό που έπληξε την πόλη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το πρόσωπό της είναι γνωστό και αναγνωρίσιμο πια στις μέρες μας.

Σε λίγο καιρό η Μύρτις δεν θα είναι μόνη της όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο Έλληνας καθηγητής, στηριζόμενος στα κρανία τους, ολοκλήρωσε την ψηφιακή ανάπλαση δύο ακόμα γυναικείων προσώπων, της 18χρονης Αυγής (που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Θεόπετρας) και της 5χρονης Ηδύλης (από τις Φερές Μαγνησίας). «Την ονομάσαμε Αυγή συμβολικά γιατί είναι της μεσολιθικής εποχής. Εζησε το 7.000 π.Χ. και βρέθηκε από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση στο σπήλαιο της Θεόπετρας, στα Τρίκαλα. Το πρόσωπό της είναι έτοιμο και περιμένουμε, τον Ιούνιο-το αργότερο Ιούλιο, να έρθει από τη Στοκχόλμη. Έγινε από τον Οσκαρ Νίλσον του Μουσείου Βάσα, με τον οποίο συνεργαστήκαμε και για τη Μύρτιδα. Το πιστό αντίγραφο της Αυγής έγινε από τον νευρο-ακτινολόγο Παναγιώτη Τούλα και τον ειδικό Μανόλη Μαραβελάκη. Η 18χρονη ωστόσο είναι πιο άγριας μορφής» και όπως λέει ο καθηγητής «περισσότερο απ’ όλα μας δυσκόλεψαν τα ρούχα και τα μαλλιά της».

Το τρίτο πρόσωπο είναι της Ηδύλης, από τις Φερές Μαγνησίας, που το κρανίο της εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Υπολογίζεται ότι έζησε στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. «Βρέθηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο μαζί με τα παιχνίδια της και σώζεται και η επιτύμβια στήλη με ποίημα του πατέρα της», αναφέρει ο καθηγητής. «Το αντίγραφο του κρανίου είναι έτοιμο και πηγαίνει στη Σουηδία για να ξεκινήσει η ανάπλαση, που μας αποκαλύπτει ένα όμορφο παιδικό πρόσωπο. Απομένει το χτίσιμό του, μόλις βρεθούν οι οικονομικοί πόροι· θα υλοποιηθεί και πάλι από τον Νίλσον». Και καταλήγει: «Ονειρεύομαι τη δημιουργία ενός θεματικού μουσείου αφιερωμένο στο παιδί από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας».

(*)Η ψηφιακή ανάπλαση του κρανίου της 18χρονης Αυγής σε αρχικό στάδιο