Η 8 Μάρτη  τιμάται ως  Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Η 8 Μάρτη δεν είναι γιορτή. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα και  τους αγώνες των γυναικών ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και την φυλετική ανισότητα.

H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια επέτειος-σύμβολο των αγώνων, των θυσιών αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Αφορμή για τούτη την Ημέρα Μνήμης, στάθηκε η μεγάλη διαδήλωση-απεργία υφαντριών και ραφτρών της Νέας Υόρκης, στις 8 του Μάρτη 1857, που ζητούσαν «ίση αμοιβή σε ίση εργασία» και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ηρωική απεργία των υφαντριών και ραπτεργατριών στη Ν. Υόρκη για μείωση του ωραρίου και καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ίσα δικαιώματα με τους άντρες συναδέλφους τους χτυπιέται άγρια από την αστυνομία. Οι δρόμοι βάφτηκαν με αίμα.

Στα 1908, 15000 γυναίκες, παρέλασαν μέσα από τη Νέα Υόρκη, ζητώντας επίσης να μην απασχολούνται παιδιά ως εργάτες, καταπολέμηση των διακρίσεων, λιγότερες εργατοώρες, (12 ώρες αντί των 16), δικαίωμα ψήφου κ.ά. Σύνθημά τους το «Bread and Roses», δηλαδή «Ψωμί και Τριαντάφυλλα». Με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια, και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στα 1910, η σοσιαλίστρια Κλάρα Τσέτκιν  (διεθνής αγωνιστική φυσιογνωσία του εργατικού και γυναικείου κινήματος) στην Κοπεγχάγη στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρότεινε η 8η του Μάρτη να ορισθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα». Η πρόταση έγινε δεκτή και από τις 17 χώρες που συμμετείχαν. Τέλος, στα 1977, ο Ο.Η.Ε., όρισε την 8η του Μάρτη, ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη».

Η γνώση όλων εκείνων των στοιχείων, που είχαν ως κατάληξη μια επέτειο, αποτελεί τη διαφορά ανάμεσα στο «άθλια χαζοχαρούμενο» και το σεβασμό σε αυτούς που χάθηκαν αγωνιζόμενοι για πανανθρώπινη ευημερία και ειρήνη.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων θεωρώντας ότι η 8 του Μάρτη δεν πρέπει να είναι ημέρα εμπορευματοποίησης, ούτε ημέρα «επιφανειακής» απελευθέρωσης των γυναικών στα ξενυχτάδικα και στις ταβέρνες, αλλά ημέρα τιμής και μνήμης στους αγώνες εκατομμυρίων γυναικών στο διάβα του χρόνου ενάντια στις ταπεινώσεις και τις ανισότητες, οργανώνει συμβολική έκθεση βιβλίου αναφορικά με τη Γυναίκα από βιβλία της συλλογής της .

Η έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή 6/3 έως και την Τρίτη 10/3 στον ισόγειο χώρο της Δ.Β. τις ώρες λειτουργίας της για το κοινό.