Στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες της α΄ γυμνασίου, επισκεφτήκαμε την Πέμπτη 26 Μαρτίου το αρχαιολογικό μουσείο Καρδίτσας με πρωτοβουλία της φιλολόγου μας κας Καραβασίλη Εύης.

Η περιήγηση μας στο χώρο του μουσείου ξεκίνησε από τη Νεολιθική Εποχή. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη αίθουσα είδαμε μία αναπαράσταση ενός νεολιθικού σπιτιού, το οποίο περιείχε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής.

Το ταξίδι μας στο χρόνο συνεχίστηκε με την ξενάγησή μας στην Εποχή του Χαλκού. Η αίθουσα αυτή περιλάμβανε δύο τάφους όπου βρέθηκαν δύο σκελετοί, ο ένας εκ των οποίων ήταν ενός μικρού παιδιού. Επίσης, οι τάφοι περιείχαν διάφορα κτερίσματα της μυκηναϊκής εποχής. Αξιοθαύμαστα ήταν τα κοσμήματα και τα αγγεία της ίδιας περιόδου που μας εντυπωσίασαν σε μεγάλο βαθμό.

Από την Εποχή του Σιδήρου θαυμάσαμε την οικιστική και ταφική αρχιτεκτονική της και κυρίως το θολωτό τάφο των Αγίων Θεοδώρων. Κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος κόπηκαν αργυρά και χάλκινα νομίσματα, που μας μαρτυρούν την οικονομική κατάσταση αυτής της πόλης.

Οι σημαντικότερες πόλεις της περιοχής κατά τον 2o αιώνα π.Χ. σύμφωνα με μία Δελφική επιγραφή ήταν το Κιέριον, η Όρθη, η Μητρόπολη, οι Γόμφοι και η Αργιθέα. Η Όρθη αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο. Ιδιαίτερη αξία έχει η Μητρόπολη καθώς εκεί αναπτύχθηκε ο αργαλειός, όπως επίσης βρέθηκαν τμήματα του ναού του Απόλλωνα μέσα στον οποίο υπήρχε το άγαλμα του συγκεκριμένου θεού που βρισκόταν σε θέση οπλίτη. Στη συνέχεια, οι αρχαίοι Γόμφοι μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, διότι βρέθηκε ένας θολωτός τάφος στις όχθες του Πάμισου ποταμού. Τέλος, η αρχαία Αργιθέα παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των κοσμημάτων και αγγείων, που ανακαλύφθηκαν μέσω των ανασκαφών των αρχαιολόγων.

Εκτός από τα αγγεία και τα κοσμήματα των σημαντικών πόλεων, αξιοθαύμαστα ήταν τα όπλα των Αθαμανών, απόγονοι του βασιλιά Αθαμάνα, που μαρτυρούσαν την πολεμική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Όταν τελείωσε η μικρή μας αναδρομή στο παρελθόν όλοι είχαμε πλέον αποκτήσει γνώσεις για την ιστορία της περιοχής και την καθημερινή ζωή των προγόνων μας. Αυτό βέβαια έγινε με τη βοήθεια των ξεναγών του μουσείου αλλά και των καθηγητών μας, τους οποίους ευχαριστούμε. Ελπίζουμε στο μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί μία αντίστοιχη εκπαιδευτική επίσκεψη.

Γεωργία Κομπογιάννη, Έλλη Κωστίκα, Μάρθα Κωστίκα, Μαριλένα Μάμαλη

Μαθήτριες της α΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»