«Πράσινα» Τρίκαλα, με μειωμένους ρύπους και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας; Ναι, είναι εφικτό, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής, αφού ο Δήμος Τρικκαίων ήδη υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα, μετέχοντας στις δράσεις για την αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής. Πρόκειται για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕ με τίτλο InSmart (Integrative Smart City Planning – Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός για Έξυπνες Πόλεις) και το οποίο από τον Δεκέμβριο του 2013 αφορά και στην πόλη των Τρικάλων.
Όλοι, εξάλλου, βιώνουμε τα φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης και παρατεταμένης ξηρασίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οπότε, οι δράσεις αφορούν στην εύρεση τρόπων για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της παραγωγής ρύπων. Ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει στο πρόγραμμα διά της ΔΕΥΑΤ και ήδη την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετείχαν σε αυτή, στελέχη διευθύνσεων του Δήμου Τρικκαίων και της ΔΕΥΑΤ, εκπρόσωποι του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που συντονίζει το εν λόγω έργο, ενώ συμμετείχε και η ΠΑΔΥΘ.
Στο πλαίσιο του έργου, αναλύονται οι παράγοντες που συμβάλουν στην κατανάλωση ενέργειας και στην παραγωγή ρύπων στα Τρίκαλα. Επίσης, διερευνώνται οι κατάλληλες πολιτικές και παρεμβάσεις που μπορούν να έχουν αποτέλεσμα για τη σημαντική μείωσή τους έως το 2030. Αυτός ο προσανατολισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου Τρικκαίων και η νυν δημοτική αρχή έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η δράση, σε συνδυασμό με το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, στο οποίο ο Δήμος Τρικκαίων είναι ιδρυτικό μέλος, αποτελεί την ουσιαστική κινητοποίηση για καθαρό και «πράσινο» Δήμο. Στο έργο, εκτός του Δήμου Τρικκαίων, μετέχουν επίσης οι Δήμοι του Νότιγχαμ (Μ. Βρετανία), της Σεζένα (Ιταλία) και της Εβόρα (Πορτογαλία).
Στη συγκεκριμένη συνάντηση και σε συνεργασία με τους υπευθύνους της ΔΕΥΑΤ και της ΠΑΔΥΘ, παρουσιάστηκαν οι  πηγές κατανάλωσης ενέργειας και παραγωγής ρύπων. Ταυτοχρόνως, οι υπεύθυνοι του ΚΑΠΕ εξήγησαν τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται, είτε τις έχουν προγραμματίσει για την προσεχή διετία είτε σχεδιάζονται μεσοπρόθεσμα.
Οι εφαρμοζόμενες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις και πολιτικές θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν από πολίτες και φορείς στη διάρκεια δύο διημερίδων, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαΐου 2016 στα Τρίκαλα.